Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

петък, 24 март 2017 г.

Хей, защо не смеете да искате това, което аз искам, защо, например, ви е толкова страх да се борите?... Че хората не са еднакви, тъй говори справедливостта. И което аз искам, те не смеят да искат.

Фридрих Ницше

Кратък мой коментар, приличащ малко на нещо като възвание, на нещо като призив за борба със собствената склонност към недостойнство, към малодушие, към слабост: 

Хей, защо не смеете да искате това, което аз искам? Защо, например, ви е страх да се борите? Защо скърбите толкова да не си нарушите рахатя? Вий човеци ли сте, що сте? И моите ученици по-специално питам, не само другите человеци, а тях най-вече! Вий запомнихте ли нещичко от това, на което съм ви учил? Я бързо отидете да четете ония неща, които само в моите книги и учебници можете да прочетете?!

Кога ще намерите сили да преборите робското у себе и да станете достойни - а това значи свободни! - личности и човеци? Не ви ли омръзна да бъдете предимно безсловесни търпеливци и малодушници?! Знаете ли как ви се радват че сте именно такива ваште врагове, ония, които ви презират?

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" - т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински - Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: