Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 16 ноември 2016 г.

Защо предложенията на "народния трибун" Слави Трифонов обслужват интересите на олигархията и бетонират статуквото



ОТНОСНО ВЕЛИКИЯ РЕФЕРЕНДУМ

Слави беше много ясен сребролюбец още от времето, когато беше млад и по ТВ го попитаха защо е избрал чалгата. А той отсече: "ТОВА СЕ ПЛАЩА, ТОВА ПЕЯ!" Никога няма да го забравя, защото според мен артистът е и будител, възпитател. Трябва да възпитава добрия вкус в слушателите си, а не да бъде просто печалбар. Та исках да обобщя за Слави: КОЕТО СЕ ПЛАЩА, ТОВА ПРАВИ! Не го ли доказва фактът, че искането за мажоритарния вот от референдума максимално урежда точно тези партии, оформящи статуквото и хората, които "разпределят порциите" (по Доган).

Мнението на специалистите:

В едномандатни райони партиите са тези, които посочват, и то само един свой кандидат. За гражданите остава единствено изборът кой от предложените от различните партии кандидати да подкрепят. Вместо да подрива партийния вот, каквото е заявеното намерение на вносителите, такава промяна би го затвърдила. Тя би била и отстъпление от завоюваното от гражданите отслабване на партийния вот с въвеждането на преференцията, даваща възможност на гражданите да изберат един (според тях най-добър) измежду десетки предложени от съответната партия кандидати. Ако действително мотивът за предлаганата промяна е избор на личности и ограничаване на партийния вот, то такъв ефект се постига значително по-добре с настоящата избирателна система с преференции.

За да видим дали предлаганата мажоритарна система действително би довела до очакваното отслабване на влиянието на партийните централи, е достатъчно да погледнем картата на мажоритарно избраните кметове в страната при последните местни избори от 2015 г. Справката показва, че огромното мнозинство от тях са партийни кандидатури, излъчени от две партии: от най-голямата ГЕРБ (121 кметове) и от регионално силната ДПС (33). БСП е втора при пропорционални избори и малко преди ДПС на мажоритарни избори (38 кметове).

С това последно, много красноречиво наблюдение преминаваме към проблемите, които очакваме да предизвика една такава промяна.

На първо място, такова гласуване би дало огромно предимство на големи партии със силни местни структури, както и на партии със силно регионално присъствие. Мажоритарният бонус, който най-голямата партия би получила, би й позволил да има абсолютно мнозинство в парламента и лесно да сформира кабинет дори когато е получила едва 1/3 от гласовете на гражданите. Възможността за по-лесно сформиране на еднопартийно управление, което е очакваният ефект от това обаче, идва на твърде висока цена – изпадане на малките и средните партии от парламента и бетонирането в парламента на 2 или 3 партии.

Резултатът е: непредставеност на големи групи граждани в парламента, по-малко плурализъм и по-малко конкуренция в партийната система.

От страницата на Андрей Бенев

Горното е взето от: КАК СТАТУКВОТО ЩЕ УБИЕ ДЕМОКРАЦИЯТА, ДОКАТО СЕ ПРАВИ, ЧЕ КРЕЩИ „ДА ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТА“, който иска да разбере повече, нека да прочете цялата статия.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

За псевдодемокрация като България мажоритарна система в два кръга е много лошо решение. Освен това стремежът да се ограничат възможностите на партиите е антидемократичен, понеже първо това няма да стане с мажоритарна система и второ, демокрацията е немислима без партии. Но някак на хората се внуши, че партиите са нещо лошо.