Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 29 май 2020 г.

Човешка аномалия ли е алтруизмът?


Ҵєцѻ Ҋѻшєвѣ: Има такива хора, които толкова силно обичат, така силно преживяват и се раздават за другите до последната капка, че за тях самите нищо не остава…

Знам какво е да си емоционално изтощен - сутрин се събуждаш буквално уморен, защото не си могъл да спиш, когато в 3 през нощта те е обзела познатата самота, към която вече си привикнал.

Не можеш да чувстваш по-малко. Искаш да спреш да бъдеш толкова чувствителен. Завиждаш на онези хора, които не се тревожат за никого, освен за себе си, а ти не можеш да си представиш как го правят.

Има такива хора, които отдават частица от себе си, за да се чувстват другите пълноценни.

Има такива хора, които показват непоколебима сила, когато помагат на другите, но не могат да разберат как да помогнат на себе си.

Това са същите хора, които скриват сълзите си, за които не знаете.

Това са същите хора, които се чувстват самотни сред тълпа.

Те все по-малко се доверяват на другите. Научили са се да разчитат само на себе си....

Ангел Грънчаров: Крайният алтруизъм, забравил изцяло за естествения разумен егоизъм, струва ми се, влиза в дълбоко противоречие със самата човешка природа и нейните устои. Аномалия е да забравиш напълно за себе си понеже си се отдал на служене на другите, които всъщност общо взето, с малки изключения, всъщност са ти никакви. Да обичаш всички вместо себе си и най-близките ти хора, е ненормално, е нечовешко, то няма нищо общо с обичта или любовта: да обичаш всички означава или е равностойно на това да обичаш... никой! Ако нещо такова се случи, такъв отдаден на другите индивид, разбира се, съвсем справедливо ще страда, всяко нещо на този свят се заплаща. Крайният алтруист никого не обича и от никой не е обачин.



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

7 коментара:

Анонимен каза...

Крайни алтруисти са всички духовни учители в човешката история. Та за тях ли казвате, че не са обичали никой и не са обичани от вас(никой)?

Ангел Грънчаров каза...

Дайте пример за такъв "краен алтруист", който успява да обича абсолютно всички хора на света и то с истинска любов, би трябвало сърцето му да е доста голямо... Вие самата крайна алтруистка ли сти, щото засега от Вас забелязваме само злоба, не и обич. Обичала ли сте някой човек някога?

Анонимен каза...

Исус Христос. Той казва, че всеки трябва да го обича него повече от колкото обича майка си. А обичайки го него обича целият свят. И пак повтарям повече от най близките си хора.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, искахте да кажете Ленин. Не е хубаво да лицемерите чак толкоз като казвате Христос. Кажете си Ленин, та всичко да си е точно на мястото...

Анонимен каза...

То е ясно, че сте спрели да четете към края на 80-тета, та за това предполагам не познавате Библията.

Матей 10:34
34 Не мислете, че дойдох да донеса мир на земята. Не дойдох да донеса мир, а меч. 35 Защото съм дошъл да настроя
«син против баща му,
дъщеря против майка й
и снаха против свекърва й.
36 Врагове на човека ще бъдат собствените му роднини.» Михей 7:6
37 Който обича баща си или майка си повече от мен, не е достоен за мен. Който обича сина си или дъщеря си повече от мен, не е достоен за мен. 38 Който не вземе своя кръст и не ме следва, не е достоен за мен. 39Който се опитва да спечели живота си, ще го загуби; но който загуби живота си заради мен, ще го спечели.

Ангел Грънчаров каза...

Гнусно е, другарко, да цитирате Библията, след като в сърцето Ви стои Ленин...

Анонимен каза...

Георги Жеков обясни аргументирано кой кой е.