Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 24 септември 2015 г.

Реформа, която ще ни тласне отвъд ръба на пропастта на безвъзвратното пропадане на образованието в България




На днешния ден честваме незнайния ученик, изгубен в провалената образователна система. Честваме хилядите деца, които, ако вече не са, то скоро ще загубят интереса си към ученето, защото все още не сме се откъснали от идеята, че не можеш да предопределяш и налагаш единна представа за образование в едно демократично общество.

В момента се намираме на ръба на поредната реформа. Реформа, която в настоящия си вид по-скоро ще ни тласне отвъд ръба и към пропастта на безвъзвратното пропадане на образованието в България. Според нас необходима е само такава реформа, чиято единствена цел този път да е създаването на демократични условия за образование. Това означава плурализъм на образователните форми и цели, които да се определят от родители, ученици и учители.

В момента „реформата“ се фокусира в разписването на новите тъй наречени държавни образователни стандарти. Ала всъщност става дума само за един стандарт. Няма свобода дали да се учи даден предмет в дадена година, нито дори какво да съдържа предмета, да не говорим, че понятията клас и учебна година не са необходими за някои образователни форми...

Да поставяш централно условия на един учител за това, какво конкретно трябва да преподава като съдържание идва с представата, че този учител е некомпетентен. На него му е отнето правото да упражнява учителския си професионализъм, който се изразява най-вече в това да адаптира съвременната представа за образован човек към контекста на неговите ученици и техните собствени нужди. Държавата не може да определя образователни нужди – това е работа на обществото, на общността, на всеки родител, директор, учител и ученик.

И тъй като образователната ни система сама издъхва под натиска на световните тенденции, политиците и администрацията днес ни налагат убеждението, че образованието не работи, защото децата ни били разглезени и недисциплинирани. Наложената насила дисциплина няма образователна функция – тя е там, за да оправдава провалите на системата, когато самата система настоява от чист инат, че ни образова. Контролът на качеството в образованието трябва да се случва като се осигурят механизмите за влияние над образователните процеси на всички замесени – учители, директори, родители и ученици.

Учителите и само те са тези, които образоват – не системата. Родителите и учениците и само те имат правото да решават как да се образоват – не системата. Нека заговорим за хората, а не за системата. Нека заговорим за образованието в България с понятия като свобода, личен избор, инициатива, отвореност, разнообразие, предприемачество. (Прочети ДО КРАЯ)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: