Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 3 юли 2009 г.

Костов: Наточих секирата за триглавата ламя!

Костов: Наточих секирата за триглавата ламя, юли 3, 2009, препечатка.

Интервю на Николай Бареков и Валерия Касиян

Г-н Костов, наточихте ли секирата?

Да, за да отрежа главите на триглавата ламя.

Кои от упреците на БСП в черните pr-клипове са истина и кои - лъжа?

Единственото вярно е, че те няма да бъдат на власт и ще бъдат сменени от кабинет дясно от центъра. Ние работим за това на тази кампания, така че това е вярно и не може да бъде отричано. Но това не плаши хората, то ги радва. Радва голямата част от хората, защото БСП и ДПС, взети заедно и поединично, не са желаният вариант за управление на страната.

Никога не сме рязали пенсии

Едни от основните тези са, че ще орежете пенсиите, че започва тотална приватизация…

Не, никога не сме рязали пенсии, това е безогледна лъжа, която БСП се опитва да превърне в мит. Ние вдигахме пенсиите 2 пъти годишно с по 10 процента и през януари, и през юли. Имаше новогодишна пенсия, даже имаше година, в която имаше две пенсии. От Жан Виденов заварихме средната пенсия в България 19 днешни лева. Това бяха 6 долара и малко. Сиренето струваше 4 лв. и 50 ст. А оставихме в наследство пенсията на правителството на Симеон Сакскобурготски на 92 лв. при курс 1,50 за долар. Това бяха 60 долара. А номиналното увеличение на пенсията е 2,5-3 пъти по време на нашето управление. Никога досега не е достигано за 4 години толкова бързо увеличение на пенсиите. Това е истината за това, което ние можем. Не е вярно и че ще се плаща в болниците. Ние ще премахнем талоните и ще гарантираме пълен достъп до здравните услуги на всички без никакво доплащане.

Приватизацията беше най-полезното нещо за България.

Що се отнася до приватизацията – тя беше най-полезното нещо за България. Тя превърна държавата ни в модерна икономика. А данните показват, че растежът на доходите и заетостта в последните години, се дължи изцяло на частния сектор, пак от него ще дойдат и енергията, и тласъкът за излизане от кризата. През целия този период от 11 години държавният сектор се е свивал, т.е. той е бил тази част от икономиката която, е спадала и дърпала надолу. А частният сектор е бил този, които е създавал работни места, доходи и благосъстояние. Така че приватизацията не е мръсна дума, а е част от икономическата структура, с която България става като страните от Западна Европа. От друга страна обаче не е вярно, че ние ще приватизираме електроцентралите. То не остана електроцентрала от тях за приватизиране с изключение с атомната Козлодуй, която вероятно винаги ще остане държавна собственост. Поради много комплицирания характер на нейната експлоатация, обвързващи условия за отработеното гориво и какво ли не още и за съхранение и опазване на блоковете, които са затворени. Тази централа няма кой да я купи. Ние имаме енергийна стратегия, която цели развитие на възобновяеми източници на електроенергия, енергийна независимост и сигурност на България. Това е ключово. Ще стимулираме развитието на енергоспестяващи технологии, за да може България, която в момента за едно евро БВП харчи 2,5 повече енергия или електроенергия в частност, отколкото страните в Западна Европа. Това трябва да бъде преодоляно и тогава ще се решат проблемите на България енергетика - те са нито в приватизация, нито в либерализация, нито в регулация. Те са в приемане на програми за насърчаване на икономики и преходи към възобновяеми източници на енергия.

Изборите са след броени часове, кой ще направи следващия кабинет според вас?

Както изглежда от резултатите на евроизборите, първият, който ще има възможност да състави кабинет, ще бъде ГЕРБ. Да кажат с кой няма да правят кабинет и кой ще канят на консултации. Колко и каква програма. И да се започнат консултации за програмата на правителството. Така би трябвало да се действа.

Един от най-вероятните съюзи е на ГЕРБ и Синята Коалиция. Вашите отношения обаче преминаха през интересни фази. Първо бяхте ярки опоненти, после се сближихте, в последните дни отново се дистанцирате от тях. Защо?

Нашата стратегия е да бъдем с колкото се може повече доверие, за да може да придадем съдържание и характер на това управление, независимо от това кои други ще бъдат в коалиция. Дясно център, ако се прави правителството, нашата стратегия е така да вградим три основни абсолютно задължителни неща - реалистична антикризисна програма, за да се извади България от кризата, до възстановяване доверието на ЕС, за да могат да тръгнат обратно парите. И трето - за да се ликвидира политическата корупция, защото тези двете, последните, са свързани. Не може да се възстанови доверието на ЕС, без да се ликвидира корупцията на най високите етажи, защото те това сочат като приина за спрените пари. Така че ето такива принципни искаме да вкараме в това правителство. Освен това искаме, разбира се, и други да вкараме. Например нашите 5 обещания преди изборите, за да бъдем сигурни, че България ще се върне на релсите на реформата и ще преодолее кризата.

ГЕРБ наруши основен десен принцип в България – да няма хора от Държавна сигурност в българската десница. Това няма ли да е пречка за коалиция? При тях има.

Да, ще бъде, ако тези хора отидат в правителството, в НАТО, в делегациите на парламента в НАТО и в европейските организации, които са ключови за сигурността на Европа, ако комисията по Вътрешен ред и сигурност се напълни с бивши служители на ДС, комисията по отбрана или по външна политика се напълни с такива хора. Но тези решения зависят от волята на мнозинството и от решенията на парламента и аз разчитам все пак това да не се случи. Би трябвало да има някакви ограничения и парламентът да заприлича на страна, която е коректен член на НАТО и на ЕС.

ГЕРБ трябва да състави правителство.

Съмнявате се, че ГЕРБ ще може да понесе отговорността, която ще се стовари върху тях. А кой може?

Те, те, те трябва. Отговорността трябва да се понесе от ГЕРБ. Трябва да свикнат с мисълта, че ще поемат едно голямо задължение – да съставят правителство. Това ще бъде изключително важен опит, от който ще зависи дали ще бъде сменена тройната коалиция или не. Това е морално задължение към всички избиратели. Няма да е лесно в никакъв случай. Трябва да се отговори по най-сериозния начин. Затова е важно да се готвят от сега. Не трябва в нощта на изборите да им падне изведнъж от небето. Тогава наблюдателите и журналистите ще ги питат – а сега вие готови ли сте да управляват страната?

А чухте ли слуховете за тайни преговори между ГЕРБ и БСП?

В един вестник прочетох, че съм написал мемоари, а аз съм написал учебник. И това е от този вид. Нарочно го поставям под съмнение, макар че и ние имаме информация, че има достатъчно сериозни сили в България, които се опитват да заобиколят заявените позиции от водещите политически сили и да направят експертен кабинет. Те искат под формата на експертен кабинет управлението да остане под влиянието на БСП и ДПС. Експертен кабинет няма да бъде способен да реши трите най-важни проблема на България. Как ще върне доверието? С експертен кабинет това не може да стане. Или може би ще бъде експертен кабинет, пък зад всеки ще стои по едни от ГЕРБ и ще му дърпа конците…?

Може ли да има експертен кабинет вдясно с подкрепата на ГЕРБ и Синята коалиция?

Но това ще бъде коалиция, маскирана като експертен кабинет.

Виждате ли дългата ръка на президента?

Да. На въпроса защо БСП не направи коалиция само с НДСВ, а взе и ДПС, ние отговаряме така - президентът вкара ДПС в управляващата коалиция, за да може после да получи гласовете на ДПС за президентските избори. Той сключи голяма политическа сделка. Даде част от властта на ДПС, за да бъде преизбран с тяхна подкрепа за втори мандат.

Президентът ще се опита да предпази много хора от правосъдие.

Подозирате ли го, че пак би се намесил?

Да, защото трябва да предпази много хора от правосъдие. Трябва да ги прикрие с политически чадъри и то достатъчно ефективно. И за да го постигне, ще пробва всякакви варианти.

Ще протегнем ръка на ГЕРБ.

Не мислите ли, че Синята коалиция ще загуби от коалиция с ГЕРБ?

Това е най-тежкият въпрос, който стои пред нас. В ДСБ този въпрос беше решен в началото на декември миналата година. Претеглихме дали сме готови да направим компромис с ГЕРБ, за да отстраним най-голямото зло, защото няма по-голямо зло за държавата ни от това управление, което ни накичи с прозвището „Най-корумпирана, мафиотска държава”. Последните изяви на Доган го превръщат в същия антиевропейски символ, какъвто е Атака. От ЕС ни казват, че най-големият проблем е политическата корупция. А Доган казва, „да, вярно е, че парите се разпределят с политически решения, аз го правя. Тези въпроси не ги решават министрите, не ги решават шефове на агенции – аз ги решавам.” С това признава, че прави точно това, заради което ЕС ни спря фондовете. С това той казва, че в България правилата не важат. Защото за един европеец да разпределяш финанси с еднолично политическо решение е просто политическа корупция. С това си изявление Доган превръща ДПС в антиевропейско явление. В България се зараждат сили, които буквално я изхвърлят от Европа. Правят я нежелан партньор. Тогава, през декември, ние трябваше да решим точно тази дилема - дали ще направим компромис с ГЕРБ и ще протегнем ръка: или да ги подкрепим, без да влизаме в техен кабинет, или включително, като влезем в кабинет. Това е единственият начин да запазим политическата стабилност и в същото време да се освободим от това управление. На тази делема всички хора, които наистина не приемат Бойко Борисов, трябваше да си отговорят дали приемат Доган.

Според една теория на Станишев вие целите да станете шеф на парламента и да вземете властта посредством ГЕРБ.

Аз не вярвах, че зад черния PR стои персонално Станишев, но сега стана ясно, че е така. Поне да имаше мъжество да застане срещу мен и да ми ги каже в очите! Аз, когато го атакувам от трибуната на Народното събрание, го гледам в очите. Защо не ме покани на дебат, за да ми каже тези неща?

