Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 1 август 2014 г.

Поклон пред примера, който ни дадохте с живота си, славни и почтени философе!


Току-що от отзив на Милена Стефанова във Фейсбук научавам, че е починал академик Кирил Василев: На 96-годишна възраст днес почина академик Кирил Василев; тя прави това ето с тези напълно уместни думи:

Бог да го прости! Макар да беше атеист бе невероятен преподавател и учен!

А Stephan E. Nikolov справедливо добавя: Бог да го прости! Беше личност!

Откликнах и аз там ето с тия думи, написани от сърце - щото познавах лично г-н професора, имал съм възможност да общувам с него преди много години и наистина съм останал с чудесни впечатления за мащаба на личността му:

Споделям! Имам лични впечатления: превъзходна личност и прекрасен лектор беше академикът! Бог да го прости! Ще отбележа кончината му с кратко есе за него, което ще напиша и ще публикувам в новия брой на философското списание ИДЕИ, излизащ от печат до края на август. Проф. Василев заслужава такъв един малък знак на уважение! 

Защото в най-диви, посредствени, сиви и разгулни от идеологически аморализъм времена той беше нещо като здрав темел на академизма, на порядъчността, на отдадеността на духа, на верността пред идеите. Не споделям идеите на г-н академика Василев, на които той остана верен до последната си минута, но това изобщо не ми пречи да го уважавам още повече. Той показа, че не е бил "ветропоказател", че чисто ценностни са били основанията на неговите убеждения.

Малцина са тези хора сред нас. Поклон пред примера, който ни дадохте с живота си, славни философе!

А ето и съобщението, с което се оповестява смъртта на академик Василев:

На 96-годишна възраст днес почина академик Кирил Василев (роден на 23 май 1918 г.), съобщават от Българската академия на науките. Академик Кирил Василев е познат на българската общественост като един от най-известните наши философи, историци и интелектуалци.

В продължение на половин век той беше между най-ярките университетски преподаватели, ръководител на катедра Философия в Софийския университет, подготвил и възпитал хиляди студенти от много поколения у нас. Той постави основите на емпиричната социология в нашата страна. В периода 1972 -1980 г. е председател на научния съвет на Института за младежта, едно от основните звена, което осъществява емпиричните изследвания у нас.


Много поколения студенти са учили от неговия "Увод към философия на историята", а монументалният му труд "Любовта" внесе нов поглед във вижданията за тази вечна тема и не случайно получи огромно признание у нас и в чужбина.

Със смъртта на академик Кирил Василев академичната общност загуби един учен-философ със смела гражданска позиция.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: