Представена публикация

Призив за човечност

Една благородна човешка инициатива в помощ на Ангел Грънчаров Приятели, искам да ви помоля да помогнем на един човек, учител и пи...

събота, 1 септември 2018 г.

Коя е главната причина за този нашенски чудат феномен да сме толкова бедни при такива щедри природни и човешки дадености?


Ангел Грънчаров сподели публикация на Ilian Vassilev:

Започва по СиЕнЕн предаването на прощалната церемония на Джон Маккейн. Как една нация изпраща последния голям голям политик. Вчера изпратиха по подобен велик начин и Арета Франклин. Много можем да се научим - ако искаме.

Въпрос на ценности и себеуважение.

Кога за последен път може да си спомните да сме изпратили някой заслужил българин по този начин? Политик, общественик, писател. Не говоря само за държавните почести.Ангел Грънчаров каза: Америка цени личностите си. Колкото някой е по-кадърен, толкова повече го ценят. Затова Америка е най-просперирала и богата страна и нация в света. Този е залогът за автентичен успех на една страна и нация. Личностите са истинското богатство на една страна и нация. Човешкият потенциал е най-големият капитал. Сега загряхте ли защо ний пък сме най-бедна страна? Сфащате ли коя е главната причина за този нашенски чудат феномен да сме толкова бедни при такива щедри природни и човешки дадености?!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Ми... да кажат бедните. :-)