Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 12 август 2014 г.

Т.н. "атеизъм" също е боготърсачество, само че стигнало до глупавата маниакалност... себе си да обявиш за "бог"



По повод на едно мое изказване във Фейсбук се отпочна малка дискусия, в която се казаха неща, които могат да послужат за оправня точка за по-голяма и смислена дискусия, ето с тази надежда поствам казаното там и тук, в блога; а там в самото начало аз казах ето какво:

Да, будизмът е философия и това, че е религия също, съвсем не му пречи да бъде философия; философия стои в основата и на всяка друга религия. Философията стои в основата на всичко - нима някой още не е разбрал това?!

Radka Hristova каза: Разбира се, точно така е.

Maria Lerinska каза: И разбира се, че мнозина още не са го разбрали; уви!

иван сухиванов каза: Е, не

Alexander Neferov каза: В основата на религията стои вярата, душевният копнеж по истината, по доброто, по чистото, по възвишеното. И всичко това постигано чрез душата, чрез интуицията, чрез нашия стремеж, копнеж на душата, а не на разума, на рациото. Започне ли философстването да обяснява вярата, точно вярата, невидимото, непостижимото си отива и остава философстването.

Anany Kiurkchiev каза: Филосовията е гносеология, мой човек, а религията, нищо лошо, но звучи така: незнайни са пътищата господни, но благословени делата му, впрочем чел ли си една класика на Джеймс Джойс "Портрет на художника като млад"?

Ангел Грънчаров каза: Прав сте, г-н Неферов, така е. Аз го казах в един друг смисъл, а в този Вие сте напълно прав, споделям. Казах го в смисъла, че философия и религия са родствени, бидейки духовни форми, и имат общи ценности, само дето пътищата им, които постигат задачата си, са различни - и взаимно допълващи се даже...

иван сухиванов каза: Религията не е любов към истината, напротив, заблуда е, мит.

Ангел Грънчаров каза: Това Вашето е повторение на ленинското разбиране за религията, а тъкмо то няма нищо общо с истината. :-)

иван сухиванов каза: Прочетете Ницше, Сартр, Камю - нищо че са атеисти...

Ангел Грънчаров каза: Аз когато съм ги чел някои други са правили челни стойки под котлона! :-)

Така нареченият "атеизъм" също е боготърсачество, само че стигнало до глупавата маниакалност... себе си да обявиш за "бог", да почнеш да се възприемаш за някакво смешно "богче"...

Доста и то що-годе талантливи хора са страдали от това тежко заболяване...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

3 коментара:

Анонимен каза...

аз уважавам атеистите и ги намирам за по-близки до моите вярвания от монотеистите, които действително не харесвам. Самият аз съм политеист - смятам, че има много богове или сили на този свят, които хората не разбират.

Анонимен каза...

Рядко може да се прочете по-голяма дебилност от заглавието. Поздравления, Грънчаров! Обрахте точките с безхаберието си тоя път.

Анонимен каза...

Че то има доста истина в твърдението, че вярването в бог е симптом на неврологично заболяване.