Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 17 декември 2018 г.

Обичайте майките си, приятели: и им го казвайте!


Тия чушки са специалитет на моята свидна майка, Бог да я прости! С нея миналата година ги слагахме в буркани. Нея я няма, а правените от нея вкусни чушки са още неизядени: милата ми майчица още ни храни!

Обичайте майките си, приятели! И им го казвайте.

Но това е животът, никой от нас няма да живее вечно; уча се да живея без моята майка в старата й къща. Не е леко, но това, повтарям, е животът...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

16 коментара:

Анонимен каза...

Мятайте по някоя мръвка отгоре. Иначе не чини.

Анонимен каза...

Грънч сега се прави на по-голям католик от папата и парадира, колко е беден и нещастен, и колко стоически пости.

Православният пост, обаче, не е диета, а е преди всичко смирение и покаяние. С тая патологична самооценка, гордост и самомнение, и с всичките проблеми, които създава на всички, около себе си, не знам как Грънчаров ще се оправдае пред Бога. Постните чушки, бобеца и сухия хлебец няма да помогнат в неговия случай, защото те са само средство, а не самоцел.

Без да си приписвам каквито и да било богословски или съднически пълномощия, смирено си позволявам да изразя своите лични резерви, относно показните страдалчески и постнически комплекси на Грънчаров.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за тъй мъдрото поучение, отворена другарко! Трогнахте ме! Вашата добрина, любезност и смиреност е висок нравствен еталон за всички нас. Така хубаво е, че се грижите дори и за мен, грешния - Вий, светицата! :-)

Другарко, всичко е окей, само дето не мога да разбера кои са тия "всичките проблеми, които създава(м) на всички около себе си", става дума за моя скромна милост, че не се сещам? Бихте ли била така добра да ми посочите поне един-два от тия проблеми, та да ми помогнете да се ориентирам? И евентуално да се поправя, по този начин страшно много ще да ми помогнете...

Другарко, също така ми е интересно да разбера откога Ваша тъй светла милост се е привързала тъй силно към Бог, че вече започнахте да се разпореждате кого именно Бог ще опрости и кого нема да опрости? Вие да не сте получила некакъв документ от Светата Канцелария, некакво пълномощно по тоз повод? Интересно ми е да разбера, щот майка ни жална на "всички" (както обичате да се изразявате) ако такива как Ваша праведна милост се уредят да бъдат съдници и разпоредители не само в този тукашен тъй грешен свят, но и в другия, Божествения? Виждам, че чаткате и богословските проблеми (щот разбирате от всичко!), та ще ми е интересно да науча рассужденията Ви и по тоз въпрос...

Анонимен каза...

Не богохулствай, Грънч!!!

И без друго имаш предостатъчно грехове, за да се упражняваш в ехидни мъдрувания относно т.нар. от теб "светата канцелария"?!!

Във Вечността (наричана също "онзи свят", "бъдещият век" и др.) има само един Съдник и това е нашият Господ и Бог Иисус Христос.

Никога не съм писал, че няма, а само - не знам, наистина не знам как ще се оправдаеш пред Бога, в Деня на Страшния съд, с всичката тази безумна гордост и незачитане на ничие друго мнение, и поставянето на собственото ти его и самомнение на пиедестал, над всичко и над всички.

Ангел Грънчаров каза...

До драгата и тъй отворена другарка, дето ме зове "Грънч" - сякаш е била моя интимна другарка! :-)

Другарко, ето че почнахте да издавате и заповеди, все едно сте упълномощена да бдите, да съдите и да наказвате по Божиите дела, имам чувството, че се самовъзприемате най-малко за "богиня", нищо че тъй умилително и настойчиво мен призовавате към смирение; не е зле първом сама да се възползвате от съветите си, та на дело да ни научите на нещичко. Е, ако не за богиня, то поне за адвокатка на самия Бог (освен на сички земни власти) се самопроизведохте де, спор за това немаме! Хубаво е все пак да не упоменавате името на нашия Бог с мръсната си уста, щото ако продължите да го правите, ще излезе, че за Вас нема нищо свято, че заради бесовщината, що напира из дълбините Ви, сте готова да оскверните и най-святото.

Та мен, грешния, мила и любезна другарко, ме оставете да пропадам в греховете си, Вие се погрижете първом за себе си, така е редно, нали? Аз за себе си да се грижа, а пък Вие за себе си, тъй сагласна ли сте да се уговорим? На мен пък, другарко, може да ми харесва да съм ЧОВЕК със сичките си недостатъци, Вие обаче, щом толкова дължите, си бъдете ако щете светица, нема да Ви се меся, то туй си е Ваша работа. Да, извадете първом гредата от окото си, другарко, пък после се вглеждайте в сламките, дето стъччат от наште очи.

