Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 21 май 2009 г.

"И светът, бавно и полека, върви към Комунизъм"

В предизборния период, като в порой при проливен дъжд, най-отгоре излиза мръсната пяна, носеща в себе си гнилоч, всякакви боклуци, умрели котки и каква ли не подобна леш. Дотолкова се активизират анонимните дежурни оплювачи по блогове и форуми, че човек почва да се пита дали тия само от чиста простотия и тъпотия го правят, или пък са стимулирани и от приятно миришещи и не толкова дребни банкнотки.

Както и да е де, ето ви два примера, единият е "кратичък съвет" до мен, а другият е едно твърде сълзливо обръщение към Евгени Тодоров, което взех от блога му, понеже според мен представлява ценен документ, представящ доста обемно най-показателни черти от разпространената народно-носталгична психология:

Грънчаров, наистина се трябва да спрете. Писанията ви показват липса на основни връзки с разписанието на влаковете, строителните колички или царевицата за стръв на шарани. Не помагате, а вредите на синята идея. Озаптете се и спрете да пишете дивотии в Блога, че ще настроите хората, който ви четат против демокрацията, имайки предвид вашите обаждания и пред пратки. Просто спрете да пишете до изборите. След това ваша воля! Разбрахме ли се?

Уважаеми, г-н Тодоров, Е.,

1.Вашата специалност е да пишете и говорите, и това правите.
2.Колкото човек се старае да говори, повече глупости казва. Установено от Древните Философи и би трябвало да сте го чели 1:1.
3.Зорлен открих Блог-а Ви, за да Ви кажа някои неща, от нас, които вчера нарекохте "Носталгични".

То вчера си бе Жива Реклама. Не знам дали сте си платил на Барека или ще го каните в ПоТ.В., за да не си плащате един на друг за Рекламата. Защото освен, че ако си плащате, трябва да бъдете обложени с Данъци и Осигуровки, то трябва да вземе % и Зав-та Реклама в ПоТ.В.

А това е Жива Носталгия по Миналото, уважаеми...

Когато Никой на Никой не плащаше, но имаше една приказка, "всички пари имаха".

3.1.Аз, уважаеми, през 1978 г. вземах 70ст/час., бензинът бе 30 ст.? Сега, вземам 3 лв/час, бензинът е 2 лева.
3.2.Киселото мляко, колко бе, с какъв вкус? И какво имаше в него, наборе? А сега?
3.3.Крушите, колко бяха, с какъв вкуса, наборе? А сега?

И т.н. Питам и отговор не искам. Твоя отговор го зная и на такива като теб. Аз също не харесвам мн. неща от Социал-из-ъма или Комун-из-ъма. Но като цяло е мн.по-добро от Капитал-изъм-а.

И светът бавно и полека, върви към Комунизъм.

И ако има някой Носталгичен, това сте Подобните на Вас, които имате Носталгия по Капитализма. Ето той дойде. Така ще дойде и Комунизъма. Като бе толкова лош Комунизъма, как се изучихте с др. Нери Т. Тоя Гаден Комунизъм, как така създаде такива учени и способни деца като Вас?

И т.н. Влизането в Блога Ви, само ми губи времето. Особено, защото смятам, че и при Комунизъма и Капитализъма, се справям добре. И Вашите мнения са ми през... В подкрепа на това, ще Ви кажа, че 1979-та си купих жилище, след 6 месеца ми излезе и Новата Шкода. От тогава редовно с кредити.

Сега имам 60 000 Е кредит, плащам си го и ми дреме на Чорапа. Че някой щял да ми каже, че съм харесвал Доматите на баба Мария, а не на дядо Мурат, който се изправил според Доган на пътя за Европа. И ти ми го хвалиш, приятелю!

Да Живвее Демокрацията! Че иде...

Туйто. Психиатрията да прощава, но това е по-истинска психиатрия и лудница даже. Пълно е с идиоти в отечеството ни, приятели, горко ни, ако тази напаст точно в този момент звеме надмощие. Ето защо гласуването не е каприз, а дълг на ония, които не искат идиоти като тия да бъдат ощастливени от тъпия им комунизъм. Е, знайно е, че ще видят комунизъма през смръдливите си и прокъсани чорапи, ама майната им де. Важното е да не се излагаме повече като народ, че станахме за смях и пред гаргите...

6 коментара:

Анонимен каза...

