Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 21 ноември 2014 г.

Днес славните украински свободолюбци празнуват Деня на достойнството и свободата!



Демонстрацията от 8 декември, събрала според организаторите близо 1 милион души., в-к ДНЕВНИК


Днес се навършва една година от началото на протестите срещу управлението на президента Виктор Янукович, прераснали в продължилото месеци наред противопоставяне в центъра на Киев, известно като Майдан.

Преди седмица датата бе обявена с указ на президента Петро Порошенко за държавен празник - Ден на достойнството и свободата, посветен на Оранжевата революция от 2004 г. и на Революцията на достойнството от 20013-2014 г.

С кървавите сблъсъци в средата на февруари и бягството на Янукович в Русия с помощта на руската армия страната навлезе в най-критичната фаза от съществуването си като независима държава от 1991г. насам. Москва анексира Кримския полуостров с малко над 2 милиона души население и подкрепя сепаратистите в конфликта в Източна Украйна, в който само по официални данни загиналите са почти 5000, а ранените наближават 10 000.

Но всичко започна с онези около няколко десетки души, събрали се вечерта на 21 ноември 2013 г. Към 22 часа те вече са над 1500 и мнозина носят топли дрехи и завивки, твърдо решени да не си тръгват. Организирани през социалните мрежи, започват да пристигат журналисти, обществени дейци, опозиционни политици и депутати, които призовават хората да се успокоят и приберат по домовете. Причината е, че броени дни преди срещата във Вилнюс на ЕС за Източното партньорство с бившите съветски републики правителството на Никола Азаров внезапно обявява, че Украйна замразява подготвеното за подписване Споразумение за интеграция и ще търси по-близки отношения с Русия.

Протестът на Майдана се разотива само веднъж, но в нощта на 30 ноември полицията без видима причина прегазва брутално събралите се студенти. Това взривява недоволството и на Площада на независимостта се издига истински укрепен лагер. На 1 и 8 декември на митингите излизат между 300 и 500 хиляди души. Протестите плъзват и в провинцията и чужбина.

Днес в центъра на Киев ще има мемориални събития, полагане на цветя и палене на свещи, а за вечерта от 18 часа е предвидено провеждането на народно събрание. Мерките за сигурност са подсилени и заради гостуването на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън и подготвяните неофициални акции на националисти. Те искат да бъде приета декларация, обявяваща Майдана за висша власт, разчитат да съберат до 100 000 души и се заканват, ако документът не бъде признат, да се защитават с всички възможни средства.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

8 коментара:

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, ще качите ли записа от вчерашното предаване? Не успях да гледам.

Ангел Грънчаров каза...

Да, днес ще го кача. Извинявам се за закъснението...

Bacho Кольо каза...

"Украинският президент Петро Порошенко е бил освиркан на Майдана в Киев на церемония по случай една година от началото на протестите на пл. "Независимост" в украинската столица, съобщи "Франс прес", цитирана от нюз.бг.
"Срам, защо никой не беше наказан", викали близки на жертвите на репресиите през февруари, обръщайки се към украинския президент, който полагаше венец на ул. "Институтска" пред кръста на "Небесната стотица", където бяха убити повечето протестиращи.
Американският вицепрезидент Джо Байдън, който трябваше да се присъедини към Порошенко, не излезе от колата си.
"Благодарение на кръвта на нашите деца вие заехте този пост", заявиха протестиращи на украинския държавен глава.
"Порошенко, къде са убийците на децата ни", пише на един от плакатите.
Порошенко направи неуспешен опит да успокои недоволните и напусна улицата."

Анонимен каза...

В това няма нищо учудващо, понеже официалната руска пропаганда, че Порошенко и другите управници в Киев – Яценюк, Турчинов – и т.н. – са протежета и назначени от Вашингтон, няма нищо общо с реалността. В действителност всички тези „антикомунистически“ и „антируски“ „герои“ независимо от реториката си са дълбоко свързани не с Вашингтон, а с Москва и се управляват от Кремъл и Лубянка. Самата идея, че „олигарх“ като Порошенко, чийто бизнес е свързан изключително с Русия и чийто заводи в Русия продължават да произвеждат, може да е „прозападен демократ“, е просто смешна. На посткомунистическото пространство няма и не може да има антикомунистически герои, но Западът не може да разбере това, затова наивната Виктория Нюланд смята, че „Яц“ е "нашият". т.е. американският "човек" в Киев.

Ето защо Украйна, както останалите посткомунистически страни, се върти в омагьосан кръг. Специално (западните) украинци и българите излизаха и стояха по улици и площади повече от всички други източноевропейци, но по-демократични от това техните страни не са станали, а продължават с пълна сила да се управляват от посткомунистическата мафия, без изгледи това да се промени.

Ангел Грънчаров каза...

