Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 26 август 2012 г.

Дали е вярно, че в момента не сме културна и духовна страна, а сме страна на чалгата, на простащината и на бездуховността?

Каквото и да говорим, с руснаците не можем да се мерим; в много отношения те ни превъзхождат така, че просто е глупаво да се опитваме дори и да се сравняваме; те са си страна със световна значимост най-вече в културно, в духовно отношение (тук, разбира се, нямам предвид кагебисткото "православие"!. Ето един пример в тази посока: виж основната информация за проекта, наречен ГРАЖДАНИН ПОЭТ. На същото място могат да се намерят във видео или в текстова форма повечето от спектаклите. Но ето нещичко за първоначално осведомяване на ония, които нищичко не знаят за ГРАЖДАНИН ПОЭТ:

«Гражданин поет» — первоначально телевизионный проект телеканала «Дождь» (первые пять выпусков прошли на нём под заголовком «Поэт и гражданин») и продюсера Андрея Васильева, в котором заслуженный артист Российской Федерации Михаил Ефремов читает стихи на «злобу дня», написанные Дмитрием Быковым в жанре политической сатиры на манер известных писателей и поэтов. Новые выпуски проекта появлялись каждый понедельник в формате видео на портале F5 медиагруппы «Живи», а в формате аудио — в эфире и на сайте радиостанции «Эхо Москвы»[1]. На конец февраля 2012 года общее количество просмотров роликов только на официальном канале проекта на портале YouTube превысило 13 миллионов. Изначальное название проекта совпадает с названием знаменитого стихотворения Н. А. Некрасова «Поэт и гражданин», написанного в 1855—1856 годах. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

3 коментара:

Анонимен каза...

Kakto varvi,no fse oshte ima nadegda da vazrodim balgarskata dyxovnost i kyltyra.Nacionalnata ni televizia ne e zle da se zamisli za podobno predavane.

Neli Konstantinova

Ангел Грънчаров каза...

Такова една предаване, в което да говорят за най-парливите български проблеми ако не само поети (нямам предвид Л.Левчев или Н.Йорданов, а съвсем други), но и също така и философи, интелектуалци и пр. (нямам предвид Гранитски и Дърева, щото само те минават за интелектуалци у нас, а съвсем други хора), ще бъде чудесно, ако се създаде. Но едва ли. Ако се създаде, нали знаете какво ще стане: ще го завземат разните му там Андрей Райчевци, Любен Диловци и вся остальная, а свестен човек едва ли ще бъде допуснат... у нас все така става... за жалост... само наглеците просперират, а истински стойностните си личности изобщо не ги ценим...

Анонимен каза...

Аман от морализатори.