Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 10 февруари 2009 г.

Отчаян апел към нашата гражданска съвест: длъжни сме да реагираме, да се съпротивляваме, да търсим изход, да работим за животворната промяна!

В ситуацията, в която се намираме, е престъпление да не се прави нищо. Ние като български граждани сме дължни да реагираме, защото от днешното управление са застрашени наши най-коренни интереси. Неизбежно трябва най-напред да си отговорим на следните въпроси:

● Застрашена ли е българската демокрация?
● Застрашени ли са наши коренни граждански и човешки свободи?
● Застрашена ли е европейската ориентация на България?
● Защо допуснахме господстващата у нас олигархия да наложи на нацията своя пълен медиен монопол?
● Как стигнахме дотам гражданското общество у нас да е съвсем омаломощено, отчаяно, апатично, приспано, дезангажирано спрямо бъдещето на собствената си държава?
● Това, че сме най-бедната и най-корумпирана страна в Европейския съюз, смущава ли ни поне малко - или смятаме, че е "в реда на нещата", че е "непоправимо"?
● Можем ли да търсим изход от създалото се крайно тежко положение?
● Можем ли да съдействаме за така необходимата промяна?


И много други въпроси от този род могат да бъдат поставени - и мнозина всеки ден най-тревожно и настойчиво ги поставят - най-вече в блоговете си и по форумите (почти няма къде другаде: медиите са под похлупака на правителството!). Отговорът на всички тези въпроси не може да е друг освен този: ДА, можем и трябва да реагираме! ДА, можем и трябва да търсим изход от тежката ситуация! ДА, като граждани на Европейския съюз се чустваме унизени, защото са застрашени наши най-фундаментални граждански, човешки и политически свободи! ДА, застрашена и омаломощена е българската демокрация! ДА, трябва да направим нещо, за да я спасим, за да я поставим на крака, за да си я отвоюваме обратно! ДА, при толкова много безобразия на арогантната власт е престъпление да се стои безучастно, малодушно, с отпуснати или скръстени ръце, да не се противодейства, да не се съпротивляваме - сякаш сме безмълвни жертви! ДА, трябва да извоюваме достойнството си като човешки същества, като граждани на европейска България, а това може да стане само като защитим правата си, първото сред които е правото на достоен и човешки живот!

Плурализмът и толерантността изискват различните инициативи за противодействие на пагубната ситуация да се подкрепят и насърчават. Всички сили в общността, които искат промяна, трябва да се обединят, за да стане промяната факт. Иска се единодействие на дясната демократична опозиция в Парламента с различните демократично и проевропейски настроени сектори на гражданското общество: разцепленията, личните лидерски амбиции, раздорите и пр. в тази ситуация са пряка подкрепа на статуквото; те и затова са така приятни на арогантната власт.

Дясната, демократична и проевропейски ориентирана опозиция в Парламента тия дни ще иска вот на недоверие на правителството. Двете основни десни парламентарни партии - ДСБ и СДС - имат сходни мотиви за искането на вота: ТУК и ТУК. Но за да е успешен, вотът трябва да бъде подкрепен по всички възможни начини и от нас, гражданите. Най-верният път в тази насока са протестите; опозицията трябва да призове гражданите на протести пред Парламента в деня на вота. И ние, гражданите, трябва масово да се отзовем и да бъдем там, на площада, около Парламента.

А в Пловдив на 13 февруари ще се учредява ГРАЖДАНСКИ ДИСКУСИОНЕН КЛУБ ЗА ПОДКРЕПА НА ДЕМОКРАЦИЯТА И ЕВРОПЕЙСКАТА ОРИЕНТАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ. Който желае да подкрепи една такава идея, да заповяда, всеки е добре дошъл. Разбира се, ще дойдат само ония, които разбират смисъла й. Сиреч ония, които са надмогнали апатията в душата си...

Вижте и чуйте най-новото в първия български видеоблог: Angel.G-TV - видеоблогът на Ангел Грънчаров. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

1 коментар:

Анонимен каза...

Осъзнаването започва, макар и късно. Но ще отнеме много време... Трябва ли да чакаме 40 години робите да умрат в пустинята и тогава да дадем шанс на синовете им за нормален живот? Не мисля! Подкрепям напълно.
Ще е добре, ако някой студент също се заинтересува.