Другарко, ползвам се от случая да Ви запитам: що така сте си загубила съня ма? Заради мен ли? То това да не спите заради мен, потънала в грижи за това какво ме чака в отвъдния свят, зе да ми прилича на некаква силна перверзна любов към мен ма, другарко?! Вие да не ми се обяснявате в некаква страстна любов ма, другарко, та си загубихте и ума, и съня по мене?! Лелее, другарко, докъде го докарахте - да залюбите и то тъкмо мен, грешника?! Пазете се от тази греховна страст, другарко, мислете само за идеалите, за по-възвишени и духовни неща мислете, оставете тия похоти, другарко - на възраст сме веке! :-)

Другарко, кате гледам мен как ми дърпате ушите, си представям как се държите с клетите си ученици! Другарко, недейте да сте толкова строга ма, бъдете малко по-човечна, уж чаткате сички работи, пък ето това не сте разбрала още.

Чао засега! Дано в ранната утрин поне сте се унесла в сън, желая Ви го, та да си починете поне малко от тия бесовски страсти и греховни похоти, дека са обзеле грешното Ви сърце - и дъртата Ви веке плът...

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, пардон, че забравих, то от старост забравяме веке; аз Ви попитах нещо важно, но и Вие, щото сте дърта, сте забравила, ето, напомням Ви въпроса си към Вас и държа да ми ответите на него:

Другарко, всичко е окей, само дето не мога да разбера кои са тия "всичките проблеми, които създава(м) на всички около себе си", става дума за моя скромна милост, че не се сещам?

Приятно съчиняване на отговор Ви желая! :-)

Анонимен каза...

Много добре знаеш, какво имам предвид, Грънч.

Не си в позиция да ми поставяш условия и да държиш каквото и да било, освен оная си работа. Сега си в позицията "гладно куче лае месечината, в студените декемврийски нощи" :)

Ангел Грънчаров каза...

Леле, другарко, ти си била много отворена ма, счупи ми главата направо! :-) "Оная са работа" можел съм само да си държа, егати отворената другарка!!! :-) Пустата сексуална неудовлетвореност на какви геройства е способна!!! :-) Дали пък да не зема да се пожертвам и да те успокоя сексуално, а, другарко?! :-) Щом "оя ми работа" така ти е влязла в главата май си струва, а? :-) Срещу заплащане да те успокоя съгласна ли си, другарко? :-) Нема да ти зема много! Казвай, че се вдъхнових! :-)

Но ще се пожертвам само ако ми оттговориш на сичките въпроси, които ти поставих! Имай го предвид и това. Не в леглото да ми отговаряш, а сега. Това условие ти поставям. Сега съм тъкмо в позицията, в която мога да си поставям каквито си искам условия! :-) Нали така? :-)

Ангел Грънчаров каза...

Искам да ти кажа, че си вече моя сексуална робиня ма, другарко! :-) То любовта не прощава никому, дори и на дърти... кози като тебе, дирещи си пръч...

Анонимен каза...

Ех, Грънчаров, злобата ви е уникална. Как се побира у вас не мога да се начудя. Интересно обаче какво биха казали някои хора за сексуалните ви предложения към коментаторките (както вие си ги фантазирате) в блога ви.
Всъщност, нека проверим това чрез едно имейлче... Нали нямате нищо против? Нямате. Добре.

Сполай!

Ангел Грънчаров каза...

Каква злоба ма, другарко?! Аз откликвам на страстта Ви, Вие ме обявявате за злобен! Ами ако не бях откликнал?! Сексуалният бяс Ви е овладял така, че всичко възприемате наопаки. То може би тази е дълбоката причина да станете комунодка. Ще помисля по проблема повече, той ме заинтригува в теоретичен план.

Но както казах, няма да ви огрее да се възползвате от мен сексуално ако не ми отговорите първом на въпросите, нали се разбрахме по този повод?

Чакам отговорите. На никакви съблазнителни предложения по имейла не отговарям докато тук публично, дето се казва, "не си разголите задника"... :-)

Анонимен каза...

Да видим какво ще каже за тези ви предложения госпожата...

Ангел Грънчаров каза...

Коя госпожа ма, другарко? Моята съпруга ли? На нея ли ще напишете донос? :-) Ами след това кой ще Ви... обърне внимание ма, другарко? Недейте така. Аз се жертвам за да Ви направя добро и да Ви реша проблема, за науката се жертвам, дето се казва, а Вие да изтропате всичко под формата на тъй любимия Ви донос, на моята тъй благоверна и добродетелна съпруга?! Сакън! Другарко, на такава мерзост нима сте способна? Или сексуалният бяс Ви тресе като разгонена кучка? Другарко, моля Ви, контролирайте се поне малко!!!

Анонимен каза...

Късно е, Сийке, мандалото лопна!

Ангел Грънчаров каза...

Ей, не можете да се възпрете да пишете доноси! Това явно Ви е големата страст. Аз обаче Ви предупреждавам, че от мастурбиране, другарко, ще стигнете до пълен идиотизъм и до пълна мизантропия. Все още имате шанс да се спасите...

Анонимен каза...

Късно, е, либе, за китка.