Представена публикация

В Мрежата небезразлични граждани разпространяват призив за благотворителна акция във връзка с моята така незавидна ситуация

Току-що разбрах, че приятели от групата на небезразличните граждани разпространяват из Мрежата следния призив за благотворителна акция в...

сряда, 27 декември 2017 г.

Защо уж сме европейци, ала... не съвсем?Nedelin Boyadjiev, историк и франкофон, провежда сред приятелите си допитване с хубав въпрос, а именно:

Европейска държава ли е България днес, десет години след влизането й в Европейския съюз?

Отвърнах му ето как:

"Европейци сме, ама не съвсем...", и аз мисля като Алеко. Външно (дрехи, улици, магазини и пр.) все повече заприличваме на Европа, но вътрешно, като душевност и манталитет, за жалост, не сме като европейците. Българинът е обременен от крайно негодни представи за живота, а и нехае спрямо свободата си най-вече, не се ползва от нея. Което го прави неевропеец. (Европа е свобода!)

Още много трябва да се потрудим в тази сфера (образование, духовност, ценности и пр.) за да почнем да се преобразяваме в европейци. Ние сме все още, за жалост, менте-европейци.

Европейците сред нас, българите, сме твърде малко. Свободните хора - като мислене и като поведение - сме твърде малко, за жалост.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: