Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 11 февруари 2009 г.

Как се бие, подобно на "маче в дирек", един разпален - и с нежна, ранима душа - учен фен на премиера "Сергейчо с моторчето"

Някакъв странен, доста чудат тип, подписващ се с пълните си имена (ако са истински де), но и незабравящ да тури след името си и своята научна титла, именно едно безлико "дфн", който от известно време се подвизава в блога на И.Инджев, днес (в коментарите към статията Извинителна болежка), както обичайно, пак е попресолил манджата, демек, изхвърлил се е. Пише той, човечецът, против мотористът-ватман Дмитрич (нарича го любовно "Сергейчо с моторчето"!), оти он, представете си, взел бил дал пожизнени депутатски заплати на... академиците! И то, както сам казва, на фона на "окаяното положение на пенсионерите и бедните", представете си.

Туй именно "бедните", изпуснато от разпалилия се критикар, именуващ се с безликото "дфн", ме накара да си помисля, че неговото "дфн" може да значи, че човечецът е "доктор" по някогашните "марксическо-комунистическо-идеологически науки". Щото така написано, неговото "дфн" може да значи две неща, именно, че е "д-р" на филологическите науки (сиреч е колега не на кой да е, ами на баш прочутия ви таварищ бай Вучкова!). Тия "дфн-та" се познават по това, че плямпат без изобщо да мислят, зер, они неслучайно са любители, както показва наминованието им, само на думите, но не и на мисленето. Другият вариант е, че "дфн-то" на този човечец означава, че е "доктор" на философските науки, под чиято широка и дрипава завеса са се скрили всички ония, които навремето пишеха прочувствени дисертации за "великите и капитални идеи на таварищите Ленин, Сталин, Брежнев и Тодор Живков", разбира се.

И понеже този разпален "дфн", увличайки се, както казах, крайно чрезвичайно, с една реплика комай хептен се издава, аз като психолог на българската и особено на нашенската комуноидна душа, трепнах радостно и реших да проверя подозренията си. Та човечецът е написал прочувствени, идещи сякаш от дълбините на сърцето му, думи, жалвайки се, че никой не бил подкрепил неговия отчаян вопъл срещу прекалено големите заплати на другарите му академици:

Ще си позволя да подчертая, че аз съм единственият в тая така наречена държава, който незабавно би камбаната за това умопомрачително по своята наглост деяние на така нареченото правителство и в частност на Сергейчо с моторчето, но камбаната не беше чута почти от никого. Изобщо не беше чута от доцент Иван Костов, специалист по политикономия на социализма, а днес лидер на “дясна партия”, както и от всичките останали така наречени антикомунисти, демократи, радетели за правова държава и т.н.

Две нещица правят впечатление в тази ни в клин, ни в ръкав бликнала от най-съкровените кътчета на душицата на таварищ "дфн"-то реплика. Първо, че той продължава да нарича премиера Дмитрич най-любовно "Сергейчо с моторчето", което никак не се връзва с демонстрираната уж крайна ненавист срещу съветския другар, дето ни управлява (временно, но за наш срам доста дългичко!). И на второ място в горната реплика бие на очи крайно любезната нападка срещу Иван Йорданов, имаща характера на доста тлъста храчка, по която се познават ония, в сърцата на които блика вечна любов към социализъма, спрямо който Костов бил "доцент". Забележете как баламски се издават: срещу самите науки около социализъма немат нищо напротив, ала най-ги боли, че навремето Партията е допуснала крайно лош човек като Костов, дето развали обичния им социализъм, да е работил в "тая сфера", именно в "политикономията" на самия социализъм!

Та по тия причини аз, разбира се, скокнах, и рекох да реагирам, щото открай време недопускам разни доценти и дфн-та по комунизъм и социализъм да се разпищолват прекалено; не им прощавах и преди 1989 година, по която причина те намериха начин навеки да ме изритат от тяхната "академична трапеза", където, както виждате, допускат само все "наши" и проверени хора, а не такива като Костов и като мен. И по този повод се наложи да напиша там следните думи, с които заложих един крайно интересен психологически експеримент:

Драги дфн Кабакчиев, гледам пуцаш по всички посоки и всички политици слагаш все в един и същ кюп, по призива, пък и по най-модерния маниер, в който са обучени форумните служители на славната ДАНС по промиване на мозъците на благодушните наивници.

Това, че твоя милост има зъб на академиците, но наред с това най-много и на Костов, е показателно: да не си и ти дфн, чиято дисертация е на такава тема, че е срамотно да се каже на благодушния народец? Та затова се одързостявам да ви запитам: бихте ли имали, Ваша научна чест и милост, добрината да приведете точната тема на дисертацията, с която станахте дфн?

Аз съм в тази област от години, знам и познавам лично доста дфн-та, като чета думите ти, имам чувството, че ги пише един мой познайник, който защити дфн(кандидатска де!)-дисертация по априлската линия на партията, но това не му пречи да минава за голям “специалист по всичко” таман като тебе. И той като тебе мрази най-много… познайте кой? … ами, разбира се, мрази Иван Костов, естествено, кой друг да мрази, таварищ Гоце ли?! (Он е от "добрите", он е от "нашите", и требе да си го пазим!)

Това, че явно видимо се поуспокояваш, похулвайки Костов, е признак за нечиста съвест: у нас по Българско тия, дето са най-виновни, все търсят някой, у когото да си избършат мръсните или дори кървясалите си пръсти - и само така се успокояват. Та се надявам Ваша милост няма да забрави спешно да приведе точното наименование на дисертацията си, та любезната публика тук да се посмее малко…

Бъдете здрав, ваша научна светлост…

Ето такъв експеримент заложих в блога на Инджев спрямо тоя дфн. Крайно ми е любопитно как ще реагира. Имам даже предположения за типови варианти за реакции, ама де не ги пиша засега. Допускам, че този психологически тип, понеже де факто е фен на "Сергейчо с моторчето", зверски ще се ядоса на толкова любезния ми въпрос, което ще е доказателство, че темата на дисертацията му е барабар като сергейчовата: "За ролята на униформите в съветската милиция за повишаването на бойния дух на КГБ" (или на Червената армия, не помня точно!). Ако не знаете, ще ви кажа: нашият съветски премиер също е "доктор", но по милиционерско-униформените науки.

Другият вариант е да ме излъже, като съчини най-научна - фалишива, разбира се! - теза, та да ме прави за резил. Но и в този случай ще се наложи публиката да се посмее, понеже таварищите вече нямат и наука: всичко като плъхове охрускаха, опошлиха и изпоядоха, та науката ли ще оставят?! Та ще видим как ще реагира, а нищо чудно и царствено да замълчи, та да покаже, че стои в най-високи висоти, далеч от такива тъпи тревоги - и от такива крайно неудобни въпроси! - на плебса като моите. Да видим де, човечецът все нещо ще измисли, пък ний имаме за задача да го чуем и от сърце да му се посмеем...

Вижте и чуйте най-новото в първия български видеоблог: Angel.G-TV - видеоблогът на Ангел Грънчаров. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

7 коментара:

Красимир Кабакчиев каза...

Уважаеми г-н Грънчаров, зверски ядосан на толкова любезния Ви въпрос, отдавна Ви отговорих, и то даже с две съобщения в блога на г-н Инджев, но тъй като те все още чакат там модериране, ето ги тук и двете - за Ваше сведение:

(1) Г-н Грънчаров, доколкото си спомням, Вие сте философ, ако не се лъжа, с образование от съветско време, в СССР. Няма абсолютно нищо лошо в това per se, разбира се. Моята абревиация се отнася до филологията - но това е неточно, защото работя в областта на теоретичната лингвистика, в частност семантиката. Ако Вие, като учен, бяхте по-надълбоко в парадигмата за оценка на научната дейност (знаете - така се изразяваме), щяхте да напишете името ми на латиница в Гугъл и да видите веднага къде е публикуван разширен вариант на дисертацията ми. Ето:
http://www.springer.com/linguistics/semantics/book/978-0-7923-6538-9
Можехте лесно да стигнете до това и по линка на името ми. Със съжаление констатирам, че дори и считаните за по-прогресивни Бг-философи - като Вас например, изобщо не сте наясно какво става в нещото, наречено българска академична общност - очевидно поради институционална (така да я нарека) обремененост. Относно проблемите в научната общност и в БАН си позволявам да Ви препоръчам да следите от време на време форума на проф. Лазаров:
http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/
За същото бихте могли да хвърлите и един поглед на някои от моите по-стари публикации и анализи, тук:
http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/
За текущите събития - в горния сайт, а също и тук:
http://www.pueron.org/pueron/forum/forum.asp?FORUM_ID=1

