Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 21 септември 2009 г.

Хората навсякъде все по-малко четат и това е напълно обяснимо

Подкрепям гореспоменатото мнение, ще ми се да добавя и факта, че всички книжни издателства по цял свят живеят в страх от срив. В Западна Европа публикациите с философска тематика са много повече, но определено нивото на интерес, дори бих казал на интерес към самата книга като книга, от година на година главоломно намалява.

Говоря предимно за английския, френския и немски пазар. Сами може да си извадите изводите за по-малките пазари, в които влиза и българският. Те са поставени първоначално в позиция на догонване. Хората навсякъде все по-малко четат и това е напълно обяснимо. Ние живеем благодарение на съвременните технически достижения в един все по-бързо свиващ се свят, човек е претоварен от информация и няма желение да я претрасформира в знание, а гъделите, предлагащи визуални удоволствия и разнообразия, са навсякъде.

Някой бе споменал, че философията в 21 век е отдавна мъртва. На Запад вече се водят открито дискусии относно адекватността на училището въобще, при положение, че навлизането на мултимедията практически го измества. Преди 5 месеца Германия официално обяви, че училището не е център за получаване на знания, а за социализация на обществото.

Нещо повече – хуманитарните теми заинтригуват все по малко публика, освен ако те не са умишлено политизирани и представени по-остро. Теми, свързани с философия, история, а нежели религия, са негласно забранени или се избягват в обикновения разговор, защото хората имат страх от загуба на работно място, положение и т.н.

Да не забравяме и факта, че всяка страна има доктрина по тези теми. В България теми като философия и религия са просто табу. На тях се гледа или с пренебрежение, или с подигравка, или пък до такава степен са объркани езотерика и суеверие, че човек не знае как да захване...

Автор: Konstantin

3 коментара:

Анонимен каза...

Специално религията всеки е добре да си вярва без да натрапва убежденията си на другите. Това, което за един е суеверие, за друг е сакрален ритуал. Що се отнася до философията, тя не е била популярна и в Елада. Тя е за определен кръг хора с такива интереси. Иначе художествената литература хич не е мъртва, напротив, последните години броят на читатели расте и негативния тренд от 80-те години до началото на ХХІ век се обръща. Е, хората четат това, което им е интересно, а не социални тегави драми, но това вече е проблем на критиците, не на читателите.

Анонимен каза...

Подкрепям горния коментатор, особено ако вече съм видял следното факсимиле:

http://www.nbu.bg/webs/historyproject/dokumenti_63-89/razdel7t9/f1bop35ae2040.pdf

Анонимен каза...

Линка е брутален...