Отново четем пледоарии за всемогъществото на КГБ и за гениалната проницателност на диктатора на Русия, който, разбира се, винаги мисли с няколко хода преди западните лидери. Отново ни се предлага да сърбаме притоплена идеологическа манджа от ерата на развития комунизъм, дегизирана тук като "най-нов конспиративизъм"; ала зад дрипите на тази дегизировка опитно око като моето долавя все същия канон или модел: КГБ и Партията знаят всичко и неминуемо ще прецакат "шибания западен либерализъм" :-) Опитайте с нещо ново, таваришч, щото тия неща са прекалено изтъркани...

Анонимен каза...

Опитите да бъде убеден Ангел Грънчaров, че в случая не става дума за никаква пропаганда на КГБ, а точно обратното, че това е един от малкото опити да бъде РАЗОБЛИЧЕН КГБ и неговата стратегия да бъде нарушена, явно не водят до нищо. Но Ангел Грънчаров е най-малкият проблем. Много жалко за бегълците от КГБ, които рискуваха дори живота си, за да обърнат внимание на западния свят и политици за ходовете на Кремъл, което до голяма степен се оказа напразно. Разбира се, Западът, започва или ще започне да изтрезнява и ще накрая ще усети каква игра се играе, но той можеше да си спести много неприятности и главоболия, ако от самото начало беше СЛУШАЛ тези хора. Но той отказваше да СЛУША, понеже никой не иска да слуша неприятни истини, напр. че го водят за носа. Също както Ангел Грънчаров не желае да слуша, понеже тези истини не му харесват. Макар и дълбоко в себе си да знае, че в тях може би има нещо вярно, понеже познава или би трябвало да познава комунистите достатъчно добре, за да предположи, че те може да имат някакъв скрит дневен ред. В този смисъл няма разлика между уж познавача на комунизма Ангел Грънчаров и западните лидери.

А дали „КГБ и Партията знаят всичко и неминуемо ще прецакат "шибания западен либерализъм"»? Отговорът на този въпрос ще го получим в недалечно бъдеще: в рамките на месеци до няколко години нашето и на Ангел Грънчаров любопитство ще бъде задоволено. Аз мисля, че комунистите са се подготвили добре, но това все пак не е гаранция за успех. Кой знае, те може би не са толкова силни, колкото си мислят, нито пък чак толкова гениални стратези, понеже никой не може да предвиди всичко – дори КГБ. Но така или иначе на човечеството му предстоят тежки дни и скоро светът ще е неузнаваем – също както стана след двете световни войни през 20-ти век, започнати впрочем от «цивилизованите» европейци, с които те насмалко да унищожат цивилизацията.

Ангел Грънчаров каза...

:-) Естествено, за да се изпълни мисловно-идеологическата схема, на която робувате, трябва и другата страна, именно Западът и... Ангел Грънчаров, да бъдат... немислещи, наивни, глупави и пр.; та как КГБ и Русия ще бъдат толкова проницателни и предвидливи ако Западът не е все пак толкова наивен и глупав?! :-) Е, всички предпоставки са налице да имаме пълна победа на кагебейщината и то в световен мащаб, то това е естествено, нищо не може да спре световно историческото господство на социализмо-комунизма, нали така! :-) Човече, наистина ли си вярваш, наистина ли не съзнаваш, че не си мръднал в своето развитие от идеологическите догми на първосортния комунизъм?! Много е интересно това, щото установяваме тук как съвременният конспиративизъм е просто една нескопосана мутация на комунистическия авангардизъм. Няма никакво "разобличаване" на заговорите на КГБ като се повтаря до втръсване неговата собствена мисловна и идеологическа схема. Аз пък съм на мнението, че са пълни глупости приказките за интелектуалното всемогъщество на КГБ, разбира се, той е един коварен, подъл враг на западната цивилизация на свободата, който не бива да бъде подценяван, също така глупост е, че Западът не е наясно с това с кого си има работа, напротив, много даже е наясно...

Bacho Кольо каза...

"че Порошенко и другите управници в Киев – Яценюк, Турчинов – и т.н. – са протежета и назначени от Вашингтон, няма нищо общо с реалността. "

Защо ги слагате в един кюп тия тримата?
Бизнес-интересите на Порошенко наистина бяха преди всички насочени към Русия. Само , че оттук-нататък това няма как да продължи. Има малък шанс да съхрани бизнес-империята само ако се ориентира рязко на Запад и прави раболепни чупки в кръста. Но няма яма да се изненадам, ако вече е продал шоколадова си империя и вижда бъдещето си като третостепенен лектор в някаква псевдо-демократична американска фондация /нещо като П. Стоянов/
Яценюк е е партиен заместник и сол-ташак на Юлька Тимошенко. Той е хибрид, ако щете двуглава руско-американска хидра. Закърмен с клишетата и идеологията на американската НПО-политика от една страна, и милиардите , откраднати от юлькините далавери с руски газ, от друга.
Какво е Турчинов - не зная. Някакъв случайник, издигнат от пяната на събитията . Нещо средно мужду Цецка Цачева и Асен Гагагузув. Няма никакъв авторитет в Радата. Предполагам, че и жена му не го бръсне за слива.