(2) Добавка. Г-н Грънчаров, разсмяхте ме. Вие пишете по-бързо, отколкото питате:
http://aig-humanus.blogspot.com/2009/02/blog-post_11.html
За мисленето няма да се изказвам.
Интересно, сега, когато имате отговора ми, как ще обясните на ревностните си читатели квой туй семантика и пр. - дето тоя “безлик дфн” пише за него нЕкъде си. Сериозно, г-н Грънчаров - много Ви е принизен стилът! Аз също понякога използвам принизен стил, но не и тогава, когато не трябва. Не, обсъждайки важни проблеми в собствения си блог ...

Анонимен каза...

Ангеле, по принцип си много прав за тоя кретен, но вместо да се чудиш и да си губиш времето в чудене какъв е като дфн, можеше да му влезеш в т.нар. блогове (има цели два) и да видиш що за комунистическа кратуна е. Просто човече, в чиито писания съвсем ясно личи, че:
1. Има шизоидно разстройство
2. Има мания за величие и неповторимост
3. Мизантроп е
4. Доносник на ДС още от средата на 70те г. (Как ти се струва - бил на сватбено пътешестие през 78-ма или 79-та (точно не си спомням, но го пише, може да се провери) в ЛОНДОН, още студент!!!
5. Инфилтрирано ченге в зараждащата се опозиция през 89-та
6, 7, 8....
Няма смисъл да продължавам, нещата са ясни.
А сега просто - както казваш ти - търчи по форумите и блоговете(вероятно му плащат) и разнася ченгесарското си зловоние, като слага всички в кюпа на "маскарите".
Тегли му една майна на тоя.

Красимир Кабакчиев каза...

Още един психиатър. Браво! Това българското образование напоследък бълва, де що си поиска: кеф ти прависти, кеф ти психиатри, кеф ти ... За философите няма да се изказвам, щото ... Е, той г-н Грънчаров е завършил в престижно заведение, в СССР. Шегувам се, де, г-н Грънчаров, ако позволите!

Анонимен каза...

Г-н Кабакчиев,не исках да се намеся в блога на Инджев,защото не му е мястото там на този спор.Но Вие,като интелигентен човек,сам разбирате,че постингът Ви при Инджев по всички правила на форумното общуване е спам.Т.е. на форумен жаргон Вие действате като трол.Вие,от цялата статия вземате едно име,забивате в посока абсолютно несвързана с темата на статията и кулминацията е когато Вие,покачен в/у останките на българската академичност и обругания от Вас политически спектър,издигате знамето на борбата с едно единствено име на него:Вашето.В това полумъртво блато,о чудо,има една светлинка и това сте Вие.Човек и да иска,не може да Ви обвини в прекалена скромност.И другата Ви грешка:вие засегнахте оголеният нерв на г-н Грънчаров-оплюхте безмилостно и Костов-а това той(г-н Грънчаров) не подминава току така.Но ние,читателите му,му го прощаваме,защото той компенсира с други качества.Уви,няма съвършенни хора.
И няколко думи за титлите.Това не е филологически форум,ние не коментираме проблемите на семантиката,та това на какво сте доктор едва ли е от значение.Вие сте дали линк към вашия блог,който е заинтересован,ще намери начин да го посети и да оцени Вашите лични и професионални постижения.
Направо да не знаеш вече на какъв доктор ще попаднеш на днешно време.
Путин д.х.к
(Момчил Х.)

Красимир Кабакчиев каза...

Момчил Х. написа: "Г-н Кабакчиев, не исках да се намеся в блога на Инджев, защото не му е мястото там на този спор. Но Вие,като интелигентен човек, сам разбирате, че постингът Ви при Инджев по всички правила на форумното общуване е спам."

Не, не е спам. Статията е за МОРАЛНИЯ КАПАЦИТЕТ на така наречения премиер. И моето съобщение е точно за същото - за МОРАЛНИЯ КАПАЦИТЕТ на премиера, и по-точно за липсата му.

Момчил Х. написа: "кулминацията е когато Вие, покачен в/у останките на българската академичност и обругания от Вас политически спектър, издигате знамето на борбата с едно единствено име на него: Вашето. В това полумъртво блато, о чудо, има една светлинка и това сте Вие. Човек и да иска,не може да Ви обвини в прекалена скромност."

Така е. Не съм скромен. Един известен българин, от известно време покойник, казваше "скромността е бедност". Но и това няма нищо общо. Не е въпросът аз дали съм скромен и изобщо какъв съм, въпросът е, че политическите играчи са повече от катастрофално слаби - и се налага ние, неполитиците, да им вършим работата и да им казваме какво да правят. А на фона на едни катастрофално слаби един прилично добър изглежда блестящ.

Момчил Х. написа: "И другата Ви грешка: вие засегнахте оголеният нерв на г-н Грънчаров - оплюхте безмилостно и Костов - а това той (г-н Грънчаров) не подминава току така."

Значи, вижте сега, когато аз пиша за Костов - или за когото и да било другиго от политиците, не пиша заради г-н Грънчаров! Не познавам г-н Грънчаров и не съм знаел, че именно той се засяга на тема "Костов". Но и да съм знаел, пак щях да пиша за Костов - и изобщо, когато пиша за политика, не ме интересува дали някой се засяга или не. После, г-н Грънчаров е добре образован човек и, вместо да се нервира, следва да може да защити Костов с аргументи. А щом не може - ясно, каузата е незащитима.

Момчил Х. написа: "Но ние, читателите му, му го прощаваме, защото той компенсира с други качества. Уви, няма съвършени хора."

Така е, няма съвършени и безгрешни хора, но има някои доста грешни. Аз съм чел материали на г-н Грънчаров - с някои съм бил съгласен, с други не, но не мога да кажа, че познавам добре позициите му. Радвам се, че той има качества - и свои почитатели.

Момчил Х. написа: "И няколко думи за титлите. Това не е филологически форум, ние не коментираме проблемите на семантиката, та това на какво сте доктор едва ли е от значение. Вие сте дали линк към вашия блог, който е заинтересован, ще намери начин да го посети и да оцени Вашите лични и професионални постижения. Направо да не знаеш вече на какъв доктор ще попаднеш на днешно време."

Тук правите сериозна грешка - не внимавате! Г-н Грънчаров е написал огромно съобщение, в което ме кани да обясна каква ми е дисертацията. И аз го направих - накратко. А за докторите сте прав - човек не знае на какъв ще попадне.

Анонимен каза...

На тоя Кабакчиев (ченгето "Кобалт") нищо не му стига - и да го плюеш, и да го хвалиш, той все коментира, все той най-готиният... По цял ден стои в червеното си гнездо и сипе отрова навсякъде по интернет.
Леле-мале, от комунистическите въшки не можем да се отървем вече 20 г. Само едно ги оправя - ДДТ, или ТТ.
Кабакчиев ли си, Кобалт ли си, скоро ще дойде и твоят ред, мръсно ченге!

Красимир Кабакчиев каза...

Г-н Грънчаров, Вашето поведение е, много дипломатично казано, крайно некоректно.
Задавате ми въпроси в блога на Инджев, написвате цяла статия по мой адрес в блога си със същите въпроси, аз им отговарям. А Вас Ви няма, за да вземете отношение - нито в блога на Инджев, нито тук.
Некоректността Ви се състои и в това, че допускате в блога си този спам (освен откровено малоумие) по-горе - "червено гнездо", "отрова", "комунистически въшки", "мръсно ченге".