Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 7 юни 2010 г.

С възхищение и удивление чета книгата "Българската меланхолия" на Георги Фотев

Започнах от вчера да чета книгата "Българската меланхолия" на Георги Фотев. Набавих си я след като попаднах на съобщението за излизането й, в което пише:

„Българската меланхолия“ е аналитично дълбочинно и неконвенционално като подход изследване на драматичната и трагическа народна участ. Който обича родината си, ще изпита болка и потрес от разбулените събития и страни на историческия живот. Меланхолията може да е сюблимно състояние на духа, но и да води до подло малодушие, предателство и т.н. Книгата е предизвикателство към днешните поколения.

Разбира се, значение за моя избор имаше и името на автора, който е написал толкова много стойностни неща. Но понеже аз самият съм писал по темата, с която се занимава книгата "Българската меланхолия" - примерно книгата ми БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА, а също така и книгата ми СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ - просто нямаше начин да не намеря и да не прочета книгата на проф. Фотев. Вече съм стигнал докъм 100 страница - аз чета бавно, за да осмислям написаното; наистина, книгата, както се казва, се чете "на един дъх", приятна е за четене, а пък стилът й е превъзходен - и открих, че изводите на Георги Фотев са дълбоко родствени с моите наблюдения върху "българската душа", а пък за някои неща бих могъл и да поспоря с него, тъй като не може една книга в тази област да е хубава и добра, пък да не провокира към спорове и нови размисли.

Когато изчета цялата книга, тогава ще опиша по-цялостно своето впечатление. Книгата е дебела, 460 страници, с добро полиграфическо изпълнение, дело е на авторитетното издателство Изток-Запад. Ако някой читател на блога иска да се включи с коментари по книгата и по моите записки върху написаното в нея, би могъл да си я закупи и прочете. За книга в такъв обем и с такава стойност цената е съвсем умерена: 20 лева. Щом аз, един съвсем разорен издател на философско списание, успях да реша алгоритъма с намирането на средства да си я набавя, значи всеки друг може да стори това.

А иначе си струва човек да прочете нещо стойностно в тази идейна оскъдица на книжния пазар, който общо взето бълва всичко друго, но не и това, което най-вече си струва. И така, очаквайте скоро да представя своето възприятие и оценка на твърденията на автора на книгата "Българската меланхолия", като обаче не се надявайте моят анализ "от втора ръка" да замести удоволствието от самото общуване с текста на първоавтора, т.е. оригиналния текст.

Щото ще се окаже, че и в туй отношение сме прекалено оригинални: освен че се возим на автомобили втора употреба, освен че носим дрехи втора употреба, освен че вече взехме да ядем... немски колбаси втора употреба (изрезки!), ако почнем и книги да "четем" от втора ръка, ще се окаже, че сме съвсем сме я овапцали; а пък нашата "българска меланхолия" - аз бих употребил друга, по-изразителна дума в случая, примерно думата душевна мизерия - ще получи тук поредното си тържество...


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

ЗА КОНТАКТ



ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

Няма коментари: