Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

неделя, 29 април 2018 г.

Днес се навършват 40 дни от смъртта на моята майка


Майка ми тихо се пресели на другия свят. Почина леко в съня си. Тя отдавна предусещаше смъртта си, беше готова за нея, а така силно обичаше, милата, животът! Нейната силна вяра в Бога й даде духовната сила да издържи достойно последното изпитание в така нелекия си земен път.

Споменът за неизразимата й доброта вечно ще стопля сърцата ни. Опитваме се да запълваме зейналата в сърцата ни празнина с картини от съвместния ни живот, в който тя се себераздаваше без остатък на нас, нейните близки, роднини, приятели.

Цял живот всеки ден тя правеше някому добро. Грижеше се, помагаше на ония, които бяха по-зле и от нея самата. Никога не се оплака, не показа слабост. Тя беше твърда жена с желязна воля, способна да понася изпитанията на нелекия си живот с гордо вдигната глава!

Моята майка ми беше най-добрият учител и възпитател; никога няма да забравя нейните мъдри уроци! До последния си ден тя ме напътстваше и ми беше главна опора.


Не мога да изразя мъката си по нейната така спешна раздяла с този свят, но се опитвам да се утешавам с мисълта, че тя пак бди над нас, но вече отгоре, от небесата.

Не мога с думи да изразя благодарността си към моята скъпа майка, но сърцето ми е преизпълнено с това чувство! Зная, че тя знае колко много я обичам, макар никога да не съм й го казвал с думи. Ние с нея се разбирахме и без думи. Без думи си казвахме именно най-важните неща. Разбирахме с поглед, с очи. Истинските неща не се нуждаят от думи, те са безмълвни, те не търпят шума.

Поменът ще се състои на гроба й днес, от 11.00 часа на гробищата в град Долна баня.

Бог да те прости, мила майко!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

Няма коментари: