Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 24 септември 2015 г.

Днес депутатите забраниха 21-вия век на вашите деца!




Депутатите са гласували поредната избегната отговорност – отговорността към вашите деца. За тях образователната система трябва да се отдалечава от ежедневието на хората - за да работи. За тях образователната система трябва да контролира личния живот - за да работи.

Днес забраняват телефоните, утре ще забранят прозорците - за да не поглеждат децата ви навън. За да не се разсейват с нещо, което наистина има смисъл в техния собствен свят; защото уеднаквеното училище не може да ги заинтересова. В ДЕОС приемаме, че “изтърпяването” на образованието, понеже то “подготвя децата за живота”, е погрешно. Това просто означава да образоваш на инат.

Промяната ще бъде естествен резултат от конкуренция на идеи и плурализъм на образователните форми, ще бъде резултат от самоуправлението в образованието, свободата на гражданите сами да организират училищата си и сами създават професионалните си стандарти за образование. Оставете на училищата сами да решават дали да забраняват телефони и наблюдавайте план-приема. Предизвикваме ви!

На някой минава ли му изобщо през ума, че тези деца ще израснат в свят, в който дигиталната грамотност ще бъде минимално изискване за всяка качествена и добре платена работа? Технологиите са неизбежност, те са факт. Нашата отговорност е да ги използваме по предназначение. Училището можеше да е тази институция, която да възпитава децата ви на това, как да получат през смартфона си безплатно образование от Харвард - без да напускат България.

Но не, днес вашите депутати забраниха 21-вия век на вашите деца.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

6 коментара:

Bacho Кольо каза...

"Но не, днес вашите депутати забраниха 21-вия век на вашите деца."

Върховен тъпизъм, при това облечен в претенциозна одежда. Колко ли се гордее Alexandra Alexandrova /даже не се е потрудила да научи, че Константин Преславски е изнамерил българска азбука - Кирилица/ с тази куха и нищонезначеща фраза."Забравили 21 в." "Утре ще зазидат прозорците" Нема що! Даже от чисто формална гледна точка фразата е боклук - телефонът е рожба на 19 , не на 21 в.

П.С. А бе Грънчаров, що толкова рядко публикуваш мненията на действащи учители, които ежедневно се пекат в пъклото на българското училише /включително и с непрестанно звънтящите в час с хитовете на Преслава айфони на домораслите гаменчета/ ?!? Що даваш трибуна само на претенциозни кухи лейки, завършили педагогика, непомирисали прахта в класната стая?!?

П.П.С С интерес чета публикациите ти на тема образование /майка ми е пенсионирана учителка, съпругата ми е действаща/. Нищо конкретно и градивно не съм прочел - безмислени критики, клиширан новоговор, безплодно словобудство.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч Коля, любовта ти към Путин и СССР ти пречи да възприемаш трезво това, което пиша, разбираш ли, просто си зомбиран и всичко онова, което се различава от догмите на комунизма, ти не можеш да го оцениш; там ти е проблемът, понимаешь меня?

Анонимен каза...

Като забранят и кючеците по чиновете, Грънчаров ще заквичи още по-жално.

Анонимче каза...

Разбира се, че ще са забранени.
Предпочитате децата да си гледат фейсбука и да си чатят докато са в час ли ?
Ако им е скучно в час, трябва да се търси решение, но с цел повишаване на интереса и вниманието в час.
Защо не се оплачем, че в час не могат да си играят с любимата играчка ?? То телефоните са точно това.

Анонимен каза...

Когато си на културно представление, религиозна служба или конференција, предавително те молјат да си изклјучиш телефона. Какво остава за учебен час. Та, нека да бадем разумни, а не да тарсим за какво да спорим, уважаеми г/н Гарнчаров.

Ангел Грънчаров каза...

Не става дума за изключването на телефона, г-н Парпулов. Под "телефон" в случая се разбира устройството, с което учениците могат да влизат в интернет. То им е необходимо и за самото учене. Могат младите докато са в час да имат някакви мисли, нали? Или е забранено? Е, като имат някакви мисли, може да им се наложи във връзка с тях да им потрябва да ползват интернет. И това сега им е забранено. Фактически им е забранено да мислят. Трябва само да тъпеят, така ли? Несвободата ражда тъпеене - и затъпяване. Нима това още не се разбира от някой?

Докато се преследва свободата, дотогава ще се оказва, че тъкмо образованието (в истинския му смисъл) е забранено и е прогонено от българските училища. Давате ли си сметка това пък какво значи? Та нали уж в училищата децата трябва да се образоват? Ала без свобода това нещо, образованието, в съвременното му разбиране особено, е невъзможно. Тогава?