Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 9 април 2014 г.

Ето какво ще можете да прочетете в новия брой на международното издание на списание ИДЕИ



В предстоящия да излезе до края на април нов брой на международното многоезично научно-теоретично издание на философското списание ИДЕИ са включени статии от автори от България, Украйна, Русия, Япония, Чехия, САЩ. Установихме връзка с философи и от Индия, плодовете от сътрудничеството с тях ще станат видни в по-следващата книжка, която ще излезе през втората половина на тази година. Впрочем, имам въпрос към феновете на списанието: портретът на кой философ предлагате да сложим на корицата? (И ако пък сте пък съгласни да сложим портрета на Витгенщайн, кой от трите портрета, които успях да намеря, ви се вижда най-подходящ?) Предвид това, че има статия за Л.Витгенщайн аз имам предложение да сложим на корицата неговия портрет. (Все пак традиция е на корицата да е портрет на философ, който е представен в съответния брой.) Та ето какво ще можете да прочетете в новия брой на международното издание на нашето списание: (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

18 коментара:

Анонимен каза...

Тази в профил.

Мила Владкова

Ангел Грънчаров каза...

Мерси! :-) Други мнения?

Анонимен каза...

Третият е много хубав

Таня Стоянова

Ангел Грънчаров каза...

Да, всеки от трите си има предимства, затова съм изпаднал в такова недоумение и колебание, та стигнах дотам да питам и да се излагам тука :-)

Анонимен каза...

тц, от киркегор да отидеш на витгенщайн... ама че падение

Мартин Метер

Ангел Грънчаров каза...

Нашето списание и за АБСОЛЮТНО ВСЯКАКВИ ИДЕИ, без никакво изключение. Ние сме за философския плурализъм в пълния смисъл на тия думи. Тъй че ничии предпочитания тук не надделяват, всички идеи за нас са в някакъв смисъл равнопоставени - стига да не са прекалено човеконенавистнически - като комунистическите, примерно...

Анонимен каза...

ВиТгенщайн

Емил Георгиев

Ангел Грънчаров каза...

Да, Емил, мерси че ми показа грешката!

Ангел Грънчаров каза...

Поправих я...

Анонимен каза...

Горният малък портрет най ми харесва.

Емил Георгиев

Анонимен каза...

Третата снимка. Мнение на човек, който издава книги. Не познавам материята.

СТАНЧО СТАНЧЕВ

Анонимен каза...

трета

Maria Vassileva

Анонимен каза...

Витгенщайн е добър избор

Георги Стоянов

Анонимен каза...

Третата!

здраво кулев

Анонимен каза...

this one!

Десислава Стоянова

Анонимен каза...

Много е важен контекста..
Но, все пак, последната долу.

Nikolov Konstantin

Анонимен каза...

Третата!

Георги Календеров

Анонимен каза...

Макара и етикетиран като „аналитик”, Витгенщайн не е толкова далеч от „континенталната” философия, в чиято традиция се развива българската философия. Виенските неопозитивисти вземат най-вече един отделен аспект от Трактатуса – принципа на верификация – и го фетишизират. Трактатусът обаче е много повече метафизично и етическо произведение и по думите на самия Витгенщайн има и втора, ненаписана „метафизична”, мистична част, която „се показва”, но не може да бъде изговорена и която е по-важна. Късният Витгенщайн въпреки обсесията си с ежедневния, разговорен език и твърдението, че философски проблеми няма, също продължава да е много по-метафизичен и мистичен, отколкото се мисли. Личните му дневници са особено красноречиви в това отношение. Витгенщайн има и изказвания за Хайдегер, в които показва разбиране за последния и даже има една голяма немска студия за двамата философи, които според нея имат общи черти.

Колкото до снимките: на първата има доста характерен, но безумен поглед, аз бих предпочел втората в профил. В един от моите философски речници е използвана именно тя.

Хлопащата дъска

(очевидно хлопаща, как би могло да бъде другояче. Да видим какво ще каже г-н Трашов по горната глоса. Сигурно и тя е плод на конспирологично мислене и в услуга на КГБ)