Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 5 ноември 2014 г.

Темата на предаването "На Агората с философа Ангел Грънчаров" по Пловдивската обществена телевизия


Утре от 11 часа по Пловдивската обществена телевизия ще се излъчи поредната емисия на моето авторско предаване, наречено "На Агората с философа Ангел Грънчаров". Реших темата на това предаване да е следната:

Съществува ли българска мечта?

За да провокирам размисъл и разговор по такава една тема, предлагам и нещо като "теза за обсъждане", примерно такава:

България заслужава по-добро бъдеще: как да постигнем на дело нашата българска мечта, а именно да станем истински свободна, достойна, благоденстваща европейска страна, населена с горди, доволни от живота си хора?


Дали ни е тази именно мечтата или пък е някаква друга, а също и дали изобщо имаме някаква мечта, дали изобщо си заслужава като народ да се стремим да осъзнаем мечтата си, това именно е оня предмет на размисъл и разговор, който предлагам. Аз много съм мислил и писал по този въпрос и по родствени на него теми (за "национален идеал", за загадките на българската душа и пр.), ето примерно заглавията на две мои книги, излезли преди време, където може да разберете как аз разбирам нещата:

БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА, с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността

СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ , с подзаглавие: Кратка психологическа история на съвременна България

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

2 коментара:

Анонимен каза...

По българските телевизии има ексцесивно много публицистични предавания, в които безкрайно се разпитват събеседници най-често по едни и същи омръзнали на всички вътрешнполитически, дребни теми, така че ако искате Вашето предаване да се откроява на този фон, то трябва да има по възможност собствена неповторима физиономия.

Първо, все пак трябва да се държи някаква сметка за вкусовете и нагласите на по-широката аудитория, така че тясно философски, академични, абстрактни теми не са подходящи. Въпреки това темите, каквито и да са те, трябва да се разглеждат от по-широк, философски ъгъл.

Второ, в България дискусиите са напълно провинциални, отсъства сериозен дебат по външнополитически и общочовешки теми, а също и по европейски теми, които даже вече не са външна политика, понеже България е член на ЕС.

Трето, в Обединена Европа уж съществуват четирите свободи (свободно движение на хора, капитали, стоки и услуги), но що се отнася до духа, до културата, в действителност всяка европейска държава си живее собствен провинциален и изолиран живот, без да обръща внимание на външния свят. Кога за последно сте чели латвийски роман или гледали финландски филм или кога португалска опера е гостувала в Пловдив? Така че е добре да се погледне и отвъд ръба на собствената чиния, а и събеседниците може да са не само от България, а и от други европейски, вкл. балкански страни. Последното, разбира се, не е лесно да стане.

По немската телевизия в течение на 10 години от 2002 до 2012 беше излъчвано едно предаване „Философският квартет“, в което двама философи канеха по един или двама събеседници на определена тема. Излъчваше се около 6-7-8 пъти годишно. Между другото мнозина академични философи не одобряваха предаването, понеже според тях така философията се принизявала до публицистика. Философията според тях трябвало да остане затворена в университетите.

Само като пример ще дам някои теми, които те обсъждаха през тези години. Разбира се, няма нужда те да се копират сляпо.

Страх – защо няма сигурност (с един от гостите алпинистът Райнхолд Меснер)

Амбиция, суетност, корупция – конкуренцията като начин на живот

Хищният капитализъм

Бъдещето на мира и войната

Живот без работа – кризата на модерното общество

Гордост и падение на великите сили – кой владее света?

Германците и властта на завистта (понеже германците се смятат за едни от най-завистливите народи на света)

Затъпява ли ни демокрацията? – образованието в Германия

Колко свободни сме в нашите решения (с гост неврофизиолог, отричащ свободата на волята)

Къде свършва Европа?

Как популизмът застрашава демокрацията

За ползата и вредата от религията

Катастрофата в немските училища

Диктатурата на капитала

Колко ценни са нашите ценности?

Престъпление и наказание – Русия на Путин

Нуждае ли се възпитанието от образци?

Колко германска трябва да бъде Германия?

Живот и щастие

Борбата за нов световен ред

Изкуството – излишен лукс?

Вселена без Бог

и мн. др.

Иначе Ви желая успех и многобройна аудитория.


Ангел Грънчаров каза...

Благодаря Ви за коментара, за съветите и за пожеланието!