Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 7 август 2015 г.

Към хората, отглеждащи в дома си котка искам да задам един-два важни за мен въпроса, нуждая се от съвет



Ето кои са моите въпроси:

- Възможно ли е някак да се съчетае отглеждането на котка в домашни, по-специално в апартаментски условия с развъждането на цветя в саксия? Или въпросът стои така: или котка, или саксии с цветя - двете едновременно са невъзможни?

- Някой ми беше казал, че при отглеждането на котка (и особено на котарак) за доброто на животното било то да бъде непременно скопено; така ли е това, може ли някой специалист да се произнесе компетентно по въпроса? Ще престане ли някога котаракът ми да се опитва да върви по... стени, ще се успокои ли изобщо някога?

Имам и други въпроси, но тези са най-важните и най-актуалните. А иначе котето ни е общо взето добро... на моменти обаче, в други моменти пощурява и става много зло, обича и да ни драска, да си употребява ноктите; може ли човек да отглежда котка и да не е одраскан - това ми е третият въпрос?

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

2 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте, г-н Грънчаров! Следя блога Ви и понеже имам втори котарак (първият жвя 10 г, не бе кастриран), а вторият е от няколко и е кастриран, реших д Ви споделя опита си. Мн. зависи от индивидуалните характеристики на животното какво друго може да Ви каже 1 психолог, нали...). Но все пак, котараците са по-спокойни, когато са кастрирани. Но не бива да го пускате навън, ако сте на първия етаж, след кастрацията, понеже може да го понабият... Макар и да съм виждала кастрирани котаци и навън, те са по-дебелички. Освен това - главната причина за кастрирането е фактът, че повечето котараци започват да маркират територията си след 1 или 2 г., т.е. пишкат и урината им мирише... Затова, вместо да се принудите да го изхвърлите навън, по-добре го кастрирайте.
Но е важен и нравът му: има такива ,дето драскат - малко по-строгичко го възпитавайте ,според мен, след кастрацията, за да се отучи. Иначе - всички млади животни са игриви, бесни, нанасят поражения... И аз имам проблем със саксиите, но пък предпочитам котките. Ние му садим зиме и лете котешжка трева (пакетче семена струва 0,70 май), защото трябва да ядат трева. Някои им дават гранули за изкарване на космите, вместо трева, но всички наши котки са тревопасни, всеки ден! Все едно гледаме коза, а не котка. Та ще имате и скъсани тапети, изподрани дивани - другият проблем е къде да си тчи ноктите - ние сме облепили ъглите на диваните и фотьойлите, закован със ситни пирончета, с едни черджета като пред прага - и той там си точи ноктите. Това също е мн. голям проблем. Не помагат никакви измишльотини, какво ли не сме опитвали. Та значи: стари мебели е по-добре да имате, да не ви е грижа мн. за тапетите и цветята и това е! Въпреки тревата, те си играят със саксиите, ако не намерите как да ги възпитате или ограничите. Чела смъ книги дори за дресирането на мечки в цирка, преди време, която ми помогна - с любов, внушения, награди... заповеди, една приятелка използва вестник, свит на руло, с което тупва котката, и тя вече само като види вдигането на ръката ,знае, че нарушава правилото и не го прави. Но когато ръката я няма, става интересно - голям "морален" избор за котката... хм. шегичка.
Но ако живеете на първия етаж, може би ще Ви е по-лесно. Ще отскача навън да си пасе трева, да си точи ноктите и т.н. Но проблеми не може да няма, като затваряме природата в стая. Котка или цвете? Изборът е Ваш. Р.

Анонимен каза...

Вземи си рибка. Хем можеш да я опържиш.