Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 27 юли 2021 г.

Дали хората ще ме възприемат като откачалка като ме видят облечен в древно-гръцки хитон?

Дали хората ще ме възприемат като откачалка като ме видят облечен в древно-гръцки хитон? Щот по този начин направих записа на следващото предаване "Изкуството да се живее" по Пловдивската Обществена телевизия, което ще бъде излъчено в четвъртък...



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...




Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободатаизд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времетоживотасвободата.

8 коментара:

Анонимен каза...

Бре пезевенк Алекоконстантинович, сега се сещам как ни преметна всичките, дето четем блогo ти...



Бе ти си xитър кат филосов, Божкеее, колко съм тъ пудценявал...



Ти си се ваксинирал немедленно, че как па с астма го изкара вирусо с лежане и с писане тъпотии за Сократ - както ти си го представяш?



Тука астматици мрат кат африкански маймуни от вирусо, но нeма къде да се оплачат че им викам африкански маймуни, ах какъв расизъм, само че сега може да ми плачат от небето, или по-точно от ада...



Боклуци много се наплодиха в последните години...



Спомням си, Откровение викаше че ще заrине 1/3 от човечеството, а не нeкакви си...4 милиона !!!...



Тоя вирус е слабичък кат BG черешовотопчест интелект, а ти си ваксиниран турски пезевенк и баш айляк, яваш-яваш тарикат... (в турски тарикат е съвсем друго, в BG има законсервиран преди 150 години турски език - златна мина за изследователи на турския, трябва да ви посетят и изучат наследството, скрито и парфюмирано с русизми отгоре, а сега непонятни и чужди за езика ни присадки от ингилизджè, които ще отпаднат като априлски сняr... Да видим кой селяк при вас ще започне да говори за уелнес и спинален канал - последното дори ти не знаеш кво е, евала xоджа = даскал на турски, а защо ли го знаеш, ходжата де)...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Не съм се ваксинирал. Откъде ти хрумна, че дъм се ваксинирал? Май наистина си зомбясал совсем... Комуноидността не прощава никому...

Анонимен каза...

Грънчаров, милиарди хора по света се ваксинираха. Не се ваксинират само в Русия и България. Ти за кои си? За нормалните държави или за мафиите?

Спартак каза...

Дрехите правят човека!
Vestis virum facit.
Никога не подценявайте силата на дрехите, която се крие в тяхното тихо излъчване. Те не са задължителни, но са важна подробност към личността.
Откачалките нямат мода. Затова ако си въобразявате, че някакви дрехи допринасят с нещо на околните да Ви смятат за "откачалка", това е субективна преценка, както на околните, така и Ваша. Ние роби ли сме на това какво мислят другите? Те ли определят как ние ще се чувстваме и възприемаме или ние самите правим този избор.
Ние трябва да имаме смелостта да се облечем като войници и трябва да се чувстваме като такива. Ако се облечем като джентълмени, трябва да имаме достойнството да се държим като такива. Ако искаме да сме философи, трябва да имаме смелостта и да се облечем като такива и да сме горди с това и да философстваме още повече и още по-истински.

Анонимен каза...

До А. от А.:

– ...„Знам, че нищо не знам”, повтаря Сократ, който води повече от скромен живот и е обект на присмех и нападки от глупаци, уверени в собствените си способности. Може ли ограничения тип Грънчаров да направи такова признание?
Eфектът "Невежество с високо самочувствие" е предсказан и опитно потвърден през 1999 г. от специалистите по психология Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер. За теоретична основа двамата ползват наблюдения на велики учени и философи. Дънинг цитира двама от тях: "Невежеството по-често ражда яростна увереност, отколкото знание” на Чарлз Дарвин и „Едно от неприятните свойства на нашето време се състои в това, че тези, които изпитват увереност, са глупци, докато човекът с въображение и мисъл е изпълнен с низ от съмнения и нерешителност” на сър Бертран Ръсел...

Не се дразнете на Грънчаров, моля, забавлявайте се с неистовите му усилия да влезе в образа на Сократ, без да проумява Сократ, ала опитвайки се външно да наподобява великия древноелински философ.

Учител

Анонимен каза...

Разбира се.

Ангел Грънчаров каза...

По повод казаното от Спартак:

Интересно разсъждавате. Аз често отправям разни провокации, интересна ми е реакцията на хората. Хора всякакви. И баналности всякакви. И дрехи всякакви има. Разбира се, че всеки ще си се облича както си иска. Мен специално не ме вълнува това как другите се обличат. И аз как се обличам не е никак важно за мен. Древно-гръцките дрехи за мен обаче имат особен смисъл. Те са много подходящи за философстване. Разбира се, хубавото философстване е възможно при добри събеседници. И при подобаващото настроение. Все по-рядко се срещат обаче, а и все по-рядко успяваме да се настроим за същинско философстване. Което е много жалко.

Ангел Грънчаров каза...

По повод казаното от неуморната другарка, нарекла се "Учител":

Другарко, много е коварно да се напъвате да се изказвате по теми, по които не разбирате. В поредния си бълвоч пак сте изложила - и то се дължи на тъй забавното Ви невежество.

Няма да Ви уча сега какво означава Сократовото изречение "Аз знам, че нищо не знам", направете сама справка. Но той цял живот е водил безпощадни битки с многознаещи немислещи филолози като Вас, те са били и най-злите му врагове. Ето, и Вие сега се изказвате "компетентно" по въпрос, от който не отбирате - и сте се изложила яката. Да ни покажете колко сте напреднала, сте намерила и дори и някакви цитати. (Щитират обикновено тия, които нямат собствени мисли!)

И ето, другарке, говорите лъжливо за "великия елински философ Сократ", макар че нещастници от именно Вашия човешки тип го убиха. Вие също с удоволствие бихте го убила, ала за да впечатлите тъпанарите го хвалите. Иначе казано, за пореден път показвате мерзавщината си. И демонстрирате тъкмо това, което се мислите, че "изобличавате" у мен: невежеството си. Гледайте си филологията, другарко. Макар и там да не сте успяла да кажете нито една своя дума, нали така?