Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 15 декември 2009 г.

Забравени личности, работливи сеячи на българската нива: Георги Дидов

Кой е Георги Дидов?

Георги Дидов е Водач на Българския Национален Студентски Съюз преди войната, виден кубратист, един от най-доверените хора на проф. Александър Цанков в Българското Национално Задгранично Правителство, провъзгласено на 15 септември 1944 година във Виена.

След края на Втората световна война остава на европейския континент и живее дълго време в нелегалност. Със свои верни и предани хора продължава дейността на Цанковото правителство, издава емигрантските списания “Ханъ Кубратъ”, “Огънъ и Жупелъ” (през 70-те години), “Български демократически сговоръ” (в началото на 80-те). Ползва се с огромен авторитет сред българските емигрантски среди.

След 09 септември 1944 година болшевишкият съд в София издава три смъртни присъди срещу него. Болшевишки агенти усилено го търсят из Европа за да го ликвидират, но безуспешно. Умира в неизвестност малко време преди събарянето на Берлинската стена (09 ноември 1989 година).

Не е известна наличността на акт на Цанковото правителство, с който то да е прогласило своето разпускане. Това означава, че юридически правителството на проф. Александър Цанков продължава да съществува и в днешно време.

Героите не умират!

Дружество за българо-германско приятелство

(Забележка: Този текст се публикува по идея на г-н Антон Рачев, от Русе, активист на Общество "Дуло")


2 коментара:

Анонимен каза...

Благодарим най-сърдечно за публикувания текст!
Въпросът е много сериозен. Ако приемем днешната власт в България за нелегитимна, то необходимостта от българско задгранично правителство продължава да тегне с всичка сила!

Анонимен каза...

Немско-българско приятелство? Куку немци + българи, прусаци на Бaлканите?!(по-дрипави, но със същия ограничен умствен багаж) ще се съюзяват! Браво, давайте напред, пред вас са блеснали житата! Германска напаст в експанзия, а забравя колко са малки и жалки - какво да се прави, синдрома на германеца-провинциалист, който от малкото си селце прекроява (уж) света... Ех, мухли такива, що не се скриете, барабар с всичките си дружества... Че да не дойде света у вас на гости, за да ви срита за пореден път по задника, за да се осъзнаете къде ви е мястото, мечтатели по-досадни от чуматa...