Носталгици по миналото е имало винаги в историята и във всички общества и вероятно винаги ще има. Източна Европа днес е пълна с такива носталгици. Всъщност те никога не са мнозинството от народа, но за съжаление, за разлика от демократите, са добре организирани в посткомунистическите партии. В България например едва ли са останали повече от 500 000 твърди избиратели на БСП. Демократичният вот, макар и несравнимо по многоброен, е зле организиран и разпилян.

Имам обаче една принципна забележка. Този приятел от форума, както впрочем можеше да се очаква, поставя в центъра МАТЕРИАЛНОТО и носталгира по мнимото си материално благоденствие преди 1989(отделен въпрос е дали това наистина беше благополучие.) Това е фундаменталната грешка на повечето недемократи, но и на немалко демократи. НА ФУНДАМЕНТАЛНО НИВО ДЕМОКРАЦИЯТА НЯМА НИЩО ОБЩО С МАТЕРИАЛНОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ. Не е правилно да се отъждестява демокрацията с капитализма. Не затова сме демократи, защото демокрацията ни осигурява благосъстояние. Дори да беше обратното, дори само диктатурите да осигуряваха материален просперитет, пак щяхме да бъдем демократи, защото свободата за нас стои по-високо от всякакви материални съображения.

За съжаление повечето хора са прекалено фискирани върху материалното. Ако утре Северна Корея започне да плаща по-високи заплати от САЩ, мнозина американци вероятно ще да станат гастарбайтери в Корея, независимо от диктатурата, която цари там. За повечето хора парите, не свободата и демокрацията, са в центъра на вниманието. Емигрантите от Третия свят не идват в ЕС и САЩ, защото са недоволни от нивото на демокрацията в своите страни, а чисто и просто за по-добро заплащане.

Друг въпрос е, че съвременната западна демокрация обикновено върви ръка за ръка с пазарната икономика, която е по-продуктивна от разните форми на планова икономика. Това обаче е вторично и не чак толкова съществено. Демокрацията не е еквивалентна на капитализъм, както обикновено се приема. Вярно че, че засега това е една добра комбинация, но на теоретично ниво не е ясно дали демокрацията не е съвместима и с други форми на икономическо устройство. Разбира се, екстремни варианти като централизираната държавана планова икономика не са съвместими с демокрацията.

Иначе няма никаква база за сравнение между България от 1978 и България 2009. Стоки по време на социалзима нямаше, а тези, които все пак се намираха, бяха с изключително лошо качество. Ако днес се открие магазин със стоки от времето на социализма на същите ниски цени или дори направо без пари, дори най-големите ностаглици няма да си купят нищо от тях. Колко струва днес една Шкода, даже да беше чисто нова? 100 лв, 200 лв? Мисля, че никой не би я приел като подарък дори. За повечето хора без особено значение, но за мен абсолютно централно: какви книги можеше да си купиш преди 1989? Безценните томове на др. Тодор Живков например. Липсата на достъп до информация и книги беше едни от най-вбесяващите моменти при социализма.

И още нещо. Носталгиците обикновено носталгират 20-30-40 години назад. Дотам стига паметта им. Никой не си прави труда да проучи по-далечното минало. Даже за Вълко Червенков, който „намаляваше” някои цени, не си спомнят вече. Всичко се движи около 1970-1980. Да не говорим за Малинов, Стамболов, Радославов. напр. А какви бяха цените при Константин Стоилов? А при Иван Асен Втори? Може би най-евтино е било при Петър Първи?

Но това са хората - глупави, ограничени, елементарни, немислещи, първосигнални. Такива са, няма други. А може би не е и толкова лошо, защото ако всички бяха гении, как щяхме да изпъкнем ние – умните? Хаха - тогава за нас нямаше да има работа и хляб.

Анонимен каза...

Само не разбрах, защо е тази снимка на Р. Надал горе вляво до статията?

Ангел Грънчаров каза...

Аз не зная чия е тази снимка, кой знае как попаднах на нея и ми се видя че е снимка на ядосан млад човек; затуй я сложих там; и понятие си нямам кой е този човек, и даже като ми казвате името му, пак не зная кой е, името не ми говори нищо. Та кой е този Надал? Обяснете на мен, невежата?

Анонимен каза...

Рафа Надал е голям тенисист. Многократен шампион на турнирите от Големия Шлем (ама истинския, не Члена на Първанов и Путин).

Ангел Грънчаров каза...

Мерси за информацията, наистина не знаех. Няма да свалям снимката, макар че в такъв случай е съвсем неуместна; карай, да стои, все пак може да се приеме като снимка на ядосан, на гневен човек, а аз това търсех... пък може и да се радва на нещо, знам ли?! :-)

Анонимен каза...

:-)