Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 19 януари 2008 г.

Инициатива: раждането на една СВОБОДНА ВИРТУАЛНА АКАДЕМИЯ

Реших да изнеса своите лекционни курсове по философия, по психология и по история в един отделен, чисто учебен блог, който ще бъде място за обучение, за преподаване на знания и идеи, за обсъждане на различни ценности с оглед възприемането им от все повече, особено пък по-млади хора.

Позволих си да нарека този нов блог СВОБОДНА ВИРТУАЛНА АКАДЕМИЯ, което е доста предизвикателно и претенциозно - но пък къде е доказано, че човек трябва винаги да има само най-мизерни желания и амбиции?! Аз лично съм дълбоко убеден, че тази форма на обучение и образование - виртуалната, онлайн-курсовете и пр. - има огромно бъдеще. И като напредничав човек не само приветствам, ами и най-действено се включвам и в тази новост.

Току-виж моята академия след време си събере последователи от цял свят, което нищо чудно да доведе и дотам един ден да почна да издавам... сертификати за това, че еди-кой си се е обучавал при мен! То и Платон, основателят на Академията, също не е имал генералски професорски чин, но тогава е било чест някой гордо да каже: "Обучавал съм се при Платон!". Самият Платон пък е бил ученик на Сократ, който също, горкият, не е имал тапия, нито пък е бил "доктор по философия", да не говорим пък за това да е имал някакви "научни пагони". Та в тази връзка ми се иска да възродя вдъхновяващия ме пример на Сократ и Платон, понеже днешната наука и философия, имам предвид най-вече тази у нас, е станала прекомерно куха - толкова по-куха, колкото по-титулувани са нейните най-ревниво пазещи "академизма" й жреци с генералски или пък поне с полковнишки научни пагони. Щото у нас има и доста "научни работници" на фелдфебелско ниво - спомни си примерно Божо Димитров, верно полковник от ДС, ама с манталитет на старшина, или пък бай ви Вучкова примерно! Абе не е за разправяне тая нашата: оборите из нашите "академии" - нали знаете колко много "академии" се наплодиха и навъдиха из всеко кътче на родината ни в последните години?! - са по-изобилни и задушни в сравнение даже и с авгиевите...

Казвам това специално за да подразня най-завистливите :-) А иначе си се шегувам, естествено. Но не е шега това, че човек трябва да се стреми да бъде най-съвременен, да живее с потребностите и изискванията на своето време и да отговаря според силите си на онова, за което нашата епоха ни е призовала. Ето защо, дай Боже, да имам сили да довърша това, с което съм се захванал, и на което тия дни ще дам по-пълен израз в новия си блог.

Та наистина, който се интересува повече от философия, психология и история (в това число и история на нравите, на философията, на културата и пр.) нека да заповяда в новия ми сайт. До него може да се стигне като се използва тази връзка.

2 коментара:

Анонимен каза...

Въх, баби, дочаках значи! Запиши ма, Ангелчо, в твойта Академийа, виднага ма запиши! И ми кажи кога да дода на първата лекцийа! И таксата ша си плата, бабиното, баба ти има скрити парички, сичко ша си плата!

Анонимен каза...

Идеята ти е добра, благодаря. Така материята е по систематизирана и ме улеснява.
А за тебе бабо, пенсионерския клуб е по-подходящ, там източниците на информация ще ти са много по от полза с оглед на работата ти.
Карина.