Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 26 декември 2012 г.

Интересно предаване, показващо как в други страни търсят смисъла в историята си



Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост! (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

1 коментар:

Анонимен каза...

Философията на историята, още повече на руската история е голяма и сложна тема. Във връзка с Б-я бих привел едно геополитическо изказване на Валентин Вацев, който иначе е комунист и aнтиамериканист, но в случая се е ориентирал правилно. Политиката не може да се свежда до геополитика, но географският фактор не бива да се подценява или игнорира. Мисля, че щастието и още повече нещастието на България е основно в нейното географско положение. Вацев:

„Балканите са геополитическият нервен сплит на Европа и Азия. Има едно старо правило в геополитиката – който контролира Балканите, контролира главните процеси на евразийското пространство. Това е контролен пункт и великите сили винаги са настоявали да влияят в тази част. От там идва и транс-историческия проблем на нашето общество – ние сме народът, който заема ключовото място на Балканите и затова е призован да направи корава държавност точно на това място, и затова пречи на всички и всички му пречат. Геополитически България е ключова територия и винаги всички велики империи са воювали открито и прикрито за контрол по нашите земи.”


Целият текст (пълен с истини, полуистини и лъжи):

http://frognews.bg/news_15302/Valentin_Vatsev_Niama_prokliatie_varhu_balgarskiia_gen_prokalnat_e_elitat_ni/

Дори само географският фактор е достатъчен, за да обясни много по-бурната и превратна история на България в сравнение с повечето други европейски страни. Така че нещата не опират само до „народопсихология” и други психологизми. Въобще фактори като география и народопсихология са свързани и не лесно да се реши кое е първично и кое вторично. Освен това в историята наред с обективни детерминанти има и много субективни моменти, които понякога са решаващи. Рим без Цезар или Русия без Ленин нямаше да са същите.