Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 8 април 2009 г.

Г.Първанов се е излагал къде ли не, та в манипулираната от Москва комунистическа губерния Молдова ли няма да се развихри?!

Първанов - черен гологан за червените и в Молдова

Молдова нахлу в световния новинарски поток с антикомунистически бунт. Къде сме ние?

„Бяхме“ там само преди 25 дни. На 12 март президентът Г.Първанов посети Молдова, получи най–високото държавно отличие и връчи съответното българско (орден „Стара планина“) на съответния домакин Виктор Воронин. Освен това Г.Първанов стана доктор хонорис кауза на Академията на науките в Кишинев за „съществен принос в историческата наука“.

Истината е, че разходката на Г.Първанов в една от последните крепости на класическия съветски комунизъм е типичен пример за това, как един (уж) историк не се учи от историята и от станалите вече исторически собствени гафове. Малко пред Милошевич да загуби подпаленатаот самия него първа (постсветовна европейска) война на континента, Г.Първанов му написа прочувствено партийно писмо с уверения за топлите си чувства. Днес, в изключително редките случаи, когато му се налага да се връща към този епизод от политическата си кариера, белязана от яростно противопоставяне срещу НАТО именно в контекста на югославската криза, Г.Първанов се позовава на правото си да се развива (т.е. сбъркал е, нали и той е човек).

В Молдова обаче Г.Първанов се прояви като рецидивист по отношение на преценките за дружбата си с комунистически режим на ръба на катастрофата му. Единствената разлика е в мащаба – за разлика от югославската, молдовската криза не беше в центъра на международното внимание и малцина обърнаха внимание на първановите изцепки на молдовска земя. Нещо по–лошо: ако в другаруването с Милошевич той залагаше своето име и абревиатурата на партията си, то в случая с Молдова натовари България като президент на републиката.

Между глупостите, които Г.Първанов изтърси като гост на Воронин в Кишинев, е оценката за отношенията между България и Молдова, които през последните седем-осем години (точно откакто Г. Първанов е президент) били по–добри и по–ползотворни „откогато и да било“. Самата Молдова, довчерашна съветска република, съществува като отделен (и не особено самостоятелен и уважаван) международен субект от малко повече от въпросните „седем–осем години“.

В Кишинев Г.Първанов изрази вярата си в отличното бъдеще на отношенията ни с Молдова, защото те се развивали прекрасно на всички нива, изяви се като покровител на молдовците като кандидати за ЕС и дори подкрепи думите си със следната добрина, сторена от българската държава, на която той е глава: цели 44 на сто от визите за граждани на Молдова за България през изминалата година били издадени безплатно.

Всичко това са факти, на които никой не обърна внимание – Г.Първанов се е излагал къде ли не, та в една манипулирана от Москва комунистическа губерния ли няма да се развихри, кой ти гледа?!

Да, обаче се оказа, че доста молдовци не са съгласни да бъдат представяни от гостоприемните комунистически домакини, с които Г.Първанов така свойски се прегърна и на които обеща чудесно бъдеще на базата на прекрасното („повече, откогато и да било“) минало.

Хиляди молдовски граждани се разбунтуваха срещу Воронин и компания след парламентарните избори от 5 април, на които комунистите се обявиха за победители. Няма следа от опит на Г.Първанов да се срещне с алтернативен политик на въпросните комунистически дейци по време на (злополучното му) посещение в Молдова от 12 март. Нищо подобно, Г.Първанов си е говорил „ на четири“ очи само с управляващите другари (този път вярваме в буквалния смисъл за „четирите очи“ - имали са си приказка на общия за тях руски език).

Ако беше европейски политик, за какъвто се представя, Г.Първанов можеше да отдели малко време и за кмета на Кишинев Дорин Киртоаке, заместник–председател на опозиционната Либерална партия на Молдова, който се открои като лидер на протестиращите в молдовската столица.

Каквото и да се роди от антикомунистическия бунт в Кишинев, заклеймен от носителя на „Стара планина“ молдовски президент Воронин като „фашистки“ (и същото така осъден вече от Москва, която, според заявление на руското МнВР разчитала на приемственост в сърудничеството с новия парламент на страната), Г.Първанов отново се издаде накъде го тегли, както в случая с прочувственото си писмо до Милошевич.

Автор: Иво Инджев

(Още по същата тема, а именно какво казва приятелят на "европееца" Гоце Първанов, молдовският президент-комунист: Президентът на Молдова: Ще се защитим от опиянените фашисти)

(Забележка: Понеже нямам какво да добавя по темата - г-н Инджев го е казал най-убедително и точно - се задоволявам с препечатването на статията му, за да бъде прочетена и от читателите на този блог: това си заслужава.)

Търсете по книжарниците новата книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр.

[Прочети >>>]

Как да си купя тази книга?

10 коментара:

Анонимен каза...

Резултатите на комунистите са 49%, десните имат общо 20% и отказват ново преброяване на гласовете, въпреки, че твърдят, че има манипулации. Трябва да се уважава изборния процес. Иначе ставаме фашисти.

Ангел Грънчаров каза...

Комунистите са нещо доста по-ужасно от фашистите; така че комунист да обижда някой на фашист е нещо като ласкателство :-)

Без съмнение е, че комунистите са фалшифицирали изборите, понеже те винаги се водят от знаменитите думи на своя вожд Сталин: "Изобщо не е важно кой как е гласувал, важното е кой брои бюлетините!". По този изпитан начин нашите комунисти "спечелиха" изборите в 1990 година...

Анонимен каза...

Имате ли доказателства за това обвинение или действате на принципа "виновен до доказване на противното"? Какво е мнението на европейските органи? На международните наблюдатели? Ако се счита, че изборите са фалшифицирани, защото опозицията е несъгласна с повторно преброяване на бюлетините?

Анонимен каза...

Статията много ми напомня популистките изказвания и демагогията, които обгръщаха първите години на прехода! Те сега не вървят! Само едно ще кажа за писаното по-горе - президентът не може да се среща с кого да е, има си етикет в дипломацията и той не може да се нарушава! Е, това показва колко е компетентен автора.
Между впрочем, президентът не ми е любимец, но ми е писнало от това некадърници да грачат в България и да манипулират честните и умни хора.

Ангел Грънчаров каза...

Последният анонимник, фен на Гоцето и "голям познавач" на дипломатическия протокол може ли да ми обясни как по времето на оранжевата революция в Украйна полският президент (впрочем, тогава също социалист, но не ченге на тайните служби като Първанов) пожела да говори на митинг на тогавашната опозиция?! А пък да обвинява не кой да е, ами журналиста И.Инджев в "некомпетентност" е просто крайно тъпо - и е достойно само за възпитаници на милиционерската школа в Симеоново...

Ангел Грънчаров каза...

Няма какво да се доказва нищо, което касае комунистите: те са доказани престъпници, фалшификатори, лъжци, мошеници, разбойници и пр. Цялата история на комунизма е низ от убийства, фалшификации, заговори, издевателства, гаври, измами, провокации, престъпления, разбойничества: какво тук има нещо да се доказва?! Комунист по презумпция е престъпник - и човечеството както смята, че фашист (нацист, националсоциалист) е равностойно на престъпник, по същия начин трябва да осъзнае, че комунизмът е престъпна доктрина. Впрочем, у нас действа закон за обявяване на комунистическия режим за незаконен и престъпен - знае ли това уважаемият адвокат на молдовските комунисти?!

Анонимен каза...

"Няма какво да се доказва нищо, което касае комунистите"
"Комунист по презумпция е престъпник"
Благодаря за мнението, демократе...

Анонимен каза...

А пък да обвинява не кой да е, ами журналиста И.Инджев в "некомпетентност" е просто крайно тъпо - и е достойно само за възпитаници на милиционерската школа в Симеоново...-------------------------------------------------
Абе Грънчаров, ти си същото тъпо копеле като въпросния Иво Инджев - бивш партиен секретар и блюдолизец на Тодор Живков. А сега сте най-големите демократи, значи.

Ангел Грънчаров каза...

Мерси за квалификацията, милиционерино! :-) Народната милиция винаги е предизвиквала моята възхита: непоправими сте! :-)

Анонимен каза...

Грънчиии, днес международните наблюдатели потвърдиха, че НЯМА НАРУШЕНИЯ на изборите в Молдова. А на бас, че няма да се извиниш :)