Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 19 февруари 2019 г.

На минаване през град Раковски


Автобусът ми за гр. Брезово минава през град Раковски (където учителствах преди три години). Днес успях да снимам стената на този блок, на която е изобразен папа Йоан Павел Втори, великият полски папа-антикомунист, имащ огромни заслуги за изпращането на сатанинския строй в преизподнята. На стената на следващия блок е изобразен Георги Раковски, наш велик национален революционер, горещ противник на руския империализъм. Снимката е правена от автобуса и затова не е добра. (Раковски пък изобщо не успях да заснема, следващия път ще снимам и него.)

Близо до този блок е манастирът "Св. Максимилиян Колбе", в който служи францискански монах Артур (поляк по националност), с когото се познавам от времето, в което учителствах в католическото градче преди три години. Наскоро гостувахме (със съпругата ми) на отец Артур, млад човек с философско образование, който е много приятен събеседник. (На снимката той е първият вляво сред стоящите прави монаси.)


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Здравейте!

Вие е пишете за Отец Артур Пиза - той е първият прав отляво. Но има още един Отец Артур - първият прав отдясно - Отец Артур Хелстовски. В Раковски ги наричат съответно големия и малкия Артур.

Ели