Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 1 януари 2020 г.

Как според законите на Ликург била устроена Спарта?


Ликургбил по-младия син на спартански цар, убит по време на вълнения. Тронът бил зает от по-големия брат на Ликург, който скоро умрял, оставяйки след себе си син-младенец. Този негов син и Ликург имали права над трона и всички смятали, че Ликург ще се възползва от малолетността на прекия наследник, ще стане цар и ще започне нова междуособица. но Ликург направил обратното, спасил младенеца от грозящата го смърт и го обявил за законен управник. И сам се отправил да пътешества. Връщайки се в Спарта той въвежда разумно държавно устройство и мъдри закони.

За да избегне своеволията на царете Ликург направил така, че в Спарта да има едновременно двама царе. Но властта им принадлежала само по време на война (или когато държавата я грозяла опасност), а в останалото време, а в мирно време Спарта била управлявана от Съвет на старейшините, избирани пожизнено сред 60-годишните старци.

Избиран бил и друг съвет от възрастни мъже със срок една година. А за да не стане така, че народът да се чувства отстранен от управлението на държавата, Ликург съхранил и Народното събрание.

Но за да не стане така, че събранието да се превърне в разногласен пазар, Ликург забранил в него да се спори и да се устройват словесни прения. Събранието можело само да одобрява или да отхвърля постановленията на царете и на съветите.

Ликург смятал, че безпорядъкът и вълненията се пораждат от неравенството, разкоша, богатството и бедността, гордостта и завистта и затова постановил всички земи да бъдат разделени поравно. Той също така забранил златните и сребърните пари и въвел железни, парите били с такива размери, че даже на небогатия човек се налагало да си кара кесията с каруца; с такива пари хората престанали да крадат един от друг, престанали да трупат пари и дори престанали да вземат подкупи.


Ликург винаги говорел малко и рядко. Когато някой си ме предлож ил да въведе в Спарта демокрация както в Атина Ликург му отвърнал: първо въведи демокрация в дома си. Той имал предвид, че между гражданите в държавата съществуват такива отношения, които невинаги могат да бъдат решени с гласуване - както непригодни за гласуване са въпросите, които трябва да се решават в семейството, между мъжа и жената, между родителите и децата.

А на съвета да укрепи Спарта със стени Ликург отвърнал: по-сигурно е когато градът е обкръжен не от стени, а от хора, подразбирайки, че силната армия е способна да защити родния град по-добре от крепостните укрепления. Делфийският оракул предсказал, че ако спартанците спазват законите на Ликург, те ще станат най-могъщият град в Гърция. Точно така и станало.

Редът и единството укрепили Спарта, та подчинила почти всички гръцки градове. но господството над другите я погубило. Побеждавайки и завземайки много богатства, спартанците нарушили законите на Ликург. В града им се върнали парите - златото е среброто. Младежта се отказала от тренировките. Мнозина почнали да се надсмиват над миналите подвизи на предците. Изчезнал героичният дух. войската отслабнала. И по-късно Спарта, както и другите гръцки градове, била завладяна от Рим.Но името на Ликург останало в историята като символ на мъдър и строг законодател.



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

2 коментара:

Анонимен каза...

Без пари и по равно разпределен на земя. Къде ли съм го чувал.

Bacho Кольо каза...

"Ликург винаги говорел малко и рядко."

Знаеш ли колко ще спечелиш, ако последваш примера му!