Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 26 септември 2014 г.

Предстоящите изяви на общността за демократично образование в Пловдив с мои предложения за сътрудничество и взаимодействие


На фейсбук-страницата на Форум Образование прочетох съобщение, което силно ме заинтригува, ето самото съобщение, може да заинтересува и други хора, а пък по-долу можете да прочетете и моето писмо до организаторите, с което предлагам някои свои инициативи по посока на едно бъдещо пълноценно сътрудничество:

СЪБИТИЕ: Днес в 18:00, в Пловдив, ул. "Драган Цанков" 49, Клуб Нещото

Приятели, в Нещото стартираме една поредица от събития, чиято цел е да дискутираме различни аспекти от образованието и ученето през целия ни живот:

- Каква е настоящата образователна система и има ли изход от нея?
- Какви са алтернативните методи за образование извън или в помощ на държавното училище? 
- Как да запазим любовта към ученето у децата, а защо не и у възрастните?
- Как родители и учители да се обединим и работим в насока поощряване и развитие на индивидуалността на децата?


Това са част от темите, които ще засегнем чрез дискусии, прожекции и презентации в неформалната обстановка на клуба.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ако се вълнувате от конкретна тема в областта на образованието, за която може да разкажете повече пред по-широка аудитория, свържете се с нас с лично съобщение в страницата ни или на електронната ни поща: klubneshtoto[@]gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ПРОГРАМА

Форумът няма крайна дата, ще продължи толкова, колкото има нужда да се говори по темата. Програмата ще се обновява постоянно.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

26.09. (петък) 18:00 ч.

Прожекция и дискусия на филма "Забраненото образование"

27.09. (събота) 11:00 ч.


И т.н., програмата продължава, надолу има още събития и пр., който иска, може да я прочете на указаното място, а аз публикувам своето писмо с предложения, което току-що изпратих до организаторите на този Клуб:

Здравейте,

Прочетох съобщението за това, че давате възможност на хора, които се вълнуват от дадени проблеми, свързани със ситуацията в образованието и потребността от осъвременяването му, да се изкажат пред по-голяма аудитория, да предизвикат дискусия и пр.; е, аз съм такъв човек, който от години силно се вълнува от всичките тия проблеми. Работя като преподавател по философия и гражданско образование вече доста години (30), работил съм в сферата и на университетското, също и на гимназиалното образование. Автор съм на много книги, една част от които са свързани именно с проблемите в образователната сфера; написал съм също и поредица от иновативни помагала по всички изучавани в училищата философски предмети (философия, психология, логика, етика, философия на правото). С група колеги от 6 години издаваме философското списание ИДЕИ, което има за цел да подпомогне духовното и личностното израстване и укрепване най-вече на младите хора; имам честта и отговорността да съм главен редактор на това списание.

Та именно в тази връзка бих желал да се изкажа във вашата общност, примерно бих могъл да изнеса и поредица от лекции, в които да изразя своите виждания за промяна в образованието, за демократизиране на отношенията в училищата, за превръщането им в автентични образователни общности. Като начало съм готов да представя идеите, съдържащи се в две от моите книги за образованието, първата е със заглавие ИДЕИ ЗА ЕДНА НОВА ФИЛОСОФИЯ И СТРАТЕГИЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО В БЪЛГАРИЯ, а втората се нарича НИЕ НЕ СМЕ ТУХЛИ В СТЕНАТА! и има подзаглавие "Есета за освобождаващото образование", мисля, че са много подходящи за представяне и обсъждане във вашия клуб.

Също така бих искал да подаря на Клуба по екземпляр от хартиените издания на всички мои книги, включително и от книгите ми за образованието, също така искам да ви подаря и цялата поредица от всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ. Ще се радвам на бъдещо пълноценно сътрудничество, включително и по посока на практическата работа за създаване на демократично училище в Пловдив, в която бих желал да участвам и да допринеса с каквото мога.

С уважение: Ангел Грънчаров

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: