Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 27 май 2017 г.

Сайтът "Под тепето" писа за гражданския ми протест



Бивш учител от ТЕТ-а протестира пред входа му

Бори се за свобода и демокрация в образованието

Ангел Грънчаров е учител по философия, прекарал 17 години от живота си преподавайки в Професионална гимназия по електротехника и електроника. Днес той протестира на тротоара пред гимназията, като предлага алтернативно образование на бившите си вече възпитаници.


Причината е, че вижданията му за родното образование не съвпадат с това на дирекцията и така между него и директор Стоянка Анастасова възниква конфликт, който води до уволнението му преди три години, по параграф, че е неподходящ за преподавател. Двете страни са отнесли въпроса до съда, който на трета инстанция отменя заповедта на директора. Така Ангел Грънчаров си връща поста, но само година по-късно пак бива отстранен.

Неговите разбирания са, че начинът, по който общуват учители и ученици трябва да се промени. Бори се за демокрация и свобода в образователните общности.

Има един приет манталитет, че всичко, което прави учителят трябва да е по инструкция, а свобода се позволява само в определени граници, казва той.


Искания му съответно са незабавно започване на истинска, същностна, коренна промяна на българското образование и училище по пътя на отношенията в училищните и образователни общности, на общностите, занимаващи се с образование и личностен растеж. Спиране на политически мотивирания в същината си административен терор, тормоз и произвол, на който са подложени новаторите, различно нестандартно мислещите в образованието. Прекратяване на тиранията на министерско-директорската образователна бюрокрация върху многострадалното българско образование и училище. И на последно място гражданско уволнение на директор Анастасова.

С този протест искам да покажа на учениците, че не е толкова странно човек да се бори за правата си. Освен това могат да си вземат учебник от мен, да си поговорим, да дискутираме. Приканвам и директора за диалог, обяснява Грънчаров.


Някои от учениците по време на разговора ни, подминаваха бившия си учител с лека насмешка и незаинтересованост, но други го поздравяваха и проявяваха любопитство към същността му и това, което върши. Учебниците и помагалата по философия Грънчаров не продава. Той ги подарява на всеки, който пожелае да ги прочете, защото както казва сам – за образованието граници няма. Може да е еднакво добро както в класната стая, така и на тротоара, а самата основа на философията като наука не може да бъде смачкана между четири стени.

Очаквайте отговор от администрацията на училището.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари: