Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 2 август 2015 г.

Проблем за размисъл и за обсъждане: до какво води поисканото и непоисканото добро?



Не бързай да помагаш на онзи, който не те е молил за това! Не тичай със съвет при онзи, който не ти го е искал! Цени себе си, своята дума, своите мисли!

Омар Хайям

ПОСТАВЯНЕ НА ПРОБЛЕМ ЗА РАЗМИСЪЛ И ЗА ДИСКУСИЯ:

Много хора страдат в отплата на злото, което са сторили. Останалите страдат от това, че са правили непоискано добро. Непоисканото добро е отрова за получателя, която се връща към този, който го е направил...

Ognyan Minchev

На което отвърнах със следния коментар:

Добре звучи, но изразът "непоискано добро" ме смущава: нима трябва да правим добро само когато някой поиска - помоли - да му сторим добро?! Как така? Изпросеното добро добро ли е? Нали все пак смисълът на доброто е без да са ни молили, именно сами да се досетим, че се налага да направим някому добро? И то така, че да не навредим. Нещо не разбирам. Оня, който прави добро, трябва да го прави така, че "получателят" даже да не разбере, че му правят добро, щото показното, демонстративно правено добро се обезсмисля, губи от стойността си, опорочава се.

Тъй че ми се вижда много спорна тезата за "поисканото добро". Иначе мисълта на О.Хайям е съвсем разбираема и приемлива. Само изводът за това, че страдаме заради сторено "непоискано добро" ми се вижда, че заслужава да се дообмисли по-внимателно.

Марийка Тенева: Преди години срещнах тази сентенция и бях много шокирана. Не разбирах как, ако искаш да помогнеш, това в крайна сметка може да ти навреди? И после проумях, че в много случаи помагайки, ние пречим на изпадналия в беда сам да се справи, да излезе от изпитанието, в което го е поставила съдбата. В подобни случаи все се получава така: помогналият е огорчен, понякога завлечен с финансови средства, с една дума - злоупотребяват с добрината му.

ПОБАВКА: ... Томува, който ти проси, давай, и не се отвръщай от оногова, който ти иска назаем.

... И тъй, кога правиш милостиня, не тръби пред себе си, както правят лицемерците по синагоги и по улици, за да ги хвалят човеците. Истина ви казвам: те вече получават своята награда.
3. А ти кога правиш милостиня, нека лявата ти ръка не знае, какво прави дясната,
4. та милостинята ти да бъде скришом; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве.


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: