Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 19 август 2014 г.

Много от директорите на училища в страната са били агенти на ДС




Написано от Христо Христов

Агентите на комунистическите тоталитарни служби не са пропуснали да се настанят на директорски места в различни средни училища в страната | Фотограф: Христо Христов.

Общо 117 директори и зам.-директори на средни училища в страната са сътрудници на Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА. Това стана известно днес, след като комисията по досиетата обяви проверката на директорите и заместник-директорите на училища по Закона за народната просвета (решение №2-259 от 20 ноември 2013 г.).

Проверката е обхванала общо 7937 лица, които са заемали или заемат постове директори или зам.-директори средни училища в периода 2004-2013 г. Според закона за досиетата хората, заемаща тези длъжности, подлежат на задължителна проверка за принадлежност към комунистическите тайни служби (чл. 3, ал. 2, т. 3 от закона). В 22 областни града има най-малко един зам.-директор или директор на училище, който е с агентурно минало. След сътрудниците преобладават агентите, но има някои щатни служители от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия или от Пето управление на ДС – Управление безопасност и охрана (УБО), които също заемат директорски и зам.-директорски постове.

Най-много са директори и зам.-директори с досиета в София – 14 и Пловдив – 7. С по 3-ма агенти са областните градове Велико Търново, Пазарджик, Сливен и Добрич. (Прочети ДО КРАЯ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: