Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 26 април 2020 г.

Избираеми предмети в училищата няма, т.е. и свобода няма - и тогава за каква "реформа" в тях става дума?



Да попитам нещо, което ме интересува: има ли все още т.н. СИП и ЗИП на ниво средно и основно образование? А на ниво начално образование? И ако има, то има ли някаква реална възможност за избиране от самите ученици и от родителите им - или избираемостта е съвсем формална, т.е. на децата им спускат отгоре някакви СИП и ЗИП, които са решени от учителите, от администрацията, от директорите? Какво е реалното положение по този проблем? Предварително благодаря за реакцията ви!




Харесване
Коментар
Коментари
  • София Катрева Сега май се води ФУЧ и УЧ и не, не се избира съвсем свободно като предмет. Това е част от норматива на учителя и от учебния план, а не някакъв предмет, какъвто скимне на родителя.
    3
  • Gergana Dimitrova 1 клас имат ЗИП БЕЛ и Математика, който са определени не от нас родителите. СИП нямат за сега.
    1
  • Дани Табова ИУЧ е при нас (4-ти клас) и не е избираем от нас. "Хубаво би било да е "математика", за да се усъвършенстват децата"
    2
  • Ангел Ангелов Като бях в гимназията лично си избирах ЗИП-овете, избрах си математика и БЕЛ, но ние бяхме само 4 човека с тия предмети, другите си избраха география и БЕЛ, имаше и с боилогия и БЕЛ и АЕ и БЕЛ. Една госпожа се опита да ни шантажира, само че номера не й мина, ние толкова яростно й се противопоставихме, че дори директорката не посмя да ни повлияе, а класната се застъпи за нас, все пак й бяхме любимия клас
    2
  • Mimi Most иуч - "избираема" учебна подготовка и рп - "разширена" подготовка. кавичките съвсем не са случайни <3
    5
  • Rada Simeonova И двете форми са ИЗБИРАЕМИ от родителя. Но, на практика в повечето случаи е "ДА! ДА, ама НЕ
    2
  • Весела Велкова Това, което беше ЗИП, сега е избираеми учебни часове, а СИП сега са факултативни часове и по последните няма оценка. И за едните и за другите се попълва заявление, но практически училищното ръководство ги избира.
    2

Irina Atanassova Няма избираемост. Но и да има, опитът е показал, че родителите искат математика или БЕЛ, групи за история, природни науки или музика не се събират.
  • Ангел Грънчаров А за хуманитарни учебни предмети (философия, етика, психология, история, гражданско образование, антропология...) пък съвсем няма желаещи, така ли смятате? А дали има според Вас желаещи за СИП-ове примерно по такива курсове като растениевъдство, цветарство, градинарство, зеленчукопроизводство и прочие?!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: