Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 23 октомври 2010 г.

Интервю на Костов - във видео и в текст - за актуалната политическа ситуация у нас

Иван Костов: Най-лошото е да се дестабилизира страната политически

Забележка: Много сериозен и дълбок анализ! Нямам какво да добавя повече.

Нещата явно почнаха да отиват към политическа криза, т.е. разгръща се най-мрачният и лош сценарий.

Някои - като медийно-политическия кръжок на бандита Алексей Петров-Трактора, имам предвид кръжеца около Яне, Патрашкова, Дачков, или пък като Негова Светлост Президента Гоце Първанов - радостно потриват ръце и подклаждат както могат напрежението, а ето, Иван Костов, като опитен държавник, предупреждава и дава рационални съвети за избягване на кризата.

Всеки, доколкото има тази дефицитна "суровина", туй "вещество", именно акълецът, нека да има добрината да си прави съответните изводи...

2 коментара:

Анонимен каза...

Американският анализатор Джеф Найквист пише по този повод:
„Епохата на телевизията е епохата на ултимативната тълпа, ултимативната психологическа тълпа, състояща се от милиони и милиони лековерни и внушаеми избиратели. Нищо не може да ги спре да получат онова, което искат. Няма аристокрация, която да ги въздържа, няма монарси, вето от Камарата на Лордовете, духовенство...Много преди да се появи телевизията, френският социален психолог Гюстав Лебон пише:

„Нявякъде, във всички нации се виждат признаци за бързото нарастване ролята на тълпите...каквато и участ да са ни подготвили, ще трябва да се примирим с нея.”

Този процес се развива вече 120 години. Ние все повече и повече попадаме под магиятя на нашата собствена лудост...Цивилизациите, подчертава Ле Бон, се създават и ПОДДЪРЖАТ от малка интелектуална аристокрация, никога от тълпите. Тълпите са силни само в разрушението. Тяхното управление е равнозначно на варварство. Ето защо със смяната на аристократичните ценности с демократичните ценности, на високата култура с поп културата ние сме извършили – метафизически и интелектуално – преход към варварство. Това, което виждате днес около себе си, е непреднала технологически цивилизация, сведена до състояние на вътрешно варварство, където варваринът е поел крайния контрол.

„Когато една цивилизация е гнила.”, пише Лебон, „винаги масите я разрушават окончателно.”

Анонимен каза...

Ето защо се съмнявам, че българите или който и да било друг народ изведнъж могат да се «опомнят», «вземат в ръце» и да спрат да се подават на илюзии. Ако този процес на упадък не само в България, а в целия цивилизован свят въобще може да бъде ако не спрян, то поне забавен, това няма да стане чрез някакви действия на масите, т.е. тълпите, а може да бъде само дело на един решителен духовен елит, който да поеме водачеството и да насочва или вкара народа, т.е. тълпата „в правия път”.