Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 29 септември 2015 г.

Няколко лоши новини за привържениците на социалистическото ни образование



Прогресивните реформатори на образованието много настояват, че едно качествено образование ще реши куп други проблеми - с безработицата, с икономическото развитие, с престъпността и с гадния дъжд през уикенда. Това от една страна, а от друга, същите прогресивни хора твърдят, че за да е качествено образованието, трябва да се заделят не 3, а 5 или 6% от БВП (както е в страните, в които образованието е качествено). От трета страна, те обичат да отдават всички неудачи на (иначе претенциозната в амбициите си) системата на качеството на семействата, които я захранват със свежа плът.

Е, аз имам за тях една музикално техническа аналогия. Образователната система е усилвател. Това е онзи компонент от музикалната система, преди който е плейърът (може и грамофон, за снобите като мен), а след него са колоните. Усилвателят прави това, което казва името му - усилва сигнала от плейъра, за да може да засвирят силно колоните. Та, аналогията е следната.

- да твърдиш, че от образователната система зависи решаването на плеяда от социални проблеми, от безработицата до престъпността, е като да твърдиш, че ако си купиш качествен усилвател, музиката, която си пуснал (чалга), ще излезе през колоните като Моцарт.

Лошата новина (истината): каквото си пуснеш, това свири, и колкото повече усилваш чалгата, толкова по-силно свири... чалга.

- да твърдиш, че в образователната система трябва да влизат повече пари, за да се подобри качеството й, е като да се надяваш, че ако си купиш скъп усилвател, лайняната ти чалгаджийска фонотека ще се превърне в изискана колекция с джаз и класика.

Лошата новина (истината): изисканите слушатели харчат много пари, за да угаждат на вкуса си, но това съвсем не значи, че имат вкус, защото имат пари.

- да твърдиш, че образованието не върви, защото едни хора не му подават подходящите деца, или защото подходящите деца все гледат да избягат от него, е все едно да твърдиш, че от колоните излиза лайняна музика, защото в стаята не са влезли подходящи слушатели.

Лошата новина (истината): подходяща публика има само там, където публиката може да си избира музиката.

И да си кажа за Картаген. Една жестока предпоставка за това иначе интелигентни хора да се държат неадекватно е социалистическата вяра (убеждението, че с инструментите на социалното инженерство може да се постигнат социални чудеса). Вяра е точната дума, защото където има вяра, няма разум, нали така? Разликата с християнската вяра е в йерархията на двете - християнинът се уповава на вярата в Бог за всичко, което е отвъд възможностите на разума му. Социалистът се уповава на вярата в магическата сила на идеите си против всичко, за което говори здравият разум.

Явор Ганчев

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за Времето, живота, свободата.

Няма коментари: