Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 8 април 2009 г.

Нови идеи, анализи и предложения на Иван Костов за преодоляване на кризата

Ако трябва, всеки ден ще го повтарям, но няма да мирясам, докато това не се разбере от колкото се може повече хора: ако има у нас компетентен политик и държавник, доказал не на думи, а на дело способностите си да се справя с кризи, да изправя България на крака в най-тежки моменти, то това е Иван Костов. Това е публична тайна, която обаче най-старателно се заобикаля от олигархичните медии у нас: щото кошмарът на ченгесаро-комуноидната ни олигархия е един - Иван Костов на власт. Мафията у нас се бои само от Костов - това е азбучна истина, също крита най-старателно от толкова внимателно залъгваното и приспивано "обществено мнение".

Ето защо отвреме-навреме олигархията ни пробутва някакви самозвани, смехотворни и фалшиви "борци" срещу самата мафия, срещу олигархията и дори, представете си, срещу корупцията: такива като Симо Ментата, като Бойко Борисов, като Яне Янев, като Емо Ревизоро или като оня, как се наричаше бе, "разобличителят", "спасителят", "любимецът на медиите", "вещаещият само самата истина"... тюх да му се не види, забравих му името... как се казваше бе... леле... а, да, Стефан Гамизов май се казваше (дано не бъркам). И всичкото това се прави, та белким простият народец бъде отклонен от съзнаването на така ясната истина: Костов е този, който е страшилището на бандитите у нас, той е доказал не на приказки и на обещания, ами на дело, на практика, че когато е на власт, тогава мафията не се разпищолва, ами трепери притисната в ъгъла, тогава и самият първи политически бандит Доган стои някъде на тъмно и като блъснато от товарен влак куче си ближе раните и т.н.

Та ето по тия причини няма да спра да повтарям най-простите и очевидни, но така неудобни истини, касаещи българското политическо битие, поемайки всички рискове за това. Включително и дребнички рискове като този, да речем, а именно, примерно, малкия риск Иван Бедров най-старателно да заобикаля блога ми при своите вечерни прегледи на блоговете - щото явно тоз наш журналист се плаши от такъв "невчесан" и "непригладен" прилично и като другите блог като моя, където единствено истината е на почит, независимо от това колко неприятна е една или друга истина на този или на онзи.

Та ето сега ви предлагам едно интервю на Иван Костов, в което можете да се убедите, и то пак на дело, че е крайно глупаво разумен човек да си позволи лукса да довери управлението на страната при криза не на Костов, който единствен може да се справи с трудните предизвикателства на икономиката в криза, ами на палячовци-бабаити като Яне, Волен, Бойко и пр. Ето го и самото интервю: Иван Костов и ДСБ за антикризисната политика. Прочетете го, ако наистина сте загрижени как ще можем да се справим като държава и нация с това тресавище, в което ни натикаха ченгенца и фукльовци като Доган, Дмитрич, Симеон, Гоце и останалата напаст. На която имахме непростимото неблагоразумие да доверим управлението на многострадалната ни родина - и сега ще трябва да платим всички негативи.

А в завършек искам да кажа нещо принципно. Ясно е, че вече сме в предизборна обстановка. Ясно е също, че дясната коалиция на ДСБ и СДС няма тази обществена подкрепа, за да може сама да поеме кормилото на държавата. Ясно е, че след изборите ще се налага да се правят много компромиси, само и само да се създаде една проевропейска дясно-центристка коалиция, та белким се вземе надмощие над олигархично-русофилските сили в българската политика. Ясно е, че ще се наложи да се прави коалиция между автентичните десни и ГЕРБ - стига Бойко Борисов да не почне тогава да се измята като питон, хванат за опашката.

Даже може, изхождайки в предположенията си от невисокия умствен ресурс на части от българското природонаселение, да се наложи и бабаитът Яне Янев да бъде привличан в такава една шарена коалиция. И ето въпросът: трябва ли в предизборната борба да бъдат щадени бъдещите евентуални партньори на автентичните десни? Трябва ли оня, който си позволява лукса да казва какво мисли за тях и който не потиска критиката си, да бъде смятан за "провокатор", за "сеещ раздори", за "работещ срещу спасителното обединение" и пр.?

Та в тази връзка излиза въпросът за нравствените граници на критиката между евентуалните бъдещи партньори. Трябва ли да се правят нравствени концесии уж в името на "бъдещото единство"? Трябва ли да се щади политическият противник в предстоящите разгорещени предизборни дебати само на основанието, че след изборите може да се наложи да се съюзяваме с него?

Аз смятам, че ония политически субекти (партии или лидери), които се надяват някой да им се умилква и да ги щади с оглед на бъдещи изгоди, свързани със съвместното пребиваване във властта, т.е. ония лидери и партии, които, подобно на нещипана мома, ще се възмутят и ще се обидят ако някой право в очите им каже какво мисли за тях, за грешките, изхвърлянията и недъзите им, т.е. комуто е неизгодна истината, и по тази причина се надява тя да бъде крита за да му се угажда, такъв не става за следизборен партньор, на такъв изобщо не може да се разчита.

В предстоящата предизборна борба всичко трябва да бъде казано директно и право в очите, понеже ситуацията е крайно тежка: всяко замазване, всяко струване на "мили очи" в такава ситуация е вредно - според мен де. А вие как мислите по този нелек въпрос?

Търсете по книжарниците новата книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр.

[Прочети >>>]

Как да си купя тази книга?

13 коментара:

Анонимен каза...

Политиката е изкуство на компромиса. Ако искате съюз с Бойко и Яне, не бива да ги плюете, иначе те ще си изберат някой по-кротичък. Толкова е просто.

Анонимен каза...

Съжалявам, че не кометирам по тази Ви тема (така или съм съгласен с публикацията Ви). УМОЛЯВАМ ВИ, гледайте този филм, ако намерите време за него. При все, че Ви намирам за консервативен и предполагам (без да знам със сигурност), че сте предубеден по подобни въпроси (както впрочем бях и аз), тъй като засегнатите във филма идеи са доста по-общи и в някои отношения противоречат на Вашата (с каквото впечатление аз съм останал) едва ли не "черно-бяла" представа за света, съм сигурен, че като мислещ човек ще го оцените по достойнство и ще имате доста материал за разсъждение. Ето линкове за двете части: http://zamunda.net/details.php?id=99337 ; http://zamunda.net/details.php?id=163643 . Благодаря предварително!

RoujkaBG каза...

Снощи Бойко боядиса микрофона на БНТ със синя боя и каза на репортера:"Когато вземаш интервю от Станишев, ще го обръщаш откъм червената страна, когато вземаш интервю от мен - откъм синята, и да се вижда :)

Малей, как ги е страх комунягите и депесарите от Бойко и Костов, с двама умни и дипломатични мъже до тях като Мартин Димитров и Цветан Цветанов.

Седераските и депесарски мекерета и ченгета като д-р Иван Колчаков, Марио Тагарински, Пламен Радонов, Димитър Йорданов и сиета като мишлета напускат кораба,

че усещат как ще им се стегне примката около обръчите от фирми, дето ги нароихапо коалиционно време, в качеството си на министри, зам.министри, народни представители и най- вече като бизнесмени- мошеници.

Винаги е било ясно, че именно вътрешните партийни врагове в СДС са били по- опасните от външните.
Тия мекерета оцеляха при разцеплението на СДС, но при обединението вече им е трудно.

Ангел Грънчаров каза...

На толкова загрижения за моето "правилно мислене" анонимен, който смята мисленето ми за "черно-бяло", искам да кажа само това, че доста се лъже що се касае до неговата претенция за обективност на оценката му на моето мислене :-)

А за гледането на тоя филм - просто не мога да се справя със свалянето му - не съм опитвал досега да свалям филми оттам; пък и не ми се иска да си сложа някой вирус - ако това му е целта, няма да стане...

Анонимен каза...

Поне опитах, както и да е. Мисля, че е интересен. А мислите ли, че в zamunda.net ще държат торент с вирус? Пък и защо ми е да Ви вкарвам вирус, недоумявам. Не съм казал, че мисленето Ви е погрешно, нито че моето е правилно, нито искам, нито мога да ви наложа каквото и да било. Просто предложение, нищо страшно.

Анонимен каза...

Иван Костов на два пъти имаше възможноста да свърши нещо полза роду.Първият път като фонансов министър в правителството на Филип Димитров -хаджията.Вторият път като Министър Предцедател .Спомените ми от неговото управление са .Разсипани и раздадени на свой хора предприятия.Тотална приватизация но само за негови хора.Авиокомпания Балкан.Нестига че я подари ами, и ни съдиха заради нея.Да не изброявам повече няма да ни стигне времето.Заключението е :Ако някой иска отново да преживеем кошмара на неговото управление нека си го избира. Но да не ни го натрапва като единственият способен да ни оправи.То май за послезните 20г само ни оправят за това сме стигнали и до тук.Но явно ни е малко ,защото искаме и да ни повторят. :-))

Ангел Грънчаров каза...

Оценките на човек, който е така добре с правописа, че пише "Министър Предцедател", са крайно съмнителни, щото за такива оценки се иска интелект. Ваша милост да не е учила правописа от настоящия министър на културата, известен с това, че пише "збогом"?

Ами гласувайте си за Дмитрич, та да сте си спокойни; бетонни глави, пълни със сгурия от пещите на ченгесарския в-к "Труд" за Костов, естествено, няма да гласуват, те ще си гласуват за "Партията"...

Ангел Грънчаров каза...

На анонимния с филма: Да не ми препоръчвате да гледам филм на Майкъл Мур? Ако е негов филма, ще отвърна така: "Мерси, не ща... колко сме ги гледали ний такива филми..." :-)

Редно е като ми препоръчвате да гледам филм, така значим за моето умствено и мисловно развитие, поне да бяхте съобщили заглавието на филма и името на режисьора му...

Гошо каза...

Никога Костов не е бил най-добрият избор, но е бил най-малко лошият. Затова аз ще упражня правото си на глас и ще гласувам за коалицията СДС-ДСБ с надеждата нещо да се промени към по-добро и по-малко да се краде.

Колкото до вестник Труд и всякакви официози - не ги четете. :)

хермес каза...

Това "Предцедател" ми звучи и като "политицка партия", употребявано в някои среди. Хубаво е освен да се познава правописа и да се знае, че партията няма как да е друга освен политическа. Знае ли анонимния г-н, че относително апетитните предприятия се продадоха още при Жан Виденов. Това, което продадеде Костов е чудно, че въобще някой го е купил. Причината е наследени предприятия, нямащи нищо общо с пазарните изисквания, а с решенията на соцобщност от държави, които изкуствено разпределяха пазарите. Липсата на важните неща като частна собственост и конкуренция създаде предприятия, влизащи в представата на най-скъпо струващия човешки провал. За колоко трябваше да се продаде БГА? Самолетите, с които разполагаше бяха в такова окаяно състояние, че трябваше да се плати на някого за да ги изхвърли. Не можехме да продаваме дестинации на полетите защото не бяхме в изгодна позиция да поставяме условия с тези впечетляващи самолети. Иван Костов беше министър и в кабинета на Димитър Попов. Всички, дори и тези които го плюят, са наясно, че дойде ли криза Костов се коментира от сутрин до вечер. Добре е да се разбере, че Костов е специалист по измъкване на държавата от кризи. Тъжно ми става и за разни хорица в СДС, които трудно ще се развият нататък ако Костов влезе в управлението.

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, "Духът на времето" е работа на Питър Джоузеф и повлиян от идеите на Жак Фреско http://en.wikipedia.org/wiki/Jacque_Fresco#The_Venus_Project Не исках да Ви засегна, просто си помислих, че ще Ви хареса и затова Ви го предложих. Аз знам, че сте изграден от личност много отдавна и нямам намерение да ви съветвам да променяте нещо точно във вашите възгледи.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за информацията, не съм го гледал този филм, но някой ми беше казал, че е в духа на теориите за конспирациите; аз не си падам по тия теории, съжалявам... но ако ми попадне, ще го гледам, любознателен човек съм иначе 7-)

Анонимен каза...

Замундата е чист сайт спрямо вируси.