Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 7 май 2014 г.

Властта над душите и умовете на хората е истинската власт, от духовната власт зависи всичко останало

Leo Penchev, българин, живеещ в САЩ, но върл поклонник на таваришч-император Путин, с когото поспорих тия дни - виж публикацията: Среднощен спор с едно путинистко зомби, живеещо в Америка - след това сложи на стената ми една снимка на Иван Костов и се провикна, че не щял бил да дискутира политически въпроси с човек, който бил подкрепял "политически трупове"; г-н Penchev е голям почитател на Путин, ала се обявява за "политически безпристрастен"; в тази връзка под онази снимка му написах няколко мили словца, за да се отърве от които му се е наложило да изтрие както своя коментар, така и снимката на Костов, така и моя коментар, за който аз сега съжалявам, щото му написах там някои важни и принципни неща; както и да е, ето сега какво ми писал на стената във Фейсбук същия този г-н Penchev, а по-долу можете да прочетете и моя кратък отговор до него:

‎Г-н Грънчаров, снимката на Иван Костов, която бях пуснал на Вашата стена сутринта я изтрих - защото не отговаря на моите позиции. По някаква случайност го познавам лично и нямам отношение каквото искате да ми вмените. Просто направих един експеримент въпреки, че не сте от философите-стоици постъпихте доста мъдро. А Вашият въпрос (моят въпрос беше: щом като толкова обича император Путин и харесва Русия защо е емигрирал в Америка, а не в Русия, бел моя, А.Г.) въобще не съм го забравил, но не считам, че отговора му би допринесъл за или против моите убеждения, които се споделят тук от почти всичките ми познати българи и руснаци. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

2 коментара:

Анонимен каза...

Писмото на този объркан човечец показва, че Русия много успешно прожектира образ на некомунистически страна към света, а Путин на десен, консервативен защитник на традиционните ценности, на който номер се връзват все повече автентични десни в старите демокрации, напр. Pat Buchanan в Щатите, който се възхищава на позициите на Путин напр. против хомосексуалистите и т.н.

Царска Русия наистина няма нищо общо се СССР, защото СССР и Русия днес са нещо съвсем друго: инструмент и плацдарм за световната революция. Ето защо руското ръководство не се опитва «да развива» Русия, да я прави потребителско общество и атрактивна за живеене. (Макар че по броя на имигранти Русия е втора след Америка на света. Те са главно от Азия и съветска Централна Азия и са не по-малко от 15 милиона.) Руските лидери «развиват» само онези аспекти на Русия, които са важни за осъществяването на целта й за световно господство, а стандартът на русия народ тук няма никакво значение. Старите демокрации правят точно обратното: те поставят голям, според мен междувременно дори ексцесивен акцент върху потреблението. Икономическите ценности са важни, но неикономическите ценности също трябва да се култивират. Грубото потребителство не е много далеч от материализма на комунистите, но силата на Запада е най-вече в нематериалните ценности, които са на път да бъдат забравени.

Колкото до Америка, тя наистина е в упадък, който обаче упадък се дължи не само на вътрешни, американски фактори, а и на усилията на Русия, която умело използва слабостите на Америка. Както казва един американски анализатор:

“Хората в Америка си мислят, че идеята за глобален социализъм е мъртва. Но тя не е. Ако погледнете развитието в Европа и Латинска Америка, ще видите, че там има повече социализъм от всякога. Защото общественото мнение или по-скоро медиите, политическите партии, политическите движения, парламентите и институциите всички стават все по-социалистически. Сега и Съединените щати тръгват все по-бързо в тази посока... Като скептик аз бих казал, че ние в Америка се движим в посока социализъм и няма сила, която да смени курса на кораба... Режим, основан на икономически оптимизъм, не може да приеме отрицателните импликации на руската вражда спрямо Запада. Не е вероятно Вашингтон да създаде ефективна контрастратегия.”

Ще добавя още едно съображение: комунистическите стратези смятат, че една сериозна икономическа депресия в Америка, съчетана с идването на власт на “прогресивен” президент и администрация във Вашингтон, много ще улесни техните планове, а точно такава картина се наблюдава в момента. Те продължават да са на мнение, че класовите конфликти при капитализма, подтиснати и латентни в периоди на просперитет, ще се проявят отново в периоди на икономическа рецесия и депресия и че те няма и не бива да се решат в демократичен контекст, а чрез елиминирането на капиталистите и капитализма. Ето защо светът вероятно се намира в преломен момент и следващите месеци и години ще са от ключово значение.

Анонимен каза...

Ха-ха, ето един още като мен... Дебелата ти глава не разбира, че Америка не е Холивуд, тя е такава за народите на света, обаче отвътре не си поплюва и е вид диктатура, всеки американец го знае, но не рипаме срещу това, щото по-добро не е измислено...

Руските постни мозъци се опитаха, но нима измислиxа нещо освен Гулаг?

Пак кротко ти повтарям: АIG, иди поживей 5 години в Америка и съвсем друго ще заприказваш...

Тва с рубладжиите ти е мнoо прос трик, за да се изкараш праведен, ама мислиш ли че ние сме толкова тъпи?...

Ей, истанбулски кривоглед турчин си ти, немаш мноу ум, а?

Ми що не читеш кво гyвори Брyксел и Еyропа, ам къде да гy читеш? На руски мое би...

AIG, ще се удавиш, брат, вече погълна много вода...

А.