Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 29 октомври 2010 г.

Със съвсем формален и стереотипен отказ журито на конкурса "Човек на годината" отхвърли две мои номинации

Преди около седмица един мой ученик ми писа, че възнамерява да ме номинира за "Човек на годината", "годишна награда за принос към правата на човека" - както е обявена в сайта им. Два дни по-късно един мой виртуален познат ми писа, че възнамерява да направи същото. Не възразих, даже ми стана интересно, понеже това все пак е някакъв тест, показващ що за конкурс е този. Днес получих сведение от тия двама човека, че са получили абсолютно един и същ, до последната дума еднакъв, именно напълно стереотипен и формален отказ да бъда номиниран; ето текста на отказа:

Уважаеми господин А.,

Благодарим ви за направената номинация. За съжаление журито прецени, че тя не отговаря на един или повече от долуизброените критерии:

Хора или организации се номинират заради конкретни правозащитни постъпки/практики, извършени в периода ноември 2009г. – октомври 2010г. Постъпките трябва да отговарят на следните критерии:

Номинираната постъпка:

1. Да е прецедент в правозащитната сфера.

2. Да има значителен градивен/обединяващ обществото потенциал.

3. Да има значителен потенциал за предизвикване на обществено развитие/растеж.

4. Да се отличава с доблест/сърцатост (професионална, гражданска).

5. Да е новаторска/оригинална/творческа.

В същото време, цялостната дейност на номинирания човек/организация не трябва да противоречи на духа на наградата.

Правозащитните постъпки/практики трябва да рефлектират върху български граждани или групи от граждани, или лица, пребиваващи в България.

Бихте могли да номинирате друг кандидат до 31 октомври 2010 г.

С уважение,

Журито на "Човек на годината" 2010

Прочее, ако забелязвате, критериите им са по най-тъп начин представени (сега не ми се занимава с анализа и изявяването на тази крещяща абсурдност на някои от критериите). Единият от номиниралите ме ми писа ето тия думи: "Гледай какво са написали тия! Да ги пита човек по коя по-точно точка не отговаряш на критериите!". Казах му да не се занимава повече, същото рекох и на другия човек, който също пожела да ме номинира. Все пак се заинтересувах кое е толкова взискателното жури; ето кои са членовете на "авторитетното жури":

Маргарита Илиева, председател на журито (на мен лично нищо не ми говори това име, а на вас?), Десислава Петрова, Десислава Симеонова, Иван Бедров (само него познавам, не знаех че вече е правозащитник), Мими Фурнаджиева, Теодора Захариева, Яна Бюрер Тавание. А ето кои са номинирани до момента:

А ето и номинираните досега: една-две три световно неизвестни адвокатки (адв. Валерия Иларева, адв. Валерия Иларева и адв. Диана Даскалова), една известна адвокатка (адв. Даниела Доковска), двама трима гей-активисти и пр. (Александър Миланов Радослав Стоянов, Радослав Стоянов и Добромир Добрев, д-р Владимир Атанасов), там, естествено, къде без него, е Богомил Шопов, има още неколцина, сред които познавам само Иво Инджев, и, като капак на всичко, там е и, представяте ли си, там е самата... не, не познахте, не е... Велислава Дърева, ами е нещо подобно на нея, ама дето е само по-тежко, там е именно самата... Виза Недялкова!!! Андрей райчев не е известно защо не е там, при положение, че той е навсякъде. Най-вероятно щото е мъж на Виза, сигурно е затова...

Окончателно се успокоих, че не съм сред номинираните, щото, тъй де, щом Виза е достойна да е сред номинираните, аз, естествено, съм недостоен, от което мога да бъда само горд. Номинирани са за наградата "Човек на годината" и няколко... организации, което е вече прекалено тъпо; представяте ли си как ще звучи следното: "Наградата "Човек на годината" бе спечелена не от човек, а от нечовек, именно, от организацията (примерно) "София Гей-Прайд 2010", щото и тия последните са сред номинираните. Което, както и да го погледне човек, си е чисто и просто твърде тъпо.

Впрочем, моя милост през миналата година се осмели да критикува публично организаторите за тая недомислица, ето, че най-вероятно по тази причина, за да ми отмъстят, те сега не допуснаха моята номинация. Разбира се, случката за сетен път илюстрира що представляват нашите т.н. "правозащитници"; те, както и всичко друго у нас, са също така менте. Да пази Господ да се наложи да те защищават такива! Те, явно, са правозащитници по една единствена причина: да могат да лапнат некой и друг долар, или некое и друго евро от разни правозащитни фондации и от европейски фондове; за нищо друго не съществуват и от нищо друго, естествено, не се и интересуват.

А най-малко пък се интересуват от положението с правата на човека у нас. Някой да е чул някоя правозащитна организация да е помогнала на някой нещастен, чиито права са били крещящо нарушени? Аз не съм, и вие не сте. Няма и да чуете. Щото тия наши "правозащитнички" нема да се унизят да нагазят в калта на нашата родна действителност, щото, представете си, са с прекалено високи токчета и също така са с прекалено скъпи тоалети...

1 коментар:

Томи Томев каза...

Г-н Грънчаров, само можете да се гордеете от това, че тези псевдозащитни организации не са ви номинирали за тази измислена номинация. Ние вашите читатели /свободомислещите/ сме Ви номенирали на достатъчно високо място в себе си.