Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 27 юли 2021 г.

Отзив за книжката "Алгебра на политиката": Има ли добър популизъм?



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

8 коментара:

Анонимен каза...

Може би трябва да дефинирате какво е Европейска христианска цивилизация, защото аз смятам че и ние без да сме част от Западното християнство и цвилизация сме неразделна част от Европейска христианска цивилизация.

Dimityr Filipov

Ангел Грънчаров каза...

Няма никакво значение западно или източно е християнството. Значение има само това доколко изобщо е християнство.

Анонимен каза...

Така ли и кое общество според вас е по-християнско?

Dimityr Filipov

Ангел Грънчаров каза...

Християнството или учението на Христос е религия на свободата. Сам можете да си направите извод кои общества по-вярно са разбрали Христос...

Спартак каза...

Г-н Грънчаров, католицизма и папите са разрешавали многократно както робството така и войни с папските були и Инквизицията срещу "неверниците", и организация на Кръстоносни походи. Може ли да сведем, че католицизма (западноевропейското християнство) поробва други народи освобождавайки собствения си народ и единствено "православието", ортодоксалното богослужение проповядва тази "религия на свободата"? Големите войни в последните 5 века са все срещу православието.

Ангел Грънчаров каза...

Не. Източното православие не по-малко е изменило на духа на Христовото учение, напротив, повече е изменило, защото католиците, въпреки всички ония извратености, за които говорите, в същото време благодарение на църквата (църквите, щото на базата на католицизма възниква и протестанството!) са успели да развият у себе си в един труден процес на култивиране всички ония ценности на самосъзнанието на християнина, които днес притежава западният човек. Докато на Изток това не е станало. Примерно ние, българите, само формално се смятаме за християни, а по същество сме езичници и атеисти. Съзнанието за свобода, да не говорим за манталитета (културата) на свободния човек у нас (и в Русия) го няма в огромната част от народа, вина за което има твърде светското по характера си православие, да не говорим пък за нашите църковници, които в момента по-скоро са антихристияни, отколкото християни.

Спартак каза...

Да, съгласен съм с твърдението, че само се смятаме за християни, а всъщност сме атеисти и езичници. Което е много жалко.
Но въпреки това "религия на свободата" ми звучи прекалено абстрактно предвид всички догми и ограничения, за да е наистина вярно. Може би не разбирам достатъчно вярата и религията и каква връзка има със свободата. Все още имам отзвук от един германец, които ми твърдеше, че крайно вярващи християни измислили комунизма в Германия като протест срещу капитализма. Разбира се, разбрахме че това е противоречие от предишните разговори.

Ангел Грънчаров каза...

Това, че Христовото учение е религия на свободата не е моя теза, а на философа Хегел. Христос донася на човечеството идеята за свобода и Христовата религия изпълнява тази световно-историческа духовна мисия: в труден многовековен процес да култивира самосъзнанието и съзнанието за свобода на съвременния човек. В някои региони на света това става, в други - не се получава. Ние, българите, сме от последните. Кои са причините да си останем безбожници и езичници е сложно да се обясни, но е факт, че приобщаването ни (насила от Княз Борис!) към православието, покръстването ни не успява да подпали оня духовен пламък, благодарение на което да се предизвика в крайна сметка дълбокия духовен поврат към съществуването в свобода. Ние сме закъснели с няколко века в това отношение, руснаците - също. По тази причина се питам дали причината за това наше изоставане не е именно православието, което изобщо не обръща внимание на индивида, а се се грижи за паството, за общината, за стадото. Проблемът е сложен. Не съм мислил достатъчно по него, макар че си заслужава.