Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 2 септември 2018 г.

Талантливият учител със съществуването си е смъртна заплаха за некадърниците, дето така хубаво са се разположили на държавната образователна трапеза


Публикувам по-долу разговора си с един колега, учител като мен - и като мен уволнен заради това, че не е посредствен, че е талантлив, че е роден за учител (и защото беше изключително полезен на учениците си!). Много е интересно да видите как той реагира на моята покана заедно да излезем на граждански протест за свобода в образованието - и заедно да поведем борба за правата си. Понеже не съм го питал за публикацията на нашия разговор се налага да му скрия името (ще кажа само, че е историк по специалността си). Ето какво си казахме с него тия дни:

Ангел Грънчаров каза: Защо мълчиш, и ти си уволнен като мен заради това, че не си посредствен учител!!??!! (Виж: А народът безмълвно гледа как самозабравили се властници с мутренски манталитет се гаврят с един български учител...)

Безработен близо две години талантлив учител по история: За кое да мълча?

Ангел Грънчаров каза: Затова, че си без работа тъкмо защото не си посредствен учител!!!!!!! Не е ли истина това? Не е ли време да се борим за правата си?!

Безработен близо две години талантлив учител по история: Каквото и да кажа, няма да ме върнат нито във ..., нито в ... (Казва училищата, в които е работил, налага се да скрия и това - за да не разкрия самоличността му.)

Ангел Грънчаров каза: Къде е доказано, че само некадърници трябва да работят като учители в българските училища?!!!

Безработен близо две години талантлив учител по история: Пък да мрънкам и да се оплаквам в интернет... Нито ще ми помогне, нито ще ми олекне.

Ангел Грънчаров каза: Тези, които сега работят на твоите места във ... и ... нима са по-добри учители от теб?! Как е възможно да се примиряваш спрямо несправедливостите?!

Безработен близо две години талантлив учител по история: Това за некадърниците е вярно. Казвал съм го много пъти онлайн и офлайн.

Ангел Грънчаров каза: Не казвам да мрънкаш, а да се бориш за правата си, за правото си на живот и труд! Разликата е огромна...

Безработен близо две години талантлив учител по история: Рядко има по-добри учители от мен. Уверил съм се. Толкова училища съм сменил, имам поглед. И как да се боря? Чакам да се сменят директорите. Във ... се смениха много хора.

Ангел Грънчаров каза: Директорите са вечни. Нас няма да ни има, а те ще продължават да директорстват. Системата кадърни учители не търпи. Знам, че си кадърен, затова ми е мъчно за несправедливостта спрямо теб!

Аз от понеделник излизам на протест пред сградата на РУО-Пловдив. Ако застанеш до мен, ще има по-голям ефект. Ако стоя сам ще си рекат хората: един учител, уволнен, може да е луд, няма проблеми, в училищата ни положението може да не е бляскаво, но е търпимо...

Безработен близо две години талантлив учител по история: Стоейки дълго на брега на реката, ще видиш как в нея се носят труповете на враговете ти.

Ангел Грънчаров каза: Е, стой си на брега тогава и чакай. Ще видиш труповете на враговете си, но преди това някой трябва да е превърнал враговете ти в трупове...

Между другото бюрократите в образованието в морално отношение отдавна са трупове. Корупцията е страшна. Ти си жертва на тази корупция. Аз - също. Даже и за учители вече се назначават само хора с добри политически протекции.

Безработен близо две години талантлив учител по история: Да, прав си. Тази седмица съм тук, но в неделя се връщам в ..., имам още малко работа там.

Ангел Грънчаров каза: Пример: учителят по философия в ОМГ - Пловдив, активист на АТАКА, а директорът е активист на братската й партия БСП... Беше назначен на мястото на мой колега от ПУ, бивш асистент по философия, пак активист на БСП. Училищата са червени крепости и другарите не изпускат кокала, само свои хора турят на ованкантените места.

Да бе, за протести все нямаме време, щото имаме "малко работа"... 😞

Безработен близо две години талантлив учител по история: Физически не съм в Пловдив. От 3 до 10 септември. Да, комунистите пак налазиха образованието - ГЕРБ, БСП, АТАКА...

Ангел Грънчаров каза: Ами помисли върху предложението ми. Борба за справедливост не е лош избор за един историк. Нали предимно за това са се борили хората в историята? 🙂 Но борба на дело, не само на думи. Ще си провеждаш своите уроци по история там, на улицата, пред гражданите, аз пък ще си провеждам малко по-встрани своите уроци по гражданско образование. Щом не ни пускат другарите в училищата, ще преподаваме там, на улицата. Ще отворим училище по свобода и достойнство. Хубаво помисли над предложението ми...

Имаш шанс сам да влезеш в реалната история, а оттам и в писаната един ден! 🙂 Така се прави история, нали така?

Безработен близо две години талантлив учител по история: Да, така се твори история.

Ангел Грънчаров каза: Все сме длъжни само да говорим за историята, а нищо не пречи сами да опитаме да правим история...

Безработен близо две години талантлив учител по история: За съжаление протестите у нас не водят до нищо. Тия, срещу които се протестира, са непукисти.

Ангел Грънчаров каза: Не, не съм съгласен, протестите винаги имат смисъл. Поне в областта на съзнанията, а това е решаващото, те влияят по най-различни начини...

Безработен близо две години талантлив учител по история: И да гладува, и да се самозапали, протестиращият само ще даде материал за вечерните новини.

Ангел Грънчаров каза: Няма да се самозапалваме, няма и да гладуваме... След Босия се разбра, че и това не може да стресне арогантните властници. Ето поне това разбрахме благодарение на протеста на Босия.

Безработен близо две години талантлив учител по история: Да.

Ангел Грънчаров каза: Ще те чакам след 10 септември, като се върнеш в Пловдив, да застанеш до мен на граждански протест за свобода в образованието под прозорците на РУО-Пловдив - на площад "Джумая Джамия". Не си мисли че като си мълчиш бюрократите ще се смилят и ще те вземат на работа в някое училище. Дори и да те вземат пак ще те уволнят скоро. Щото таланливият учител даже само със съществуването си е смъртна заплаха за некадърниците, дето така хубаво са се разположили на държавната образователна трапеза.

Безработен близо две години талантлив учител по история: Ще видим. Може и да си прав. Ще помисля над офертата ти.

Ангел Грънчаров каза: Добре. Мисли. Мисленето винаги е благодатно... Успех ти желая! Ще ми се да вярвам, че ще прозреш най-накрая истината, че човек, като живее един живот, трябва да го изживее достойно. Гьоте е написал: "Живот и свобода постига само този, който всеки ден ги завоюва във борба...". Ако на мен не вярваш, повярвай поне на мъдрия немец...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари: