Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 9 октомври 2011 г.

Имаме такива политици, каквито заслужаваме...

С Добри Божилов проведохме тия дни дискусия по важни според мен въпроси - под формата на лични съобщения във Фейсбук. Смятам, че тази дискусия може да представлява известен интерес; ето какво си казахме там:

Проф. Добри Божилов: Г-н Грънчаров, как е възможно човек, който на всяка своя стъпка демонстрира мислене, и то доста напреднало, поради непрекъснато му практикуване, да бъде политически пристрастен - и да бъде верен на един конкретен политик или партия.

Личният ми опит, доколкото в първата част на посоченото е същия, е че това са несъвместими неща. Всяко докосване до политиката те залива с цяла каруца лайна, от които разбираш, че политиците, всички до един, са едно и също нещо - лайна. Без извинение за думите. Всяко едно докосване и влизане в политиката, дори най-малкото, те залива с доказателства, че политиците не струват за нищо и са съществата, най-малко заслужаващи уважение.

На този фон, човек, който мисли, да бъде безрезервно верен на една партия или един лидер, това ми изглежда логически абсурд. Как става това? Как е възможно да прозирате философските истини в работата си, и сякаш да не виждате нищо в политиката? (ОЩЕ >>>)


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

3 коментара:

Анонимен каза...

Всъщност дискусията се върти повече около някаква идеална форма на демокрацията, разглеждана като един вид платонова идея, а не толкова около реалната демокрация, защото Божилов е прав: дори в старите демокрации демокрацията е само форма на организация на олигархията, да не говорим за посткомунистическата политика. Последната се отличава с това, че при нея няма истински свободна конкуренция между политически сили и политици, защото цялата промяна 1989-1991 не е нищо повече от една измама и заблуда, предназначена да постави Запада на колене.

Анатоли Голицин: Сумарен анализ на дългосрочната стратегия за заблуда (цитирам го не за пръв път):

„Предвид зрелостта на старите комунистически режими, силата на техния политически потенциал и потенциал на сигурността и дългия период на подготовка на контролираната „политическа опозиция” тези режими са в състояние да позволят на представители на контролирани „некомунистически” партии да имат една трета, половината или дори повече места в правителството и парламента, така че тези институции да изглеждат „представителни” и „демократични”...

Създаването на контролирана „политическа опозиция” прави възможно въвеждането на измамни „некомунистически” и „демократични” структури. Дори т.нар. „свободни избори” не представляват проблем за комунистическите партии. Поради своето тайно сътрудничество с „опозицията” комунистическите партии неизменно са в печеливша позиция. Винаги печелят техните кандидати – били те комунистически или „некомунистически”, тъй като всички некомунистически кандидати са контролирани. Не съществуват други истински независими кандидати...Но докато упражняват водещата роля, комунистическите партии се правят на невидими – макар и ясно да се вижда, че ключовите играчи са „бивши” кадри на партията и тайните служби и техни назначения.

Комунистите успяха да скрият от Запада, че „некомунистическите партии” са тайни партньори на комунистите, не алтернатива или техни съперници и че новите структури на властта въпреки тяхната привидно демократична форма в действителност са структури, които са направени по-функциконални и по-ефективни и са въведени от комунистическите партии „отгоре”... Поради контрола на комунистическите партии „бившите” страни от Съветския блок не са истински демокрации и няма да станат такива в бъдеще. Да се мисли другояче означава да се отдаваме на пожелателно мислене. Приемането на фалшивата „политическа опозиция” от страна на Запада като автентична логически доведе, както и беше запланувано, до днешното положение на безкритичното приемане на измамната „демокрация” като истинска демокрация.”

Анонимен каза...

В този смисъл българите два ли имат правителството, което заслужават. Те имат правителството, което Москва е решила, че трябва да имат. Робърт Бухар, чешко-американски кинематограф:

„Очевидно има много неща, които не знаем и които вероятно никога няма да узнаем. Можем само да гледаме фактите и да вадим нашите собствени заключения... Западната публика е добре масажирана от медиите и „правилното” образование до степен, че не може да разбере какво става, а в по-голямата си част нея и без това не я е грижа за това. Младото поколение американци днес няма исторически познания и не може да си създаде картина какво става днес, защото няма представа какво е станало в миналото. Хората, живеещи в бившия съветски блок, имат различен опит, но изживяването на ситуацията „отвътре” не им позволява да видят голямата картина. Малкото на брой личности, които осъзнават какво става и са загрижени, не могат да спрат тенденцията. А освен това техните правителства вече даже и не ги е грижа какво мислят и казват тези хора. Новата система е вече установена по начин, че никой не може да промени нещо. Изборите може лесно да бъдат манипулирани и резултатът ще бъде винаги един и същ, без значение коя партия печели. Трудно е да си представим какви ще бъдат последиците от разкриването на истината за събитията през 1980-те години. Мисля, че това никога не може да бъде прието официално. Не докато аз съм жив...”


Иначе безусловно правителството на Костов беше най-доброто след 1989. Повечето хора обаче имат максималистични претенции към политиката и политиците, не са наясно какво може и какво не може политиката и затова са недоволни и им се струва, че всички политици са еднакви неспособни. Анализът обаче показва, че това не е съвсем така.

Анонимен каза...

Искам обаче да използва случая да обърна внимание на един изключително важен факт, който не се осъзнава от повечето анализатори, мнозинството от които се плъзгат по повърхността. А той е, че В ПОСТКОМУНИСТИЧЕСКИТЕ СТРАНИ ИСТИНСКИТЕ УПРАВНИЦИ СТОЯТ В СЯНКА, ЗАД КАДЪР И НЕ СЕ ВИЖДАТ. Това е доста различно от положението преди 1989, когато беше по-лесно да се идентифицират комунистическите управници – това навремето бяха, разбира се, ЦК и най-вече Политбюро и Генералният секретар. СССР и соцстраните след Сталин по принцип вече не се управляваха еднолично, а отново според ленинските принципи на „колективно ръководство”.

Това се отнася включително най-вече за Русия и във връзка с това много интересно изказване на Леонид Кравчук по украинската телевизия в предаването на Савик Шустер:

http://www.youtube.com/watch?v=kNVG7wEs5gk&feature=youtu.be

Говори на украински, така че не се разбира всичко много добре, но квинтесенцията е, че истинските управници на Русия се намират една степен над Путин и Медведев. Путин и Медведев не определят бъдещето на Русия и света. Друга група определя политиката. Русия не се управлява от един или двама души, а от група хора, чиито имена засега не са известни, но това е факт.

Това е много ценно откровение от един бивш високопоставен комунистически функционер, който познава отлично руската политика отвътре от собствен опит. Неговите думи потвърждават едно мое отдавнашно подозрение, че в Москва има някакъв секретен вътрешен кръг от стратези, които са истинските управници, докато Путин, Медведев, Елцин и т.н. са само фасада.

За това загатва и Анатоли Голицин в меморандум до ЦРУ през 1993:

„Горбачов, Елцин, Руцкой и Хазбулатов всички са членове на този елит, който съдържа група, на която в моите меморандуми аз се позовавах като „руските стратези”. Този елит беше отговорен за завръщането на власт на Шеварднадзе и Алиев в Грузия и Азербайджан. Те също така са отговорни за планирането и изпълнението на ленинистката еволюция на политическата система и за начина на нейното функциониране, включително появата и повторната поява на политически „кризи”. Елитът е висшият авторитет, на който в крайна сметка почива позицията на Елцин: той осигурява колективното ръководство, на което той е член и което освен всичко друго решава колко дълго той ще служи като президент. Елитът трябва да има на свое разположение някакви механизми, чрез които да се постигат такива решения и чрез които контролираните политически събития да се координират. Съществено за успеха на стратегията е този механизъм да е добре скрит от Запада. На мен ми липсват възможности да изследвам как той функционира. Все пак е вероятно той да действа прикрито зад някой публично известен орган. Съветът за Национална сигурност би могъл да бъде кандидат за проучване като възможна фасада за един такъв механизъм.”

А в български условия истинските управници вероятно трябва да се търсят в неформални кръгове от рода на „Монтерей” и под., които от своя страна работят под прякото ръководство и надзор на Москва.