Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 15 март 2020 г.

Какво ми дава философията?


Ето какво ми се наложи да кажа на един човек, който ме обвини, че съм бил... роб:

Да, аз съм роб на философията, но това е най-сладкото робство - защото философията е свобода, носител е на най-автентичната свобода, (Затова и Сократ, и аз работим неуморно за философията - и то без да вземаме никакви пари за това...)

Ето този наш диалог в цялост:

Ники Димов Ти уж обичаш и цениш свободата, а вече не си свободен. Стана роб като почна да работиш. Напусни работа и ще станеш наново свободен човек. Уж разправяш, че цениш много свободата, а не я показваш наяве.
  • Ангел Грънчаров Разбира се, че като работи човек не е роб. Като мързелува е роб - на мързела си. Аз работя в сферата на мисълта. Просто изпълнявам ролята си на истински мъж и философ. Само в духовната област има пълноценна свобода.
  • Ники Димов Ами разбира се като работи човек не е свободен. Сега като работиш във фирмата Х значи не цениш свободата. Значи си роб и не работиш в сферата на мисълта, а работиш в дадената фирма Х. И аз мога да почна работя където и ти работиш.
  • Ангел Грънчаров Ники Димов Щом мога във всеки момент да напусна, значи не съм несвободен. Щом ми плащат, значи не съм несвободен. Нает съм. Което не накърнява свободата ми. Ако обаче стане така, че да не мога да си представям живота без дадената работа и толкова я обикна, че започна да я работя и без пари, едва тогава ще стана нейн роб. Аз, примерно, съм роб на философията, но това е най-сладкото робство - щото философията е свобода, носител е на най-автентичната свобода, (Затова и Сократ, и аз работим неуморно за философията - и то без да вземаме никакви пари за това...)



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

1 коментар:

Анонимен каза...

Мангизи?