Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 4 октомври 2024 г.

Защо чисто научният подход не може да схване реалностите на човешкото - и затова поражда предимно глупости?

Може да бъде изображение с 2 души

Споря в месинджър-групата на нашия Философски дискусионен клуб с един поклонник на нАуката (и математиката!), който често дърдори и глупости; ето какво му казах, а дали ще се замисли сериозно за да ме разбере, това аз не мога да знам:  

В областта на човешките работи (обществения, политическия живот) действат, преплитайки се, много най-различни фактори, което прави науката (прехваленото "нАучно мислене"!) безсилно. Но най-важното е, че тук е налице факторът или феноменът СВОБОДА, при който нАуката немее, тя е съвсем безсилна. (Защото науката е окована във вериги, тя само търси причини и следствия на явленията на нещата, на предметите, на бездушните обекти на природата, докато тук имаме живи и свободни субекти, способни да правят всичко, дори и онова, което не им е изгодно - щото вярват в някакви непонятни на науката духовни неща (идеи, ценности, творения на разума!) от рода на истина, добро, право, красота, свобода, справедливост...)

Затова тук подходът, даващ ни РАЗБИРАНЕ (а не ОБЯСНЕНИЕ!) на ставащото, е интегрален, наднаучен, именно философски. За да разбираме, се иска философска, духовна проницателност, в която участва не само самонадеяният ум или разсъдък (интелект), на който се опира нАуката, а и интуицията, чувствителността, вярата, въображението (творческата сила на душата), въобще мобилизира се целият потенциал на човешката душа. 

Цяла мистерия е вникването, вживяването (с оглед разбиране!) в тия богати на смисъл човешки цялости, каквито са реалностите на живота, сиреч, иска се ДУХ, това именно е РАЗУМНОСТТА и МЪДРОСТТА. Затова именно трябва да четете и да слушате философите, а не да се перчите, че си разбирате всичко даже без да мислите - понеже сте били учени, понеже акълът у вас е толкова много, че тече отвсякъде, даже и от носа. 

За разбирането на реалностите на политическия живот, казано накратко, се иска не само ум, иска се ДУХ, тук са нужни ИДЕИ, а жизнени, вдъхновяващи идеи ражда само душата, която е надмогнала ограничеността на чисто научния подход, т.е. живее в полето на философията.  

Тия неща съм ги описал в своите книги, но кой ли да чете при положение че "Ний сичко си знаем и без да четем и без да ни се налага да мислим - щот сме многознайковци!", и тях съм ги открил не аз, а плеада велики философи като се почне от Платон, Кант, Хусерл, Хайдегер и още много други, да не ги изброявам тук.  

ДОБАВКА: В областта на човешкия живот не действат законите на аритметиката. Тук действат съвсем други закони. Тук властва друга логика. Тук 1 е равно на 1500 и е равно на 5 000. Тоест да убиеш 1 човек и да убиеш 1500 човека е все злодеяние, което не може по никой начин да бъде оправдано. И 1 е равно дори на 100 000 000, колко са жертвите на комунизма. За 1 човешки живот се ходи в Ада, за 5000 също. Тук 100 или 1000 не е по-голямо от 1, а са равни, щото 100 и 1000 се състоят все от 1-ци. Схванахте ли? 

Няма коментари: