Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 31 октомври 2010 г.

Капаните, поставени на Бойко Борисов от тройната коалиция и нейния президент

ТРИТЕ СЦЕНАРИЯ НА ОЛИГАРХИЯТА СРЕЩУ БОЙКО БОРИСОВ

Автор: Д-р Момчил Дойчев

В България митът за месията се използва активно от 2001 г. насам. Тогава олигархичните медии „опаковаха” като спасител бившия български цар. След това този мит се ползваше за „партийно строителство” с цел подмяна на традиционите десни демократични партии (СДС и ДСБ) с „нови”, псевдодесни, екстремистки и национал-популистки партии. Медиите създаваха своеобразен мит към „новите” политици, извадени от партийно-инженерната лаборатория на олигархията.

Първият национал-популистки лидер (известен с кресливата си реторика) влезе с двата крака в този сценарий, а другият популист (захранван с пари и компромати от криминализирани лица и структури в тайните служби) си беше поначало част от него. Това не попречи и двамата да са след парламентарните избори през 2009 г. водачи на парламентарни групи.

Особено интересна ситуация се получи обаче по отношение на старателно създавания популистки образ на Бойко Борисов. Обявен и пропагандиран първоначално от медиите като „нов месия”, като спасител, борец срещу „синьо-червените крадци”, гласен едновременно за наследник „на Тато и Царо”), обожаван от „простия народ” като Батман той успява да излезе от популисткия сценарий (който го обрича на неминуем провал) и започна политика, която е удар срещу съюза на олигархията и криминалитета.

Той провали първия сценарий на олигархията за него – да направи коалиция с БСП (и ДПС), т.е. да влезе в проекта на олигархията от пролетта на 2009 г. – нова издание на «тройната коалиция». Не случайно точно в деня за размисъл преди парламентарните избори не друг, а президентът (чийто проект бе «тройната коалиция») призова ГЕРБ и БСП „да плеснат с ръце и да се коалират” (което бе поредно нарушение на закона от страна на държавния глава).

Бойко Борисов провали и втория сценарий на олигархията – да направи коалиция с Атака и РЗС, като по-този начин се изолира традиционната демократична десница и постави до стената на позора заедно с БСП и ДПС като опозиция на един национал-популистки кабинет.

Бойко Борисов проваля засега и третият сценарий на олигархията за него – да се превърне в нещо като български Путин – с други думи да започне изграждане на авторитарно-олигархичен режим под диктовката на Кремъл.

Капаните, които бяха поставени на Бойко Борисов от тройната коалиция и нейния президент започнаха да щракат един след друг от първия ден на неговото правителство. Главният капан са руските енергийни проекти, които трябва да заробят България в следващите 20-30 години и за които нито има пари, нито имат някакъв икономически полезен смисъл за българската икономика.

Но главно е техният политически смисъл – като се използва колебливостта на Б. Борисов и изкушенията от властта да го принудят да спре войната срещу криминалната олигархия (като за целта се използват отчасти прокуратурата, следствието и съда – които все още не са напълно реформирани, в които командват старите кадри и правителството не може директно да им въздейства). Да спрат реформите – тук настъпилата икономическа криза отлично ползва олигархията, но тя отлично ползва „антиреформистката” психология на народа, превърнат в тълпа. Вече виждаме как постепенно медиите „запяха“ друга песен за Бойко – от „Осанна!” - „Разпни го!”

Същото се случи преди 10 години с Иван Костов, тъй че сценарият е до болка познат. Не може да оставиш главните електронни и печатни информационни средства (БНТ, Бтв, повечето кабеларки, почти всички вестници) в ръцете на политическия си противник и да се надяваш на пощада.

Изводът е: нужно е цялостно демократизиране на медийната сфера. Решителна реформа на съдебната и цялата правно-охранителна система – изхвърляне на корумпираните и политически зависимите кадри от тях. Възстановяването на върховенството на закона може да стане като се възстанови на независимостта на съда от натиска на олигархията и се застави следствието и прокуратурата да поемат най-сетне своята огромна отговорност, чрез поставянето им под някакъв отговорен контрол. Но за това се изисква професионализъм, а не само политическа лоялност.

