Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 31 октомври 2009 г.

Мое участие в предаването на БНТ, Канал 1, "В неделя с...", в Деня на будителите, на 1 ноември

Някои вече са разбрали, че в неделя, 1 ноември, ще участвам - стига да е живот и здраве! - в предаването на БНТ (Канал 1), наречено "В неделя с...", с водещ Димитър Цонев. Преди около седмица ми се обади сътрудник на предаването, каза ми, че бил чел мое интервю за будителите, сподели, че му било харесало, и ме покани да участвам в предаването; съгласих се, макар че не съм добре здравословно. И тъй, в неделя, към 13.30 ще се появя в разговор с Д.Цонев и други, ще разговаряме около темата за "народните будители - народни мъчители"; щото, като будиш някой, който спи, обича да спи и много му се спи, ти го тормозиш, и това е същинско мъчение за него!

Ето как се представя този брой на предаването в сайта на БНТ:

В неделя с... - 1 ноември 2009

За какво трябва да се събуди днес българинът? За какво си затваряме очите? Кое ни приспива и кое ни пробужда? Защо трябва да се пробуждаме? Съдържа ли послание към бъдещето този празник, или се възприема като един архаизъм? Съхранил ли е днес българинът частица от духа на възрожденците? На тези въпроси ще търсим отговор в предаването „В неделя с..." на БНТ в неделя 1 ноември.

В самия Ден на народните будители ще гостуват: вокален ансамбъл „България", фолклорен състав „Бистришки баби", професор Боряна Христова - директор на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий", Ангел Грънчаров - преподавател по философия в ПУ „Паисий Хилендарски", художника Пейо Колев, журналистът Иван Бунков, Теодосий Спасов, Никола Гюзелев и Любомир Левчев.

Всички те ще ни помогнат да разберем има ли величие в делото на будителите от Възраждането до днес или него вече го няма.

Не пропускайте « В неделя със..» , 11 часа, по БНТ! Покани на билетния център на НДК.


Мили Боже, сега виждам, че в предаването ще участва и Левчев! Дали да не се откажа, а? Щото като го видя нищо чудно да припадна; не мога да стоя до такива, особено пък до тоя, дето е написал: "Другарю Живков, никой не може да ми забрани да те обичам!". Дано Левчев не участва с мен, щото наистина има опасност силно да се разстроя и да припадна! Опази ме, мили Боже, от тоя специално!

Както и да е, държа да подчертая, че в моето представяне са допуснали груба грешка: вече отдавна не преподавам в ПУ "П.Хилендарски". Днес ще се опитам да им съобщя за тая грешка, щото гледам, че и реклама по БНТ се върти със същата грешка.

Та имам писмено представени 6 въпроса, по които ще ме питат. И представа си нямам колко минути ще ми дадат за да кажа нещо; предаването уж е голямо, време бол, но знае ли се колко ще отредят на мен, дето, както се казва, съм един никой: особено пък поставен до звездата Левчев!

ЗАБЕЛЕЖКА: Ето накрая, отдолу, някои неща по темата, интервюта и статии, които изрових от блога си (една не е писана от мен), и които ще прочета, за да не изпусна нещо важно в самото предаване. Ама всичко човек едва ли може да каже, затуй трябва да избера най-важното. По това ще поработя днес, ден преди предаването.

Та така: стискайте палци, щото аз не съм "телевизионен лъв" като Левчев и някои други, не съм свикнал, и затова доста се притеснявам! Здраве да е де, иначе с другото човек може да се справи!

Ангел Грънчаров: На България са й нужни смели и силни хора

Ангел Грънчаров: Да загубиш младежкия си дух означава да си се отказал от свободата си

Интервю с философа г-н Грънчаров

Истината за нас самите е за предпочитане и пред най-красивия мит, мое интервю за будителството, дадено пред българският вестник "България сега" (Канада, САЩ)

Истината за нас самите е за предпочитане и пред най-красивия мит (Препечатка на същото интервю в сп. АЛТЕРНАТИВИ, Париж)

Българските учители, нашите съвременни будители

5 коментара:

Анонимен каза...

Тези думи на Левчев,че никой не може да му забрани да обича Живков, наистина са казани от него.Вярно е и това,че той много би желал да не ги е казвал.Все ще му ги напомнят.Но Левчев е умен човек, жалко за него..

Ангел Грънчаров каза...

Да, умен е, сигурно, но тъкмо понеже е толкова умен, е бил подведен от собствения си ум да направи тази непростима и срамна морална грешка, издаваща подлизурство, безчестие и пр. Пък знае ли човек, може и наистина да е обичал толкова много другаря си Живков. Но да бъде честен и така добър да си го обича и досега... гледам обаче, че сега гледа с влажен поглед други властелини, примерно Гоце Първанов, което издава пълно и най-скверно безчестие...

Анонимен каза...

За съжаление интелектът и нравствеността често не корелират положително. Даже по-скоро отрицателно. Много прости хорица са по-честни и морални, отколкото такива с висок IQ. Повечето големи философи са били нравствени люде и хуманисти, но и там има изключения, например Франсиз Бейкън. Безспорен интелект, но същевременно безскрупулен политик, отнасял се отвратително с някои приятели, за да прави кариера.

Аз също не обичам много публичните изяви. Философите са хора, работещи самостоятелно в тихия кабинет. Но от време на време не е зле да се преодоляват и появяват пред повече хора. Гледам, че и в Америка академичните философи учатват все повече в публични дебати. Така че спокойно, всичко по БНТ ще е ОК.

Намерих една интересна статия в интернет - научно изследване дали либералите (и левите) са по-интелигентни от консерваторите. Не знам дали не би била интересна за сп. "Идеи". По принцип трябва да се избягват преводни материали и да се дава трибуна повече на български авторски статии, но тази е на тема, която много ме интересува. Би трбвало, разбира се, да се преведе от английски:

http://www.american.com/archive/2009/october/are-liberals-smarter-than-conservatives

Ангел Грънчаров каза...

Мен също би ме заинтересувала такава статия, стига да не е пристрастна. Ако я преведете, ще Ви бъда благодарен, и нищо не пречи да излезе и в списание ИДЕИ

Анонимен каза...

Добре, дори да не излезе, няма значение и няма да е напразен труд, за мен ще е удоволствие, аз от работа не се страхувам. Макар че английски не е първият ми чужд език, мисля, че ще се справя без особени проблеми.