четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Предаването "На Агората..." от 6 октомври, темата е: Разбираме ли моралния смисъл на институцията "държавен глава"?Приятно гледане, приятни размисли!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

1 коментар:

Анонимен каза...

Президентската институция в България в този си вид е излишна, българският държавен глава е повече церемониална фигура и около президентските избори се вдига прекалено много шум за нищо. Това е вредно, защото у хората се създават нереалистични очаквания.

При тези негови ограничени правомощия би било по-добре президентът да се избира от парламента, но това също ще доведе до безкрайни пазарлъци и комбинации.

Другият вариант би бил да се разширят президентските пълномощия, за да се оправдае директният избор от народа. Само че в българската традиция парламентът и правителството са в центъра, а имам и други забележки против президентските и полупрезидентските система.

На всичкото отгоре в България има и вицепрезидент – реликт от компромисите в първите години на прехода.

Затова аз бих пледирал за премахване на президентската институция въобще.