Тази статия е абзац от новата книга на доц. д-р Момчил Дойчев «Политическата коректност срещу либералната толерантност»

Момчил Дойчев е доцент в департамент "Политически науки" на Нов български университет. През 1988 г. защитава докторска дисертация на тема „Политическото управление и демокрацията при социализма”, в която сравнява „реалния социализъм” с азиатския деспотизъм. Членува от тяхното създаване в Русенския комитет и Клуба за подкрепа на гласността и преустройството. Бил е говорител на Софийския клуб за демокрация (1990-1991) и заместник-председател на Партията на свободата (1996-1997). Участва в множество международни проекти и специализации в Швейцария, Великобритания, Австрия, Холандия, Канада, Литва. По-важни негови книги и студии: "В какво общество живеем?" (1993), "Номенклатурната връзка" (1994), "Краят на политическия преход" (1996), "България в кръговете на аномията" (1998) и "България след 1997 г. Ефекта на тунела" (2000) (последните две в съавторство), "Политика. Част Първа: Основи на политиката" (2002), „Грандиозният посткомунистически грабеж”, както и много други статии и студии.

5 коментара:

nana каза...

Мисля че опитите Борисов да бъде представен като нестабилен политически, като ръководител без ясна позиция и т.н. тепърва ще се оценяват.Времето е най-вярния барометър.Всички негови решения са се оказвали достатъчно далновидни и правилни във времето.Особено важен и болезнен за страната е въпросът за недобре работещата съдебна система.Мисля , че ясната визия за това по какъв начин да бъде преструктурирана и накарана да работи, ще бъде и част от стратегията включваща по-нататъшната промяна на тази така важна за обществото ни брънка от политческия живот на България , погледнато във вътрешно полтически , и не на последно място в Европейски план.

marystaneva каза...

Съгласна съм с автора. Ако Борисов и тази зима успее да се измъкне от "сценария", ще бъде добре. А те ще стават все по-слаби...

Анонимен каза...

Ами-да!Един приятел-бесепар-чугун-казваше-"Абе-тоя пожарникар ли ще ни оправя!!"Да-ама в България май само пожари има..от неработещите институции.и от балканския ни и посткомунистическо-мафиотски синдром..Да-майка България има нужда от личности-ама тази майка-България-все си ги души!Пантент ни е да си унищожаваме и прокуждаме кадърното/вижте случая с Бербатов/И поетът Цанев каза,че ние патент-да мразим..брата си и ..себе си...Възхищавам се от този печен шоп-казвам го във възвишения фолклорен смисъл/Дръж се земльо-шоп те гази/Да живеят Левски,Ботев,Стефан Стамболов,Борисов..

Иван Панчев каза...

Много ми харесва сайта. Не мога обаче да поставя отделните постинги като линк във фейсбук, говоря за този конкретно.

Иначе според мен олигархията може да бъде преодоляна само на базата на една суверенна и обединена от общи идеали достатъчно голяма общност - част от българското общество. Ако се надяваме на българското общество като цяло, ще търпим разочарования. Едно от последствията на комунистическата епоха бе че ни завеща по-скоро една група хора, говорещи на един език, която обаче трудно може да се нарече общество. За общество са нужни идеали, българите нямаме. Но отделни групи имат и те според мен са вярващите.

Анонимен каза...

ЛИЧНО БЯХ СВИДЕТЕЛ КАК БЪЛВАХА ЛЪЖИ ОТ КОСТОВАТА ЦЕНТРАЛА ЧРЕЗ ФАКСОВЕ СРЕЩУ ЦАРЯ,И ТЕЛЕВИЗИИТЕ НЕ ОСТАНАХА ПО-ДАЛЕЧ-СПОМНЕТЕ СИ НАЙО ТИЦИН,ИНДЖЕВ И ЕДНА ЕДНОДНЕВКА-ЖУРНАЛИСТКА,НА КОЯТО КОСТОВ И БЕШЕ НАПИСАЛ ВЪПРОСИТЕ КЪМ ЦАРЯ.ЦАРЯТ ,КАТО АРИСТОКРАТ ,ПОЩАДИ ДАМАТА НО БЕШЕ МНОГО ТЯГОСТНО ИНТЕРВЮТО.КОЙТО ИМА ПАМЕТ И НЕ МУ СА ПРОМИЛИ МОЗЪКА ГО ЗНАЕ ТОВА.
А ВИЕ Г-Н ГРЪНЧАРОВ СТЕ ЕДИН ЖАЛЪК МАНИПУЛАТОР.