Рекламирате се като формация, която се справя с кризи. Какви ходове обаче имате сега, когато сме във валутен борд? Не сме ли с вързани ръце?

Вярно е, че бордът намалява възможностите за решения, но въпреки това има достатъчно. Още повече, че ние извадихме България през 97-ма от кризата също във валутен борд. Защото първо въведохме борда и тогава започнахме да прилагаме мерките срещу кризата. Така че същото това упражнение сме го правили. Но тогава имаше и голям публичен сектор. А в момента заради проведената приватизация вече има голям частен сектор и точно неговата инициативност ще помогне за излизане от кризата.

Как трябва да се актуализира бюджетът?

Нали знаете, че БСП няма да допусне въвеждане на валутен борд, за да не орежат пенсиите…? Това е казал Димитър Дъбов пред Шуменки вестник (смее се). Бюджетните приходи няма да бъдат изпълнени. Това е много тежък удар върху финансовия сектор, това е фискална криза. При тези обстоятелства не е възможно да не се ревизира бюджетът и да не се планират много сериозни икономии. Държавата да пусне облигации. Така обаче тя ще изтегли ликвидността от банките и те ще бъдат принудени да повишат още лихвите. Ако това се случи, ще стане много тежко.

Трябва ли на всяка цена Бойко Борисов да поеме лично отговорността за съставяне на правителството, дори и да няма 120 депутати? Може ли да абдикира при 80 например?

Това би било много трудно разбираемо от гласоподавателите на ГЕРБ. Но по конституция мандатът се дава на най-голямата парламентарна група, като формално тя посочва на кого президентът да връчи мандата за съставяне на правителство. Така че той има такава вратичка и би могъл да каже „партията е преценила…” Но все пак всички знаят, че Бойко Борисов е основното лице, заради което хората гласуват за тази партия. В моя район например има плакати само на Бойко Борисов, аз дори не съм виждал мажоритарния кандидат на ГЕРБ срещу мен. Имам чувството, че ще се състезавам с Борисов.

Но ако Бойко Борисов не е премиер, вие сте в правото си да не подкрепите правителството. Те могат да ви предложат някакъв вариант тип “Сакскобургготски” – вътре хора на БСП, на Доган…?

Ние сме казали, че правителство с БСП и ДПС няма да подкрепим.

Колко министерски кресла са успех за вас и къде сте най-силни?

Не мислим за това. Нашата цел е двуцифрен резултат от доверието на хората. Нека да не забравяме, че възстановяването на демократичната десница е съвсем отскоро. Даже най-добрата новина, че ВКС задължи СГС да регистрира Мартин Димитров като председател на СДС, идва буквално в тези дни. Така че ние току що излизаме от много тежко състояние и двуцифрен резултат би бил голям успех.

А докъде стига политическото ветрило на десницата?

Въпросът е принципен, не персонален. Ние настояваме да се приемат принципи в програмата за управление на това правителство. Няма да подкрепим правителство, на което конците ще се дърпат от ДАНС да речем. Ще настояваме да бъде сменено цялото ръководство и водещи офицери на тази агенция, да бъде направена радикална реформа, да се премахната функциите на политическа полиция, да спре да прави политически инжинеринг, да се намесва в политическата система на страната. Ще искаме всичко това да се запише.

Какво прави в ДАНС Алексей Петров?

Кои водещи офицери, Алексей Петров например влиза ли?

Да. Какво прави Алексей Петров в политическата система на страната? Каква роля точно изпълнява? Чий представител е? Няма право на намеса в политическия живот. Освен това ще искаме на ключови места в управлението на държавата да няма представители на бивши, а и на настоящи специални служби. Какво би правил служител на специална служба в управлението на страната? Ще шпионира колегите си…? Ние ще искаме да се запишат такива принципи, цели и задачи в управленската програма и после да бъдат съблюдавани. Нашите условия няма да бъдат персонални. Алексей Петров няма да бъде персонално споменат, вие ме попитахте за него, но той влиза в тези категории. Освен това той е съветник на сегашния шеф на ДАНС, който задължително трябва да бъде сменен, защото е изопачил функциите на агенцията. Иначе няма да има борба с престъпността и корупцията, нито ще има защита на националните интереси. Защото, ако ДАНС се справяше сега със задачите си, щеше ли България да е управлявана от мафията и с най-голямата корупция? Очевидно тези хора са част от проблема, не са част от неговото решаване.

Да завършим така – политическа забрана за участие в бъдеща дясна коалиция само за БСП и ДПС?

Така би трябвало да разбирате нашата позиция. Останалите трябва да се съгласят с определени принципи. Ако например дойде НДСВ и опъне чадър над всичките си колеги – това няма да ревизираме, това няма да проверяваме - те ще вържат ръцете на правителството и то няма да може да изпълни обещанията, които ние с ГЕРБ даваме, а ние казваме – ревизия на дейността на предишния кабинет. Така че НДСВ трябва да са съгласни да ревизираме всички звена и управляващи органи. Иначе би било подмяна на вота.

(Виж също: Борисов: И ние можем да вадим етническата карта)

Няма коментари: