Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 24 април 2009 г.

Властта им беше дадена за да решават проблемите на народа, а не за да елиминират възможностите на демокрацията

Уважаеми господин Председател, колеги народни представители!

На два последователни избора Движението за права и свободи – през 1997 и 2001 г., се явява като коалиция. През 1997 г. Коалицията на Движението за права и свободи, която се казва Обединение за национално спасение и включва партия „Нов избор”, Зелена партия, партия „Демократичен център”, Федерация „Царство България” и БЗНС – Никола Петков, взема 7,6%. Ако Българската социалистическа партия тогава се беше сетила да въведе ограничението от 8%, ДПС нямаше да бъде в Народното събрание. Ако през 2001 г. управляващите от Обединените демократични сили бяха наложили границата от 8%, коалицията „Либерален съюз” – ДПС и „Евророма”, която се яви на изборите, със своите 7,45% пак нямаше да бъде в Народното събрание. ДПС нямаше да съществува в момента като политическа партия, защото в два последователни избора нямаше да е преодоляла бариерата от 8%.

ХАСАН АДЕМОВ (ДПС, от място): Това не го пише в мотивите на президента.

ИВАН КОСТОВ: Това не го пише в мотивите, това трябва да има предвид Движението за права и свободи, когато гласува „за” или „против” ветото на президента. Каквото повикало, такова се обадило казват тези, които не са демократи.

Когато си управляващ, не можеш да използваш властта, за да елиминираш политическия противник, да елиминираш малцинството. (Оживление в КБ.) Властта ви е дадена за друго – да елиминирате мафията, да се справите с политическата корупция, да стигнете до европейските пари, а не да ги усвоявате средно 8,2%. Властта ви е дадена, за да решавате проблемите на народа, а не, за да елиминирате възможностите на демокрацията. Тези управляващи, които не съблюдават това фундаментално демократично право, които обръщат властта специално срещу определена част от опозицията, те сигурно по някакъв начин ще получат заслуженото от избирателите на самите избори. Можете да бъдете сигурни, че никой в тези 20 години не е постигал преимущества с манипулиране на предизборните правила, особено малко преди провеждането на самите избори. Вършите голямо нарушение.

Искам да ви уверя накрая следното – никога и при никакви обстоятелства демократите няма да ви отвърнат със същото. Благодаря за вниманието.

ИЗКАЗВАНЕ на Иван Костов при обсъждането на президентското ветото върху избирателния закон, 22.04.2009

Няма коментари: