Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 26 януари 2017 г.

Станете свободни! Бъдете свободни! Никога не се отказвайте от свободата си! Който се отказва от свободата си такъв се отказва от личността си!


Видяхте ли тази страница?! Току-що влизам в нета и забелязвам, че съм поканен да я харесам. Забраниха им предишната страница, сега са си създали нова.

Браво на тия ученици, които са а направили! Поздравления! Имаше нужда от такава страница.

И от какво се страхуват толкова нейните създатели, само това не разбирам?!

Та значи страницата СВОБОДНА ЗОНА ПГЕЕ-ПЛОВДИВ или freedomPGEE се намира ето на този адрес. Аз лично ще я посещавам често, интересно ми е следя какво ще пишат учениците на нея. Това ще бъде нещо като свободен форум за нестрахливци, т.е. за свободомислещи хора. Страхът е израз на малодушие, а малодушието е израз на недостойнство. Страхливецът се е отказал от достойнството си. Глупаво е в наше време да се страхуваме. Имаме суверенните права да бъдем личности и то неунизени, а достойни.

Имаме право да бъдем и бунтари, т.е. хора, които обичат свободата така силно, че не се примиряват с идиотщините в нашия живот. Имаме пълното право да бъдем достойни граждани. Никой не може да ни отнеме тези наши права и то само защото, видите ли, че нещо щяло било да не му хареса, щяло да го подразни, само защото си въобразява, че не недосегаем за критики и прочие. Тук в тази връзка ми се ще да припомня знаменитите думи на немския философ Имануел Кант, когото мнозина смятат за Сократ на нашето време; та той пише следното:

Нашият век е истински век на критиката, на която трябва да се подчинява всичко. Религията на основата на своята святост и законодателството на основата на своето величие искат да се поставят извън тази критика. Обаче в такъв случай те справедливо предизвикват подозрение и губят правото си на искрено уважение, оказвано от разума само на това, което може да устои на неговото свободно и открито изпитание.


Кант е голям приятел на свободата, той, както подобава за всеки философ, е изключителен свободолюбец. А тия, които мразят свободата и не могат да понасят гледката на свободен и достоен човек, са безкрайно смешни и жалки хора... ами да им се посмеем, да им се порадваме, те това и заслужават!

Между другото в 21-вия век не може да бъде учител оня, който не зачита свободата на младите хора и сам не разбира що е свобода, сам не живее свободно, който се е отказал от свободата и предпочита да бъде роб. Или слуга (на чиновниците от МОН). Слугата може да възпитава само слуги, робът - само други роби. Единствено свободен човек може да помага на младите да станат свободни. А без свобода просто е невъзможно да се живее по човешки начин. Ето, ще се учим на свобода, щото се излагаме като последни байганювци щом се отказваме доброволно от нея. Ако трябва, ще се учим... зорлем на свобода, как мислите, може ли по принуда някой да бъде заставен да стане свободен?! :-)

Хубав ден на всички! Бъдете здрави! Бъдете немалодушни! Станете свободни! Бъдете свободни! Никога не се отказвайте от свободата си! Който се отказва от свободата си такъв се отказва от личността си!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

1 коментар:

Анонимен каза...

Ясно е, че тази страница сте я направил точно вие, Грънчаров, и постовете вътре са ваши. Всички надписи са в характерния ви стил на писане. Доста сте жалък...