Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 5 ноември 2014 г.

Четете новия брой на в-к ГРАЖДАНИНЪ онлайн



Приятно четене!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

По българските телевизии има ексцесивно много публицистични предавания, в които безкрайно се разпитват събеседници най-често по едни и същи омръзнали на всички вътрешнполитически, дребни теми, така че ако искате Вашето предаване да се откроява на този фон, то трябва да има по възможност собствена неповторима физиономия.

Първо, все пак трябва да се държи някаква сметка за вкусовете и нагласите на по-широката аудитория, така че тясно философски, академични, абстрактни теми не са подходящи. Въпреки това темите, каквито и да са те, трябва да се разглеждат от по-широк, философски ъгъл.

Второ, в България дискусиите са напълно провинциални, отсъства сериозен дебат по външнополитически и общочовешки теми, а също и по европейски теми, които даже вече не са външна политика, понеже България е член на ЕС.

Трето, в Обединена Европа уж съществуват четирите свободи (свободно движение на хора, капитали, стоки и услуги), но що се отнася до духа, до културата, в действителност всяка европейска държава си живее собствен провинциален и изолиран живот, без да обръща внимание на външния свят. Кога за последно сте чели латвийски роман или гледали финландски филм или кога португалска опера е гостувала в Пловдив? Така че е добре да се погледне и отвъд ръба на собствената чиния, а и събеседниците може да са не само от България, а и от други европейски, вкл. балкански страни. Последното, разбира се, не е лесно да стане.

По немската телевизия в течение на 10 години от 2002 до 2012 беше излъчвано едно предаване „Философският квартет“, в което двама философи канеха по един или двама събеседници на определена тема. Излъчваше се около 6-7-8 пъти годишно. Между другото мнозина академични философи не одобряваха предаването, понеже според тях така философията се принизявала до публицистика. Философията според тях трябвало да остане затворена в университетите.

Само като пример ще дам някои теми, които те обсъждаха през тези години. Разбира се, няма нужда те да се копират сляпо.

Страх – защо няма сигурност (с един от гостите алпинистът Райнхолд Меснер)

Амбиция, суетност, корупция – конкуренцията като начин на живот

Хищният капитализъм

Бъдещето на мира и войната

Живот без работа – кризата на модерното общество

Гордост и падение на великите сили – кой владее света?

Германците и властта на завистта (понеже германците се смятат за едни от най-завистливите народи на света)

Затъпява ли ни демокрацията? – образованието в Германия

Колко свободни сме в нашите решения (с гост неврофизиолог, отричащ свободата на волята)

Къде свършва Европа?

Как популизмът застрашава демокрацията

За ползата и вредата от религията

Катастрофата в немските училища

Диктатурата на капитала

Колко ценни са нашите ценности?

Престъпление и наказание – Русия на Путин

Нуждае ли се възпитанието от образци?

Колко германска трябва да бъде Германия?

Живот и щастие

Борбата за нов световен ред

Изкуството – излишен лукс?

Вселена без Бог

и мн. др.

Иначе Ви желая успех и многобройна аудитория.